Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

extremities

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

28 hits

pages

Jalkakivut

Jalkojen kipuihin voi olla lukuisia syitä, joiden todennäköisyys vaihtelee iän, ruumiinpainon, muiden sairauksien ja henkilön päivittäin harrastamien toimintojen mukaan. Yleisin vaiva nuorilla lienee vamma, jalkoihin osunut isku tai nivelen vääntyminen. Iän myötä todennäköisemmäksi tulevat nivelten kulumisesta, jänteiden rasituksesta ja jalkaterän painumisesta johtuvat kivut. Kipujen syynä voi myös olla tulehdus iholla tai syvemmissä kudoksissa, hermon pinnetila (ks. ääreishermon sairaudet

Duodecim Lääkärikirja
3.10.2006 → (kansalaiset)
information page

Jalkaterän sairaudet

Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä. Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Lisäksi koko rakennelma muuttuu iän myötä rappeutumisen seurauksena. Niinpä jalkaterän oireet ja niiden syyt ovat moninaiset.

Duodecim Lääkärikirja
21.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Jalkaterän rakenneviat

Jalkaterän virheasennot ovat melko yleisiä vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä. Ne johtuvat usein raskaudenaikaisista ahtaista olosuhteista.

Duodecim Lääkärikirja
26.1.2006 → (kansalaiset)
information page

Jännevammat

Jännevamma voi syntyä avovammana viilto- tai ruhjehaavaan, joka ulottuu jänteeseen asti. Erityisen lähellä ihoa jänteet ovat käden alueella ja jalkapöydällä. Ilman haavaa syntyvät jännevammat ovat seurausta äkillisestä jänteen venytyksestä tai kiristyksestä esimerkiksi ponnistuksen yhteydessä. Näin vammautuvassa jänteessä on yleensä jo ennestään rappeutumaa tai sairauden, kuten reuman, tuomaa heikentymää.

Duodecim Lääkärikirja
30.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Toimintakyky kylmässä

Jäähtyminen heikentää fyysistä ja älyllistä toimintakykyä monin tavoin. Toimintakyvyn aleneminen lisää työn kuormittavuutta, virheitä ja tapaturmariskiä ja heikentää työn tuottavuutta. Paitsi toimintakyvyn ylläpitämiseksi on hyvästä lämpötasapainosta tarpeen huolehtia kylmässä myös siksi, että vuosia jatkuneessa kylmätyössä näyttää nivel- ja lihasvaivoja kehittyvän enemmän kuin vastaavassa työssä lämpimässä.

Työterveyslaitos
5.10.2006 → (kansalaiset)
magazine article

Polvivaivat lapsella

Lapsen alaraajojen muoto muuttuu kasvun myötä. Usein vanhemmat huolestuvat, kun havaitsevat lapsellaan länkisääret (polvet ulospäin kaarella). Tämä tapahtuu tavallisesti, kun lapsi alkaa nousta pystyyn ja harjoitella kävelyä vajaan vuoden iässä. Länkisäärisyys tässä vaiheessa on kuitenkin täysin normaalia. Ainoastaan jos tila jatkuu vielä 3-vuotiaana, on syytä hakea apua. Tavallisesti länkisääret nimittäin muuttuvat pihtipolviksi (polvet taipuneet sisäänpäin) ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Pihtipolvisuus on pahimmillaan noin kolmen vuoden iässä, minkä jälkeen alaraajat vähitellen suoristuvat. Mikäli lapsella on vielä 10-vuotiaana reilut pihtipolvet, on syytä hakea neuvoja. Säärten mahdollinen pysyvä virheasento hoidetaan aina ennen murrosikää leikkauksella.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Murtumat

Tavallisimpia alaraajan murtumia ovat varpaiden murtumat. Nämä syntyvät yleensä potkaistaessa johonkin esteeseen tai varpaan vääntyessä. Varvasmurtuma ei yleensä vaadi muuta hoitoa kuin kipulääkityksen ja liikkuvuuden vähentämiseksi teippaamisen naapurivarpaaseen kiinni 2

Duodecim Lääkärikirja
26.1.2006 → (kansalaiset)
information page

Alaraajan vammat

Pinnalliset alaraajan haavat hoidetaan kuten haavat

Duodecim Lääkärikirja
21.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Sukkien valinta vaikuttaa jalkojen hyvinvointiin

Raskausaikana kannattaa käyttää puuvillaa tai muuta luonnonkuitua sisältäviä sukkia, sillä ne eivät painaudu turvonneisiin jalkoihin helposti. Tukisukat helpottavat suonikohjuista ja turvotuksesta johtuvaa jalkasärkyä. Äitiyssukkahousut tukevat jalkojen lisäksi kasvavaa vatsanseutua.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
21.5.2008 → (kansalaiset)
information page

Ryhtiin ja hyvään oloon vaikuttaa jalkojen hyvinvointi

Jalkojen hoitoon kannattaa uhrata aikaa. Se ehkäisee vammoja ja helpottaa vanhoja vaivoja. Raskauden aikana terveiden jalkojen edellytys ovat kunnolliset jalkineet, sillä raskauden tuoma ylimääräinen paino saa jalat väsymään. Sopivat kengät raskausaikana ovat tukevat ja matalakantaiset. Jalkojen venyttely ja liikeharjoitukset helpottavat jalkavaivoja. Artikkeli sisältää valokuvia liikeharjoituksista.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
21.5.2008 → (kansalaiset)
information page
28 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us