Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- extremities
- feet
feet
Jalkakivut
Jalkojen kipuihin voi olla lukuisia syitä, joiden todennäköisyys vaihtelee iän, ruumiinpainon, muiden sairauksien ja henkilön päivittäin harrastamien toimintojen mukaan. Yleisin vaiva nuorilla lienee vamma, jalkoihin osunut isku tai nivelen vääntyminen. Iän myötä todennäköisemmäksi tulevat nivelten kulumisesta, jänteiden rasituksesta ja jalkaterän painumisesta johtuvat kivut. Kipujen syynä voi myös olla tulehdus iholla tai syvemmissä kudoksissa, hermon pinnetila (ks. ääreishermon sairaudet
Jalkaterän sairaudet
Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä. Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Lisäksi koko rakennelma muuttuu iän myötä rappeutumisen seurauksena. Niinpä jalkaterän oireet ja niiden syyt ovat moninaiset.
Jalkaterän rakenneviat
Jalkaterän virheasennot ovat melko yleisiä vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä. Ne johtuvat usein raskaudenaikaisista ahtaista olosuhteista.
Sukkien valinta vaikuttaa jalkojen hyvinvointiin
Raskausaikana kannattaa käyttää puuvillaa tai muuta luonnonkuitua sisältäviä sukkia, sillä ne eivät painaudu turvonneisiin jalkoihin helposti. Tukisukat helpottavat suonikohjuista ja turvotuksesta johtuvaa jalkasärkyä. Äitiyssukkahousut tukevat jalkojen lisäksi kasvavaa vatsanseutua.
Polvivaivat lapsella
Lapsen alaraajojen muoto muuttuu kasvun myötä. Usein vanhemmat huolestuvat, kun havaitsevat lapsellaan länkisääret (polvet ulospäin kaarella). Tämä tapahtuu tavallisesti, kun lapsi alkaa nousta pystyyn ja harjoitella kävelyä vajaan vuoden iässä. Länkisäärisyys tässä vaiheessa on kuitenkin täysin normaalia. Ainoastaan jos tila jatkuu vielä 3-vuotiaana, on syytä hakea apua. Tavallisesti länkisääret nimittäin muuttuvat pihtipolviksi (polvet taipuneet sisäänpäin) ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Pihtipolvisuus on pahimmillaan noin kolmen vuoden iässä, minkä jälkeen alaraajat vähitellen suoristuvat. Mikäli lapsella on vielä 10-vuotiaana reilut pihtipolvet, on syytä hakea neuvoja. Säärten mahdollinen pysyvä virheasento hoidetaan aina ennen murrosikää leikkauksella.
Ryhtiin ja hyvään oloon vaikuttaa jalkojen hyvinvointi
Jalkojen hoitoon kannattaa uhrata aikaa. Se ehkäisee vammoja ja helpottaa vanhoja vaivoja. Raskauden aikana terveiden jalkojen edellytys ovat kunnolliset jalkineet, sillä raskauden tuoma ylimääräinen paino saa jalat väsymään. Sopivat kengät raskausaikana ovat tukevat ja matalakantaiset. Jalkojen venyttely ja liikeharjoitukset helpottavat jalkavaivoja. Artikkeli sisältää valokuvia liikeharjoituksista.
Ryhdin tasapainottamiseksi tukevat kengät
Raskausajan jalkineiden tulee olla tukevat äidin ryhdin tasapainottamiseksi. Ulkopohjat ovat paksut, joustavat sekä liukumattomat. Raskauden edetessä jalat turpoavat ja vaativat kengiltä tilavuutta.
Jalkaongelmat
Tyypin 2 diabeetikon jalat voivat olla vaarassa. Jalkaongelmia aiheuttavat esimerkiksi kohonnut verensokeri ja veren korkeat rasva-arvot.
Vaatteilla kylmää vastaan
Kylmä aiheuttaa terveysvaikutusten lisäksi myös selkeitä vaikutuksia työssä suoriutumiseen, on valmius ammatti- ja toimialakohtaisten kylmänsuojavarusteiden kehittämiseen lisääntynyt. Tuossa kehitystyössä tavoitteet ovat olleet käyttäjä- ja työympäristölähtöisiä. Tällöin käyttömukavuus, vaatetusfysiologia ja ergonomia sekä psykologiset tekijät ovat selvityksen kohteina. Varusteiden määrän lisääntyessä töissä myös niiden yhteensopivuus ja pukemisen helppous ovat nousseet tärkeiksi tekijöiksi.
Suositeltavat lihakseen annettavien rokotteiden pistoskohdat/ Rokottajan käsikirja
Suositeltavat lihakseen annettavien rokotteiden pistoskohdat ovat olkavarren hartialihas (m. deltoideus) ja ulomman reisilihaksen (m. vastus lateralis) etu-yläosa.
information page
guide
- Suositeltavat lihakseen annettavien rokotteiden pistoskohdat/ Rokottajan käsikirja
- Rokotteiden annostelu, antotapa ja pistoskohdan valinta