Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- plants
- vascular plants
- seed plants
- (koppisiemeniset)
- Index
- vascular plants
- seed plants
- (koppisiemeniset)
(koppisiemeniset)
Ruusukasvi-LTP-allergia
Uusimpana ristiallergiaryhmänä on esitetty pääasiassa syötäviä ruusukasveihin kuuluvia marjoja ja hedelmiä käsittävä ryhmä. Tämä ristiallergiaryhmä on Keski- ja Etelä-Euroopassa yleisempi kuin meillä. Siellä se liittyy usein plataanin tai sypressin siitepölyallergiaan. Ruusukasvi-LTP-allergian aiheuttaa valkuaisaine, lipidien kuljetusproteiini (lipid transfer protein, LTP). Sitä on eniten hedelmien kuoriosassa, ja se osallistuu hedelmien pinnan ja solukalvojen suojaamiseen tuomalla siihen pitkäketjuisia rasvoja solun sisältä. Rasvat suojaavat hedelmää kuivumiselta ja kylmältä.
Pujo-selleri-porkkana-mausteallergia
Koivun siitepölyallergian
Vierasesine kehossa, nenässä tai korvakäytävässä
Vieraalla esineellä tarkoitetaan mitä tahansa esinettä, tikkua tai roskaa, joka joutuu ihon alle tai kehon aukkoihin (nenä, hengitystiet, ruokatorvi ja ruoansulatuskanava, peräsuoli, emätin). Silmään joutunutta vierasesinettä on käsitelty silmätapaturmia koskevassa artikkelissa, ks.
Keuhkoahtaumatauti
Keuhkoahtaumatauti eli COPD (tulee englannin kielen sanoista chronic obstructive lung disease) on keuhkojen pitkäaikainen sairaus, jossa ilmaa keuhkoihin kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Samalla esiintyy yleensä keuhkolaajentumaa ja pitkäaikaista keuhkoputkien tulehdusta. Sairaus ilmenee keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla ja on yleinen: kaikista suomalaisista yli 64-vuotiaista miehistä 12 ja naisista 3 sadasta sairastaa sitä. Tupakoivista yli 64-vuotiasta miehistä enemmän kuin kolmasosalla on keuhkoahtaumatauti.
Suusyöpä (kielisyöpä, huulisyöpä ja suuontelon syöpä)
Suusyövällä tarkoitetaan suuontelon ja huulen syöpää. Yleisin suuontelon syöpä on kielisyöpä, joita todetaan Suomessa noin 100 tapausta vuosittain. Saman verran todetaan muun suuontelon syöpätapauksia. Tämä tauti on miesten ja naisten keskuudessa yhtä yleinen. Sen sijaan keskimäärin 120 todetusta huulisyövästä noin 80 on miehillä.
Tupakasta vieroitus
Tupakointi aloitetaan useimmiten aikuistumisen kynnyksellä. Aloittamiseen vaikuttavat paljolti kotoa ja kaveripiiristä saatu esimerkki, mutta vakiinnuttuaan päivittäiseksi tupakointia pitää yllä riippuvuus nikotiinista. Kemiallisen riippuvuuden lisäksi tupakointia ylläpitää sen muodostuminen päivittäisiin toimintoihin ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyväksi tavaksi.
Koivu-hedelmä-juuresallergia
Noin kaksi kolmasosaa koivun siitepölylle allergisista henkilöistä reagoi ihotesteissä yhteen tai sitä useampaan tuoreruokaan, kuten porkkanaan, selleriin, palsternakkaan, perunaan, tomaattiin, omenaan ja persiljaan. Neljä viidestä ihokoepositiivisesta henkilöstä saa oireita syödessään tai käsitellessään kyseisiä ruokia tuoreena. Myös muutama prosentti koivun siitepölylle reagoimattomista atopiapotilaista reagoi samoihin ruokiin ihotestissä. Hekin saavat tuoreruoista oireita. Koivuallergiaan liittyy myös allergia eräille mausteille, muun muassa kurkumalle, kuminalle, sinapille, kanelille ja inkiväärille. Sellaisia on viitisen prosenttia koivuallergisista.
Nikotiiniriippuvuus ja nikotiinivieroitusoireyhtymä
Jatkuvan tupakoinnin keskeinen syy on nikotiiniriippuvuus ja tupakoinnin lopettamisen jälkeiset vieroitusoireet. Säännöllinen tupakointi on suuri terveysriski aiheuttaessaan kroonista keuhkoputken tulehdusta (ks. myös Keuhkoahtaumatauti
Lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset
Lääkkeiden käyttö lisääntyy. Yhä useammalla ihmisellä on käytössä kaksi tai useampia lääkkeitä yhtä aikaa. Lääkkeet voivat vaikuttaa joko edullisesti tai haitallisesti toistensa tehoon. Lisäksi ruoka, nautintoaineet, rohdokset ja vaihtoehtovalmisteet voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen.
Kasvikset, palkokasvit
Tietoa diabeteksesta: Hiilihydraattitaulukko: Kasvikset, palkokasvit
guide
information page
- Peruna, makaroni, riisi
- Jokapäiväiset viljamme ja kasviksemme - poimintoja Finravinto 2002 -tutkimuksen tuloksista