Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

animals

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

71 hits

pages

Puremahaavat

Puremahaavalla tarkoitetaan vauriota, jossa purema rikkoo ihon ja mahdollisesti sen alla olevia kudoksia. Purema, jossa iho ei rikkoudu, voi aiheuttaa kipua ja ihonalaisia verenpurkaumia, mutta siitä ei yleensä ole muuta haittaa.

Duodecim Lääkärikirja
3.6.2007 → (kansalaiset)
information page

Kihomato

Kihomatotautia sairastavat maailmassa sadat miljoonat ihmiset. Kihomatoa esiintyy vain ihmisillä. Se on myös Suomen tavallisin matotauti, ja sitä esiintyy erityisesti lapsilla. Tartunta saadaan nielemällä madon munia. Suolessa toukka kehittyy madoksi ja hakeutuu peräsuoleen, jossa se aiheuttaa peräaukon kutinaa ja munii muniaan. Kutinasta kärsivät varsinkin lapset, aikuisilla tauti on usein oireeton.

Duodecim Lääkärikirja
15.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Hyönteisten pistot ja puremat

Ihminen reagoi hyönteisten pistoihin ja puremiin yksilöllisesti. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee paikallinen punoitus ja turvotus niiden erittämän myrkyn tai niiden syljen sisältämien ärsyttävien aineiden takia. Myrkkyreaktio kestää yleensä tunteja tai päiviä. Myrkyt ja syljen entsyymit ovat usein myös allergeeneja, joille allergiaan taipuvainen henkilö voi herkistyä. Allerginen reaktio on voimakkaampi ja kestää kauemmin kuin myrkkyreaktio.

Duodecim Lääkärikirja
8.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Alkueläintaudit ja matotaudit

Alkueläintaudit ovat Suomessa harvinaisia kylmän ilmanalan ja hyvän hygieniatason vuoksi. Tropiikissa nämä sairaudet ovat suuria sairastuvuuden ja kuolleisuuden aiheuttajia, mutta niitä esiintyy jossain määrin myös lauhkeiden vyöhykkeiden maissa. Suomalaiset altistuvat alkueläin- ja loistaudeille pääasiassa matkustaessaan tautien esiintymisalueille.

Duodecim Lääkärikirja
11.9.2006 → (kansalaiset)
information page

Nokkosjäkälä (strofulus)

Strofulus eli strophulus eli nokkosjäkälä eli urticaria papularis on melko tavallinen keväinen tai kesäinen vaiva, jota joillakin on nuoruudessaan ympäri vuoden. Kesällä reaktio johtuu yleensä hyttysistä, ja nokkosjäkälä on eräänlainen yliherkkyysreaktio hyttysten pistoille. Keväällä ja syksyllä aiheuttajia lienevät lintujen ja hiirien, rottien ja muiden jyrsijöiden, harvemmin koiran ja kissan kirput, jotka ovat kadottaneet oman isäntänsä. Niiden ollessa nälissään niille kelpaa ravinnon lähteeksi myös muiden eläimien veri. Ne käyvät ruokailemassa myös ihmisessä, mutta ne eivät jää loisimaan meihin. Lintujen ja eläinten kirput ovat niin pieniä, ettei niitä tahdo erottaa paljain silmin.

Duodecim Lääkärikirja
3.6.2007 → (kansalaiset)
information page

Peräaukon ongelmat lapsella

Lapsella voi peräaukon tietämillä esiintyä kipua, kutinaa ja ympäröivän ihon punoitusta. Mikäli ongelmana on kipu ja veriviirut ulosteessa, kyse on useimmiten peräaukon haavaumasta. Se on limakalvon pieni rikkouma, joka voi syntyä ulostamisen seurauksena. Osalla lapsista esiintyy ummetusta, jota kipeytynyt peräaukko edelleen pahentaa. Suurella osalla ei kuitenkaan altistavaa syytä todeta. Haavauma paranee viikkojen kuluessa itsestään eikä yleensä vaadi hoitoa.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Vesikauhu (Rabies)

Rabies on aivotulehdus, jonka aiheuttaja on hermohakuinen lyssavirus. Useat nisäkkäät voivat saada rabiestartunnan ja välittää tartuntaa toisiin eläimiin ja ihmisiin. Ihmisen taudista käytetään...

Kansanterveyslaitos
17.10.2007 → (kansalaiset)
information page

Heisimadot

Heisimadot ovat sekä ihmisen että selkärankaisten eläinten suolistossa loisivia pitkäikäisiä matoja. Aikaisemmin ihmisillä yleinen lapamato eli leveä heisimato saadaan tartuntana tietyistä makean veden raaista kaloista, kuten hauesta, ahvenesta, kiiskestä tai mateesta. Lapamadon pituus voi olla jopa 10 metriä. Kun lapamadon munat joutuvat takaisin makeaan veteen, sen väli-isäntinä toimivat äyriäiset ja kalat. 1940-luvulla jopa viidesosa suomalaisista kantoi lapamatoa suolistossaan. Nykyään mato on harvinaisempi.

Duodecim Lääkärikirja
25.9.2006 → (kansalaiset)
information page

Hiirijumppa

Aktiivisia rentoutusliikkeitä lihasten rentouttamiseksi.

Työterveyslaitos
18.9.2006 → (kansalaiset)
information page

Dioksiinit

Dioksiinit on hiukan harhaanjohtavasti käytetty yhteisnimitys monille kemikaaleille, joihin kuuluu polykloorattuja dibentso-p-dioksiineja (PCDD-yhdisteitä), polykloorattuja dibentsofuraaneja (PCDF-yhdisteitä) ja eräitä...

Kansanterveyslaitos
18.8.2006 → (kansalaiset)
information page
71 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us