Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

hormones

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

70 hits

pages

Maitovuoto rinnoista

Maitovuoto rinnoista eli galaktorrea on melko tavallinen oire synnyttäneillä naisilla, synnyttämättömillä sen sijaan harvinainen. Maitovuoto voi aiheutua hormonaalisista syistä, joista aivolisäkkeen liiallinen prolaktiinieritys on tavallisin. Muut aivolisäkkeen sairaudet ja kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat myös olla maitovuodon syynä.

Duodecim Lääkärikirja
4.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Liikakarvoitus

Liikakarvoitus (hirsutismi) on lieväasteisena yleinen, jopa 5

Duodecim Lääkärikirja
4.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Testosteroni ikääntyvillä miehillä

Miehen sukuhormonin testosteronin tuotanto heikkenee hiljalleen keski-iästä lähtien. Toisin kuin naisilla, joilla hormonituotanto sammuu lyhyessä ajassa, miehillä sukuhormonin tuotanto vähenee vähitellen asteittain. Yli 75-vuotiaista miehistä neljäsosalla testosteronin määrä veressä on jo normaalia pienempi.

Duodecim Lääkärikirja
29.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Kortikosteroidiallergia (kortisoniallergia)

Noin 2 % ihottumapotilaista on herkistynyt voiteissa käytettyihin kortikosteroideihin eli kortisoneihin. Heillä allergia ilmenee ihottuman parantumisen hidastumisena tai sen yllättävänä pahentumisena. Ongelma tunnetaan astmapotilaillakin, jotka käyttävät keuhkoihin annosteltavia inhalaatiovalmisteita. Heillä allergia ilmenee rokkotautien kaltaisina reaktioina, hengenahdistuksena ja nenänielun ärtymisenä. Herkistyminen kortikosteroideille tapahtunee aina tai lähes aina ihon kautta.

Duodecim Lääkärikirja
19.12.2006 → (kansalaiset)
information page

Kuukautisten siirto

Kuukautisten siirto voi joskus olla aiheen matkan, tärkeän tapahtuman tai sairauden vuoksi. Erityisesti se voi olla tarpeellista, jos vuodot ovat runsaat ja kivuliaat. Kuukautiset on hyvä siirtää jo ennen matkaa tai tapahtumaa eikä matkan aikana. Yleensä kuukautisvuotoa siirretään myöhemmäksi.

Duodecim Lääkärikirja
26.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Minipillerit ja muut pelkkää progestiinia sisältävät ehkäisymenetelmät

Suomessa on pelkkää keltarauhashormonia (progestiinia) sisältäviä ehkäisyvalmisteita pillereinä, kapseleina ja injektioina. Progestiiniehkäisyltä puuttuvat estrogeenien vasta-aiheet. Progestiinin käyttöön ei siis liitetä veritulppariskin lisääntymistä. Menetelmän voivat valita veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, diabeetikot, yli 35-vuotiaat tupakoivat jne. Rintasyövän sairastaneelle progestiiniehkäisyä ei suositella.

Duodecim Lääkärikirja
23.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Matkalle mukaan

Ilmailulaitoksen mukaan lentomatkustaja voi kuljettaa lentokoneessa lääkkeitään ja lääkintään tarvittavia välineitä. Lääkkeet voi kuljettaa joko matkustamossa tai ruumaan menevässä matkatavarassa.

Diabetesliitto
18.5.2007 → (kansalaiset)
information page

Lisämunuaisen sairauksia

Lisämunuaiset ovat molempien munuaisten yläpuolella sijaitsevat hormoneja tuottavat rauhaset. Niissä erotetaan kuorikerros ja ydin, joilla on täysin erilaiset tehtävät. Kuorikerros tuottaa hydrokortisonia eli kortisolia ja suolahormonia eli aldosteronia, jotka ovat elimistölle välttämättömiä hormoneita. Ydinosa tuottaa adrenaliinia ja noradrenaliinia, "stressihormoneja", joiden eritys lisääntyy äkillisen stressin yhteydessä.

Duodecim Lääkärikirja
6.11.2006 → (kansalaiset)
information page

Vaihdevuosioireet

Vaihdevuosilla (klimakteriumilla) tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45

Duodecim Lääkärikirja
14.2.2007 → (kansalaiset)
information page

Vaihdevuosien hormonihoito

Keskimääräinen kuukautisten loppumisikä (menopaussi) on 51 vuotta. Osalla naisista on tässä vaiheessa elämää haittaavia oireita, ks. artikkeli

Duodecim Lääkärikirja
14.2.2007 → (kansalaiset)
information page
70 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us