Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- hormones
hormones
- (greliini) (1)
- thyroxine (2)
- insulin (54)
- melatonin (1)
- hydrocortisone (3)
- sex hormones (7)
- leptin (1)
- prolactin (1)
- epinephrine (1)
- cortisone (3)
- progestins (3)
Mikä on diabetes -esite
Tyypin 1 diabetes on noin 40 000 suomalaisella. Tyypin 2 diabetes on noin 250 000 suomalaisella.
Tyypin 2 diabetes
Tyypin 2 diabetes (aikuistyypin diabetes) on noin 250 000 suomalaisella.
Tupakointi ja iho
Tupakointi muuttaa ihon kalpeaksi ja harmahtavaksi ja edistää erityisesti kasvojen alueen rypistymistä. Siksi tupakoija yleensä näyttää ikäistään vanhemmalta.
Varusmiespalvelus
Insuliinihoitoiset diabeetikot vapautetaan pääsääntöisesti pysyvästi asevelvollisuudesta. Vapaaehtoisuuden perusteella diabeetikoita voidaan kuitenkin toistaiseksi ottaa varusmiespalvelukseen tietyin edellytyksin Riihimäen viestirykmenttiin.
Insuliinin ja glukoosin annostelu synnytyksen aikana
Ennen synnytystä diabeetikko ottaa insuliininsa normaalisti. Synnytyksen käynnistyessä aloitetaan suonensisäinen insuliini-infuusio.
Johdanto
Diabetes on yleisnimitys sairauksille, joissa veren glukoosipitoisuus (veren sokeripitoisuus) on suurentunut.
Mikä on nopein ensiapu matalaan verensokeriin?
Verensokeri laskee liian alas, kun elimistössä on tarpeeseen nähden liian paljon insuliinia. Syynä voi olla liian suuri insuliiniannos suhteessa aterian kokoon, rankka ennakoimaton liikunta tai runsas alkoholin käyttö. Liian matala verensokeri eli hypoglykemia aiheuttaa epämiellyttävän olon, esimerkiksi vapinaa, hikoilua, hermostuneisuutta ja nälän tunnetta.
Parantava hoito: Haiman- ja saarekesolusiirrot
Suomessa ei ole toistaiseksi tehty haimansiirtoja, mutta saarekesolusiirrot on aloitettu uudestaan. Niitä tehdään valikoiduille potilaille, jotka ovat aiemmin saaneet munuaissiirteen.
Lapsen diabeteksen hoito
Lapsen nopea kasvu ja kehitys ja hänen aikuista suurempi riippuvuutensa lähiympäristöstä tuovat mukanaan erityispiirteitä, jotka on huomioitava diabeteksen hoidossa.
Diabeteksen ehkäisy
Tyypin 1 diabeteksen ehkäisymahdollisuuksia ei ole, mutta niitä tutkitaan koko ajan.Useat tutkimukset ovat sen sijaan osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista pystytään ehkäisemään tai viivyttämään elämäntavoin. Tyypin 2 diabeetikoiden määrän on arvioitu lisääntyvän noin 70 prosentilla vuoteen 2010 mennessä, mikäli kehitys jatkuu nykyisensuuntaisena.