Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- hormones
hormones
- (greliini) (1)
- thyroxine (2)
- insulin (54)
- melatonin (1)
- hydrocortisone (3)
- sex hormones (7)
- leptin (1)
- prolactin (1)
- epinephrine (1)
- cortisone (3)
- progestins (3)
Nuoren diabeetikon hoito
Nuoruusikä on ajanjakso, jolloin diabeetikko itsenäistyy diabeteksen hoidossa ja omaksuu hoitorutiinin. Mitä paremmin nuori oppii huolehtimaan diabeteksestaan, sitä terveempänä hän todennäköisesti elää tulevaisuudessa.
Ammatinvalinta
Hoidon kehittymisen ansiosta diabetes rajoittaa ammatinvalintaa entistä vähemmän. Kiinnostus ja taipumus alalle ovat tärkeät ammatinvalintaa ohjaavat tekijät myös diabetesta sairastavan elämässä.
Taulukko 17. Immuunivastetta heikentävät kortikosteroidivalmisteet
Immuunivastetta heikentävät kortikosteroidivalmisteet.
Insuliinihoitoisen aikuistyypin diabeetikon ruokavaliohoito
Insuliinihoidon aloitus tulee harkittavaksi usein, kun aikuistyypin diabeetikon hoitotasapaino jää epätyydyttäväksi tavanomaisella ruokavaliohoidolla ja oraalisella lääkityksellä. Insuliinihoidon aloittamiseen liittyvä keskeinen ongelma on painon nousu. Siksi painon seuranta on erityisen tärkeää.
Nuoruustyypin diabeetikon hoito
Nuoruustyypin diabeteksen perushoitona on insuliini, joka tavallisimmin annostellaan ihon alle 2-6 pistoksena päivittäin. Eri insuliinilajien vaikutusajat ja vaikutusprofiilit eroavat toisistaan merkittävästi. Halutun vaikutusajan mukaisesti eri insuliinityyppejä voidaan yhdistellä yksilöllisesti.
Alkoholi
Alkoholin käytössä diabeetikoille pätevät samat suositukset kuin muullekin väestölle eräin tarkennuksin. Diabeetikon alkoholinkäyttöön liittyy hypoglykemian vaara, mikä diabeetikon ja hänen omaistensa on hyvä tietää.
Nuoruustyypin diabeetikon ruokavalio-ohjaus
Ruokavalio-ohjauksessa edetään diabeetikon tarpeiden mukaan siten, että hänellä on mahdollisuus täydentää tietojaan ja taitojaan muuttuvissa elämäntilanteissa.
Lapsen diabetes
Lasten diabetes ilmaantuu usein yllättäen. Vaikka alkuoireet ovat joskus rajuja, lapsen vointi korjaantuu viimeistään muutaman päivän kuluessa hoidon aloituksesta yhtä hyväksi kuin ennen sairastumista. Diabetes on kuitenkin pysyvä: se jatkuu koko elämän, ja sitä on hoidettava joka päivä. Hoito perustuu insuliiniin, joka annetaan pistoksina tai insuliinipumpun avulla. Diabeteksen pysyvyys erottaa sen useimmista muista sairauksista.
Tyypin 2 diabetes
Tyypin 2 diabetes on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö. Siinä haiman erittämä insuliini ei toimi toivotusti tai sitä ei erity riittävästi.
Diabeetikon ajokortti
Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeätä, että diabeetikko ei aja hypoglykeemisenä. Tutkimusten mukaan 20-30 prosenttia diabeetikoista on saanut matalan verensokerin oireita ajaessaan. Merkittävä osa tyypin 1 diabeetikoista arvioi virheellisesti kykynsä ajaa autoa silloin, kun verensokeri on normaalia matalampi: he luulevat ajavansa oikein, vaikka tosiasiassa tekevät virheitä. Lääkärillä on nykyään ilmoitusvelvollisuus viranomaisille, mikäli diabeetikon terveydentila on muuttunut eikä enää täytä ajoterveydelle asetettuja edellytyksiä.