Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- hormones
hormones
- (greliini) (1)
- thyroxine (2)
- insulin (54)
- melatonin (1)
- hydrocortisone (3)
- sex hormones (7)
- leptin (1)
- prolactin (1)
- epinephrine (1)
- cortisone (3)
- progestins (3)
Mikä on diabetes
Kaikkien diabetestyyppien sisällä voi olla erilaisia ilmenemismuotoja, ja hoito voi ulottua ruokavaliosta insuliiniin. Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä alle 40-vuotiaana, mutta myös vanhempana. Tyypin 2 diabetes puhkeaa yleensä yli 40-vuotiaana, mutta se voi puhjeta myös nuoruudessa tai lapsuudessa. Lievempien tautimuotojen osalta on mahdollista päästä takaisin verensokerin normaalialueelle, esimerkiksi painonlaskun tai liikunnan lisäämisen avulla, mutta geeneissä oleva alttius säilyy.
Tietoa diabeteksesta
Diabetes on joukko erilaisia sairauksia, joille on yhteistä se, että veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Avaintekijänä on insuliinihormoni: sen erityksen loppuminen, määrän riittämättömyys tai vaikutuksen heikkeneminen eli insuliiniresistenssi. Pitkäaikainen liian korkea verensokeri johtaa elimistön valkuaisaineiden sokeroitumiseen, mikä voi aiheuttaa elinmuutoksia silmissä, munuaisissa ja hermoissa sekä sydän- ja verenkiertoelimistössä.
Insuliinihoito
Insuliinihoito joudutaan aloittamaan, jos verensokeri ei korjaannu ruokavaliomuutoksilla ja tablettihoidolla. Insuliinihoitoa tarvitaan myös, jos haiman insuliinituotanto on vähentynyt tai loppunut kokonaan.
Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)
Vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia tyroksiinia.
Kilpirauhasen sairaudet
Kilpirauhanen on kaulan alaosassa molemmin puolin henkitorvea sijaitseva, 20 g painava rauhanen, joka tuottaa tyroksiinihormonia. Aineenvaihduntaa monipuolisesti säätelevä hormoni on ihmiselle välttämätön.
Diabetes (sokeritauti)
Diabeteksen määritelmänä on, että "verensokeri" eli veriplasman glukoosipitoisuus on pysyvästi yön paaston jälkeen 7,0 mmol/l tai sitä suurempi. Normaalin verensokerin yläraja on 6,0 mmol/l. Jos paastoverensokeri on 6,1
Keisarinleikkaus
Keisarinleikkauksen suorittaminen kun kyseessä on diabetes.
Mistä johtuu korkea aamuverensokeri?
Elimistö, erityisesti aivot ja hermokudos, tarvitsevat koko ajan sokeria energiakseen. Aterioiden välillä ja yöllä sokeria vapautuu maksasta insuliinin ja sen vastavaikuttajahormonien (kuten glukagonin, kortisolin, kasvuhormonin ja adrenaliinin) säätelemänä. Insuliini jarruttaa ja vastavaikuttajahormonit kiihdyttävät sokerin vapautumista verenkiertoon.
Tietoiskut
Tälle sivulle on koottu tietoiskuja diabeteksesta. Ne ovat pdf-muodossa ja helposti tulostettavia.
Ensiapu
Jos veren sokeripitoisuus on liian pieni, aivot eivät saa tarpeeksi ravintoa ja ihminen menee lopulta tajuttomaksi, sokkiin. Diabeetikoilla kyse on insuliinisokista. Sokin mahdollisuus on olemassa kuitenkin vain silloin, kun diabeteksen hoidossa käytetään insuliinia tai haiman insuliinineritystä lisääviä tabletteja.