Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Influenssa torjutaan hyvällä hygienialla

  • Siikamäki, Heli
Julkaistu 10.3.2006

Influenssa torjutaan hyvällä hygienialla

Tartuntojen torjunta


Influenssaa torjutaan hyvällä hygienialla

Hyvä käsihygienia ja pisaroilta suojautuminen ovat rokotusten lisäksi tärkeitä keinoja ehkäistä pääasiassa kosketus- tai pisaratartuntana leviävää influenssaa.

suomi/ktlehti2006/nro3/kadet_www.jpg

Pandemiavalmiussuunnitelmassa todetaan, että kaikki potilastyötä tekevät tulee kouluttaa infektioiden torjunnan perusperiaatteisiin ja käytännön toteutukseen, sillä influenssatartuntoja torjutaan samoilla yksinkertaisilla toimilla kuin kaikkia muitakin infektioita. Koska hygieniahoitajia ei riitä opettamaan jokaista henkilökunnan jäsentä kädestä pitäen, täytyy toimipaikkoihin kouluttaa hygieniayhdyshenkilöitä, jotka kouluttavat edelleen muuta henkilökuntaa.

Suunnitelmassa todetaan myös, että tartuntojen torjunnassa on tärkeää pitää influenssaepäilypotilaat erillään muista potilaista koko hoitoketjun ajan siitä alkaen, kun potilas ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Potilaat tulisi ottaa vastaan paikassa, joka on erillään muiden potilaiden ja muun henkilökunnan käyttämistä tiloista. Jos potilaita on paljon, tämä saattaa edellyttää toiminnan ja tilojen käytön täydellistä uudelleen organisointia, mikä on iso työ terveydenhuollon yksiköille.

Influenssapotilaita hoitavan henkilökunnan ei myöskään pitäisi hoitaa muita potilaita. Käytännössä sekä potilaiden että henkilökunnan kohortoiminen on vaikea tehtävä, jonka toteutuminen ei ehkä ole realistista, mutta johon pitäisi kuitenkin pyrkiä.

Täydennystä aiempiin suunnitelmiin

Pandemiaan varautumisessa tulisi hyödyntää jo olemassa olevia terveydenhuollon yksiköiden valmiussuunnitelmia. Pandemiaan liittyy kuitenkin joitakin erityispiirteitä, joiden takia se poikkeaa esimerkiksi suuronnettomuudesta. Potilaita pitää varautua vastaanottamaan paljon enemmän. Toinen erityispiirre on edellä esitetty infektioiden torjunnan huomioiminen, joka asettaa suunnittelulle omat haasteensa.

Suunniteltaessa yksikkötason varautumista pandemiaan tulee suunnitteluryhmässä olla mahdollisimman laaja-alainen edustus, jolloin varmistetaan että kaikki yksikön toiminta-alat keskusvarastoa ja puhelinkeskusta myöten on otettu huomioon. Yksikkötason suunnittelu pitää liittää laajempaan alueelliseen suunnitelmaan. Alueellinen yhteistyö ja yhteistyö esimerkiksi terveydenhuollon ja sosiaalitoimen välillä on myös hyvin oleellista.

Pandemiasuunnitelma täydentyy verkossa

Alkuvuodesta 2005 asetettu kansallinen pandemiatyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran toukokuussa. Varautumissuunnitelman työstäminen käynnistyi täydellä teholla syksyn alussa. Maaliskuussa julkaistavaa työryhmän raporttia on ollut työstämässä noin 70 asiantuntijaa. Raportista tulee virallinen pandemiasuunnitelma vasta lausuntokierroksen jälkeen. Tämän jälkeen suunnitelmaa päivitetään internetissä. Raportti on elävä asiakirja, joka ei anna vastauksia kaikkeen. Työ jatkuu edelleen.

Heli Siikamäki
infektiolääkäri
Kansallisen pandemiavarautumisen työryhmän sihteeri© TerveSuomi.fi 2008About us