Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Päätoimittajalta: Espanjantaudista ja käsihygieniasta

  • Huovinen, Pentti
Julkaistu 9.3.2006

Päätoimittajalta: Espanjantaudista ja käsihygieniasta

Päätoimittajalta

Espanjantaudista ja käsihygieniasta

Vuosina 1918–1920 maailmalla levinnyttä influenssapandemiaa kutsuttiin espanjantaudiksi. Eila Linnanmäen viime syksynä julkaistun historiallisiin aineistoihin perustuvan väitöskirjatutkimuksen mukaan Espanjantautiin kuoli Suomessa 1918–1919 arviolta 19 000–27 000 suomalaista (6,0–8,6 henkeä tuhatta asukasta kohti).

Kuolleisuus oli suurinta työväestön parissa. He asuivat ahtaasti, maassa vallitsi elintarvikepula ja työttömyys. Hygieeniset olot olivat heikot. Ei ollut sosiaaliturvaa, ja perheen vanhempien sairastuminen merkitsi väistämätöntä kurjuutta.

Sairaalapaikkoja ei ollut kuin murto-osalle potilaista eikä terveydenhuolto juurikaan pystynyt auttamaan sairastuneita. Antibiooteista ei tiedetty vielä mitään. Kaiken lisäksi Suomessa käytiin sisällissotaa.

suomi/ktlehti2006/nro3/ornament.jpg

Tänään tilanne on aivan toinen. Ensimmäistä kertaa historian aikana pystymme ennalta valmistautumaan mahdolliseen pandemiaan. Suomalaisten terveydentila on parempi kuin koskaan ennen. Meillä on ruokaa. Hygieeniset olosuhteet ovat hyvät.

Suomessa luotetaan terveydenhuoltojärjestelmään ja sosiaaliturva antaa turvaa sairauden aikana. Meillä on lääkkeitä. Rokotteitakin on tilattu. Tietoa on tarjolla kaikille. Yleisö tietää influenssaa koskevat uutiset käytännössä samaan aikaan kuin asiantuntijatkin. Eikä maassa ole sisällissotaa.

suomi/ktlehti2006/nro3/ornament.jpg

Yksi ei kuitenkaan ole muuttunut: käsihygienian merkitys. Itävaltalais-unkarilainen Ignaz Semmelweiss otti 1800-luvun puolivälissä käyttöön käsien klooripesun. Toimenpide vähensi merkittävästi synnyttävien äitien kuolleisuutta lapsivuodekuumeeseen.

Tässä lehdessä infektiolääkäri Heli Siikamäki toteaa, että käsihygienia kuuluu tärkeimpien keinojen joukkoon estettäessä influenssan leviämistä.

Vaikka käsihygieniasta on puhuttu pitkään sairaaloissa ja päiväkodeissa, niin käsihygienia on merkittävä infektioiden torjuntakeino myös kaikkialla muualla yhteiskunnassa. Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota lapsille ja nuorille suunnatussa laajassa eurooppalaisessa hankkeessa, joka on suunniteltu käynnistettäväksi syksyllä 2006.

Käsihygieniaan tullaan varmasti palaamaan myös monissa muissa yhteyksissä, sillä niin monen infektiotaudin osalta ”kohtalomme on käsissämme”.

Pentti Huovinen

Linnanmäki E.
Espanjantauti Suomessa. Influenssaepidemia 1918–1920.
Bibliotheca Historica 95, Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2005.

Development and dissemination of a school antibiotic and hygiene education pack and website across Europe. http://europa.eu.int/comm/health/ph_projects/2005/action2/action2_2005_full_en.htm#6© TerveSuomi.fi 2008About us