Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Päätoimittajalta: Globaalia epidemiatorjuntaa

  • Eskola, Juhani
Julkaistu 26.9.2006

Päätoimittajalta: Globaalia epidemiatorjuntaa

Päätoimittajalta

Globaalia epidemiantorjuntaa

Loppukesän ja alkusyksyn viikkoina Suomi on ollut näkyvästi esillä maailman tiedotusvälineissä. EU-puheenjohtajamaana olemme joutuneet johtamaan kansainvälistä toimintaa sekä poliittisilla areenoilla että asiantuntijakokouksissa. Kansanterveyslaitos on ollut mukana valmistelemassa terveysteemojen käsittelyä eri foorumeilla. Laitoksella on ollut erityisen vahva osuus Kuopiossa pidetyn EU:n terveysministerien Health in All Policies -kokouksen taustatyössä, kuten tässä lehdessä on aiemmin kerrottu.

Euroopan ja Aasian johtajien ASEM-kokouksessa Helsingissä kiinnitettiin huomiota maailmanlaajuisista infektio-ongelmista aiheutuviin turvallisuusriskeihin. Päättäjät vakuuttivat tehostavansa HIV-infektion torjuntaa ja tartunnan saaneiden potilaiden hoitojärjestelmiä sekä omissa maissaan että kehitysmaissa. Toisaalta valtioiden päämiehet kiinnittivät huomiota jatkuvaan influenssapandemian uhkaan ja totesivat, että pandemian torjunnassa avainasemassa ovat tutkimusyhteistyö, seurantajärjestelmien tehostaminen ja valmiuksien parantaminen ruohonjuuritasolla. Kansanterveyslaitoksen näkökulmasta ASEM-johtajien kannanotot ovat merkittäviä, ja tulemme jatkossakin kantamaan kortemme kekoon maailmanlaajuista uhkaa aiheuttavien infektioepidemioiden torjunnassa.

suomi/ktlehti2006/nro3/ornament.jpg

Lehden tässä numerossa keskitytään erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin. Näitä tauteja on tähän asti pidetty korkeaan elintasoon liittyvänä terveysongelmana, mutta WHO:n mukaan niiden aiheuttama epidemia on nopeasti leviämässä myös kehitysmaihin. Pääkirjoituksen kirjoittajan, WHO:n asiantuntijan Shanthi Mendisin mukaan sydän- ja verisuonitaudit aiheuttivat viime vuonna noin 17 miljoonan ihmisen kuoleman; näistä neljä viidesosaa kehittyvissä maissa. Suomessa on runsaasti tähän tautiryhmään liittyvää tietoa ja asiantuntemusta, joista itse olemme hyötyneet monella tavalla. Kokemustamme voitaisiin nyt käyttää hoitojärjestelmien kehittämisessä ja torjuntaohjelmien rakentamisessa niissä maissa, joissa tilanne on pahenemassa. Lisääntyvä kansainvälinen yhteistyö avaa kanavia saattaa suomalaista tietotaitoa sekä kehittyneiden että kehittyvien maiden käyttöön.

suomi/ktlehti2006/nro3/ornament.jpg

Tarkkaavainen lukija huomaa, että lehden päätoimittaja on vaihtunut. Pentti Huovinen on ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa. Välttääkseen esteellisyysongelmat hän luopui Kansanterveyslehden päätoimittajan tehtävästä jo kampanja-ajan alussa.

Pentti kehitti lehteä aktiivisesti niiden kahden vuoden aikana, jotka hän päätoimittajana ja lehden linjanvetäjänä toimi. Laitos ja lehti kiittävät häntä lämpimästi onnistuneesta työstä. Toivotamme onnea Pentille – ja muille kansanterveyden asiaa ajaville eduskuntaehdokkaille – ensi kevään vaaleihin. Tämän enempää lehti ei yksittäisten ehdokkaiden kampanjointiin aio puuttua; vaalin teemoihin sen sijaan varmasti palaamme lähinumeroissa.

suomi/julkaisut/ktlehti2006/nro8/pt.jpg

Juhani Eskola
päätoimittaja
Kansanterveys
etunimi.sukunimi@ktl.fi


© TerveSuomi.fi 2008About us