Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Suoritusohje: tuolista ylösnousu -testi

Julkaistu 19.8.2008

Suoritusohje: tuolista ylösnousu -testi

Kaksivaiheiseen testiin kuuluu yksittäinen tuolista ylösnousu eli esitestaus sekä viisi kertaa toistettu ylösnousu ajanotolla.

Yksittäisessä ylösnousussa testataan, kykeneekö testattava nousemaan tuolista ylös oikeassa testiasennossa yhden kerran. Mikäli ylösnousu ei onnistu, annetaan testattavalle 0 pistettä ja lopetetaan testi. Mikäli ylösnousu onnistuu, kokeillaan ylösnousua mahdollisimman nopeasti viisi kertaa peräjälkeen. Tästä otetaan aika. Ennen kunkin osion suorittamista testaaja selittää ja näyttää oikean testiliikkeen.

Aloitusasennossa tutkittava istuu selkä kiinni selkänojassa ja koukistaa käsivarret rinnan päälle. Jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa, jalat pienessä haara-asennossa. Testi alkaa ”nyt”-kehoituksella. Testaaja käynnistää kellon kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun testattavan selkä irtoaa selkänojasta. Ylös noustessa selän ja polvien tulee täysin ojentua ja toistojen tapahtua mahdollisimman nopeasti. Ajanotto pysäytetään kun testattava on ojentautunut seisomaan viidennen kerran.

Testaaja laskee ylösnousut ääneen, mutta ei kannusta testattavaa suorituksessa. Toistojen määrä onkin hyvä sanoa ääneen vasta siinä vaiheessa kun kussakin toistossa testattava on ojentautunut seisomaan. Turvallisuutta ajatellen testaajan on hyvä seisoa testattavan edessä ja valmistautua tukemaan häntä tarvittaessa.

Testin suorittamiseen tarvitaan sekuntikello sekä tukeva käsinojaton selkänojallinen tuoli, jonka suositeltava istuinkorkeus on 42-44 cm ja istuinsyvyys 42-45 cm. Jos tuoleja on kaksi kappaletta ei testattavan tarvitse seisoa testaajan näyttäessä testisuorituksen. Testin aikana testattavalla tulisi olla jalassaan kävelyyn sopivat ja turvalliset jalkineet.


Takaisin
© TerveSuomi.fi 2008About us