Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tuntematon)

Tartuntatautilääkärin kommentit

Julkaistu 26.2.2008

Tartuntatautilääkärin kommentit

Kommentit käsittelevät ajankohtaisia tapahtumia Suomen infektiotautitilanteesta ja perustuvat niiltä osin tartuntatautirekisterin lukuihin. Tartuntatautilääkäri kommentoi myös merkittäviä tapahtumia ulkomailta, joiden katsotaan vaikuttavan mm. matkailijoiden terveyteen. Tilanne kommentoitu 1.8.2008.

Kajaanin Yersinia pseudotuberculosis epidemia- aiheuttajaksi epäillään porkkanaraastetta

Kainuun sairaanhoitopiirin alueella on huhtikuun 2008 puolivälin jälkeen todettu yli 30 henkilön sairastuneen Yersinia pseudotuberculosin aiheuttamaan vatsatautiin. Suurin osa sairastuneista on kajaanilaisia. Suurimmalla osalla oireet alkoivat kesä-heinäkuun vaihteessa. Oireina on ollut vatsakipua, kuumetta sekä ripulia. Tauti voi muistuttaa umpilisäkkeentulehdusta. Tietoon on tullut, että osalla sairastuneista on esiintynyt myös kyhmyruusua ja reaktiivista niveloireilua, jotka ovat tyypillisiä yersinia-infektion jälkitauteja.. Todetuista tapauksista suurin osa (63%) on miehiä, pääosa työikäisiä. Lapsiatapauksia on varmistettu kuusi.

Yersinia epidemian epäillään olevan lähtöisin porkkanaraasteesta, jota on toimitettu kymmenille alueen laitoskeittiöille. Bakteeria on löytynyt raasteen lisäksi porkkanoita toimittaneen yrityksen porkkanoista sekä maaperästä. Bakteerikantojen tyypitystutkimukset ovat vielä kesken. Raasteen raaka-aineena käytetyt porkkanat on toimitettu Kajaaniin Kainuun ulkopuolelta touko-kesäkuun aikana. Kesäkuun jälkeen toimitetuista porkkanoista ei ole löytynyt Yersiniaa. Jakelun piirissä oleville laitoskeittiöille on ilmoitettu löydöksestä ja varmistettu ettei kyseistä tuotetta enää tarjota.

Heinäkuussa myös Oulun seudulla on todettu tavallista useampi Yersinia pseudotuberculosiksen aiheuttama tautitapaus. Näistä yksi on lapsi, jolla on ollut yhteys Kajaaniin. Muut seitsemän ovat 25-40-vuotioita aikuisia, jotka ovat pääasiassa ruokailleet paikallisissa ruokaloissa. Selvitykset sen osalta, liittyykö Oulun ryvästymä jollainlailla Kajaanin epidemiaan, ovat kesken.

Vuodesta 1997 lähtien Y. pseudotuberculosis on aiheuttanut lähes vuosittain epidemioita, joiden välittäjäelintarvikkeena on ollut mm, jäävuorisalaatti sekä talven yli säilytetty edellisen satokauden kotimainen porkkana.

Terveyskeskusten ja sairaaloiden päivystyspoliklinikoilla tulisi kiinnittää huomiota mahdollisiin Yersiniainfektiota sairastaviin potilaisiin. Diagnoosin varmistamiseksi suositellaan ulosteviljelynäytteen ottamista, mikä auttaa ympäristöterveydenhuollon viranomaisia yhdistämään ihmistartunnat mahdollisiin Yersiniaa sisältäviin elintarvikkeisiin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ohjeistanut suurkeittiöitä ja kasvisten käsittelijöitä toimenpiteistä porkkanan Yersinia pseudotuberculosis –riskin vähentämiseksi.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/kasvisten_turvallisuus_ja_valvonta/

Lisätietoa:
KTL, tietoa terveydestä: Yersinia
KTL, Infektioepidemiologian ja -torjunnan osasto: Yersiniat

Kampylobakteeriepidemia Korpilahdella

Korpilahdella on heinäkuun lopulla todettu useita kymmeniä vatsatautitapauksia. Hoitoon on hakeutunut parikymmentä ja näistä puolella on ulosteviljelyssä kasvanut kampylobakteeri. Osa näytteistä on vielä valmistumatta. Suurin osa on sairastunut 23.7.-28.7. välisenä aikana. Sen jälkeen ei enää ole ilmaantunut uusia tapauksia tehostetusta seurannasta huolimatta. Haastattelussa ei ole tullut esiin muuta selvää yhdistävää tekijää kuin vesijohtovesi. Vesinäytteiden ottoa on tehostettu, mutta toistaiseksi niistä ei ole löytynyt poikkeavaa

Viimeaikoina maassamme on raportoitu vuosittain 1–3 kotimaista kampylobakteeriepidemiaa. Osassa näistä epidemioista tartunnat ovat levinneet juomaveden välityksellä.

Lisätietoa:
KTL, tietoa terveydestä: Kampylobakteeri

Laura Pakarinen
Tartuntatautilääkäri
Kansanterveyslaitos, Infektioepidemiologian osasto
Mannerheimintie 166,
00300 Helsinki
Puh. (09) 4744 8557
Faksi (09) 4744 8468
Sähköposti etunimi.sukunimi@ktl.fi

Kommentti 10.07.2008 Salmonella Poonaa Suomessa

Kommentti 03.06.2008 Hepatiitti A -epidemia latvialaisesta ravintolasta

Kommentti 09.05.2008 Aasian enterovirus 71 -epidemia

Kommentti 29.04.2008 Euroopan tuhkarokkoepidemiat jatkuvat

Kommentti 28.03.2008 Denguekuumetta Rio de Janeirossa

Kommentti 22.02.2008 Influenssaa ja RS-virusta edelleen liikkeellä

Kommentti 18.01.2008 Oseltamiviiriresistenssiä Euroopassa

Kommentti 20.12.2007 Influenssatilanne ja Ebolaa Ugandassa

Kommentti 23.11.2007 Rabiestapauksia ja Clostridium difficile

Kommentti 29.10.2007 Lisää Chikungunya ja mm. Shigellaa Tanskassa ja Australiassa

Kommentti 5.9.2007 Chikungunya-virus -epidemia Italiassa

Kommentti 24.8.2007. Mm. Salmonellaa rippijuhlista ja formuloista

Kommentti 31.7.2007 Suomalainen matkailija sairastui legionelloosiin Bulgarian...

Kommentti 28.6.2007 Matkustuskausi lisää legionelloosin mahdollisuutta

Kommentti 5.6.2007 Streptokokkibakteerin aiheuttamat vakavat infektiot ovat lisääntyneet

Kommentti 10.4.2007 Talven influenssa hiipumassa, norovirustapauksissa lievää laskua

Kommentti 16.2.2007 Influenssa on jo Suomessa, Norovirusepidemia jatkuu ja Phuketin legionellaepidemia ohi

© TerveSuomi.fi 2008About us