Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset, 2/2003

Julkaistu 10.1.2004

Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset

 

Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset

Infektiolääkäri Mari Kanerva, mari.kanerva@ktl.fi
KTL, Infektioepidemiologian osasto
(09) 47448557

Kommentit perustuvat pääosin joulukuun 2002 tartuntatautirekisterin tilastoihin. Tartuntatautirekisterissä vuosi 2002 oli monien mikrobien osalta ennätyksellinen. Klamydiaa, myyräkuumetta, kalikivirusta ja MRSA:ta tilastoitiin enemmän kuin koskaan. Myös pogostantautia ja A-hepatiittia esiintyy tavallista runsaammin. Alkukevään aikana influenssa ja mahdollisesti edelleen kaliki-(eli noro-)virus sairastuttanevat ihmisiä.
 

Hengitystiepatogeenit

Influenssakausi on alkanut. Varsinkin influenssa-B:tä on liikkeellä monissa Euroopan maissa. Eristetyt kannat vastaavat antigeenisesti syksyn rokotevirusta (B/Hong Kong 330/01-variantti) myös Suomessa. B-influenssaepidemioita on todettu Suomessa ensin pieninä varuskuntaepidemioina joulukuussa. Tammikuussa epidemia on levinnyt kouluihin. Päivitettyä tietoa influenssatilanteesta on luettavissa internet-osoitteessa www.ktl.fi/flu.

Joulukuussa todettiin edelleen runsaasti adeno- ja parainfluenssatapauksia. Hinkuyskätapausten määrä joulukuussa vastaa vuoden takaista, mutta koko vuoden määrä on kolmanneksen edellisvuotista suurempi.
 

Suolistopatogeenit

Noro- (kaliki) ja rotaviruslöydöksiä on joulukuussa ollut yhä runsaasti. Samaa Bristol-genotyypin norovirusta on tavattu myös muualla Euroopassa. Bakteeripatogeenien aiheuttamien suolistoinfektioiden suhteen joulukuu on ollut rauhallinen. Samoin koko vuoden 2002 osalta salmonella-, yersinia-, shigella-, kampylobakteeri-, EHEC-, giardia- ja ameebatapausten kokonaismäärät jäävät edellisvuotista pienemmäksi. 
 

Hepatiittipatogeenit

Hepatiitti A-tartuntoja todettiin koko vuonna eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalassa. Joulukuussa todettiin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vuoden ainoat viisi tapausta. Koko maan A-hepatiittitapausten määrä tavoittelee aiempaa vuoden 1994 ennätystä. Ohje hepatiitti-A-tartuntojen ehkäisyyn on KTL:n internet-sivuilla osoitteessa www.ktl.fi/ajankohtaista/hepatiittiA_suositus.html.
 

Sukupuolitautipatogeenit

Klamydiaan sairastuneiden määrä oli vuonna 2002 ennätyksellisen suuri, 13602. Lisäystä edellisvuoteen on 12 prosenttia. Tapaukset lisääntyivät jopa 1720 prosenttia 1519- ja 2529-vuotiaiden ryhmissä. Vuoteen 1999 verrattuna 1014-vuotiailla tytöillä todettiin kaksinkertainen määrä tartuntoja (61). Tartuntoja oli väkilukuun suhteutettuna eniten Lapin sairaanhoitopiirissä (388/100000) ja vähiten Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (179/100000).

Tippuri- ja kuppatartuntojen kokonaismäärät jäävät hieman edellisvuotta pienemmiksi.
 

Uutisia ulkomailta:

Pohjois-Euroopan ja Suomen lähialueiden tartuntatautitilanteesta on tietoa internet-osoitteessa www.epinorth.org. Hiljattain julkaistun koosteen (EpiNorth 3:49-68, 2003) ovat tehneet Pohjois-Euroopan tartuntatautien seurannasta vastaavat epidemiologit työryhmineen.

Tanskalainen Århusista kotoisin olevan mies sai botulismimyrkytyksen saksalaisesta chiliöljyvalkosipulisäilykkeestä. Alustavien tutkimusten mukaan kyseessä oli B-tyypin botulinumtoksiini. Tanskan markkinoille valmistettu tuote vedettiin pois myynnistä.

Albaniassa 111 lapsen on raportoitu sairastuneen A-hepatiittiin maan pohjoisosassa. Tartunta on levinnyt talousveden välityksellä kaupungin vaurioituneessa vesijohtoverkossa. Alueelle on annettu talousveden keittokehoitus.

Albertassa Kanadassa todettiin marras-joulukuussa seitsemän EHEC-tapauksen ryväs, jossa kolmen sairastuneen epäiltiin saaneen sen pastöroimattomasta maidosta valmistetusta juustosta. Kaliforniassa Yhdysvalloissa kuvattiin joulun aikaan alkanut, henkilöstä toiseen levinnyt EHEC-epidemia alle kaksivuotiaiden päiväkotiryhmässä. Sairastuneita oli 22, joista yhdellä todettiin hemolyyttisureeminen syndrooma. Indeksitapauksen epäillään saaneen tartunnan vierailullaan karjatilalla.

Suomen Kansanterveyslaitoksen suositukset EHEC-tartuntojen torjumiseksi ovat internet-osoitteessa www.ktl.fi/ohjeita/ehec.html. KTL:n infektioepidemiologian osastolla haastatellaan potilaat sekä selvitetään kaikkien EHEC-tapausten tausta ja mahdolliset altisteet.
 

Lehden aineistoa lainattaessa lähde on aina mainittava.
Takaisin sisällysluetteloon
© TerveSuomi.fi 2008About us