Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Marja- ja hedelmävalmisteet

Julkaistu 23.8.2004

Marja- ja hedelmävalmisteet

Marjojen ja hedelmien määrät valmisteissa

ValmisteVähimmäispitoisuus %
Täysmehu100
Tuoremehu100
Mehu35
Mehujuoma10
Nektari50 tai 25 happamista tai voimakas-aromisista raaka-aineista
Sose100
Hillo30
Marmeladi30 tai 20 sitrushedelmämarmeladeilla

Erilaisia mehuvalmisteita ovat täysmehu, täysmehutiiviste, tuoremehu, mehu, mehujuoma ja nektari.

Täysmehu on marjoista, hedelmistä tai kasviksista fysikaalisilla tai entsymaattisilla menetelmillä saatua valmistetta, jonka valmistukseen ei käytetä vettä eikä muita valmistusaineita. Täysmehuihin saa makeuden vakioimiseksi lisätä sakkaroosia, glukoosia tai fruktoosia enintään 15 g/ kg.

Täysmehutiiviste tarkoittaa valmistetta, joka on tehty täysmehusta poistamalla siitä vettä vähintään puolet täysmehun tilavuudesta.

Tuoremehu on täysmehua, johon ei ole lisätty makeutusaineita ja jota ei saa kuumentaa säilyvyyden parantamiseksi.

Mehu tehdään täysmehusta lisämällä siihen vettä tai makeutusaineita. Täysmehupitoisuuden on oltava vähintään 35 painoprosenttia (p%).

Mehujuoman täysmehupitoisuus on vähintään 10 p%.

Nektarit ovat sellaisenaan nautittavaksi tarkoitetuja juomia, joiden valmistukseen on käytetty ainoastaan soseutettuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia tai täysmehua tai täysmehutiivistettä sekä tarvittaessa makeutusainetta ja vettä. Nektarin hedelmä- tai marjapitoisuuden on oltava vähintään 50%, happamia hedelmiä tai marjoja sisältävissä nektareissa 25% ja kasvisnektareissa kasvispitoisuuden vähintään 25%.

Soseen, hillon ja marmeladin valmistusaineena käytetävistä marjoista, hedelmistä tai kasviksista ei saa poistaa mehua ja kaikkiin käytetään makeutusainetta.

Sose on kiinteää, tasa-aineista, mekaanisesti murskattua massaa, johon ei lisätä vettä, ellei sosetta valmisteta tiivisteestä.

Hillon valmistusaineina käytetään ainoastaan kokonaisia tai paloiteltuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia sekä vettä. Hillon marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuuden tulee olla vähintään 30 p%.

Marmeladi valmistetaan soseesta, täysmehusta tai täysmehutiivisteestä ja kokonaisista tai paloitelluista marjoista, hedelmistä tai kasviksista. Marmeladin marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuus on vähintään 30p%, mutta sitrushedelmistä valmistetuissa marmeladeissa vähintään 20 p%.

Mäkelä K. Kotitalouden elintarviketieto, 1995 ja Ijäs T, Kivelä R, Välimäki M-L, Välimäki P. Elintarvikkeet, 1998, Elintarvikevirasto, Elintarvikelainsäädäntö, 1996.

© TerveSuomi.fi 2008About us