Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Lisää D-vitamiinia maitoon

Julkaistu 25.2.2004

Lisää D-vitamiinia maitoon

 

Lisää D-vitamiinia maitoon

 
D-vitamiinin saanti ravinnosta on Suomessa suosituksiin nähden niukkaa. Tämä koskee niin vanhuksia, aikuisväestöä, nuoria kuin leikki-ikäisiä lapsia. Imeväisikäiset ja pikkulapset, vähän ulkoilevat vanhukset ja vegaanit sekä lisäksi niukasti syövät henkilöt ovat D-vitamiinipuutoksen riskiryhmiä. Auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta D-vitamiinia saa Suomessa merkittävissä määrin vain kesällä. Riittävä D-vitamiinin saanti on välttämätöntä luuston kunnon ja terveyden kannalta. 

D-vitamiinin lisääminen maitoihin ja muihin nestemäisiin maitovalmisteisiin on tullut mahdolliseksi joulukuun alussa. Kauppa- ja teollisuusministeriö on muuttanut Valtion ravitsemusneuvottelukunnan aloitteesta asetustaan vitamiinien ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin siten, että maitoihin voidaan lisätä D-vitamiinia nykyistä enemmän. D-vitamiinipitoisuuksia voidaan nostaa nykyisestä tasosta 0,08 ?g/dl tasolle 0,5 ?g/dl. Margariineihin on tähänkin asti voinut lisätä D-vitamiinia, eikä asetusta ole muutettu. Lisääminen on mahdollista myös laktoosittomiin maitojuomiin sekä soija- ja viljapohjaisiin nestemäisiin valmisteisiin. Luomumaitoja ei voi täydentää 
D-vitamiinilla.
 

Ei liikasaantia

Luontaisesti hyvien D-vitamiinilähteiden, kuten kalan ja kalavalmisteiden sekä vitaminoitujen margariinien ja maitovalmisteiden käyttö lisäävät suomalaisten D-vitamiinin keskimääräisen päivittäisen saannin nykyisestä noin 4 ?g:sta 7?g:aan nuorilla ja aikuisilla. Aikuisten suositeltava päivittäinen D-vitamiinin saanti on 5 ?g. Runsaskaan D-vitaminoitujen maitovalmisteiden käyttö ei lisää saantia yli turvallisena pidetyn saannin tason. D-vitamiinivalmisteiden, esimerkiksi tablettien tms. käyttö voi kuitenkin yhdessä vitaminoitujen elintarvikkeiden kanssa nostaa kokonaissaannin tarpeettoman suureksi.

Imeväisikäiset ja pienet lapset tarvitsevat edelleen D-vitamiinia vitamiinivalmisteina. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa vuoden 2003 alussa uudet suositukset raskaana olevien ja imettävien äitien, pikkulasten ja vanhusten D-vitamiinivalmisteiden käytöstä. 

D-vitaminoidut maitovalmisteet tulevat markkinoille alkuvuodesta 2003 ja myös joidenkin rasiamargariinien pitoisuuksia nostetaan.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Satu Männistö, Kansanterveyslaitos (D-vitamiinin saanti ja suositukset)
Puh. (09) 4744 8594
Neuvotteleva virkamies Kaija Hasunen, sosiaali- ja terveysministeriö (erityisryhmien D-vitamiinin saantisuositukset)
Puh. 050 554 4419
Erikoissuunnittelija Annika Nurttila, Elintarvikevirasto (täydentäminen ja sen valvonta)
Puh. (09) 393 1539
Johtaja Seppo Heiskanen, Elintarviketeollisuusliitto (markkinoille tulevat tuotteet)
Puh. (09) 1488 7230
 

Lehden aineistoa lainattaessa lähde on aina mainittava.
Takaisin sisällysluetteloon
© TerveSuomi.fi 2008About us