Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Parisuhteen seksuaalisuus keskiraskaudessa

  • Ingrid Antikainen
  • Anne Pitkänen
Julkaistu 14.5.2008, tarkistettu 14.5.2008

Parisuhteen seksuaalisuus keskiraskaudessa

Raskaudenaikainen närästys ja ummetus voivat tehdä yhdynnän naiselle epämiellyttäväksi raskauden keskivaiheilla. Myös ulkomuodon muutokset voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Kehon muutosten takia kannattaa kokeilla erilaisia yhdyntäasentoja, jotta rakastelu olisi molemmille osapuolille miellyttävä kokemus. Psyykkisesti seksi on monelle raskausaikana tavallista miellyttävämpää, kun ehkäisystä ei tarvitse huolehtia. Artikkelissa on esitetty piirroskuvin keskiraskauden aikana mahdollisia yhdyntäasentoja.

Fyysisten muutosten vaikutus seksuaalisuuteen

Happaman mahaeritteen nouseminen ruokatorven alaosaan aiheuttaa närästyksen, polttelun tunteen ylämahalle ja rintalastan taakse. Raskauden aikana mahan tyhjentyminen hidastuu ja mahansuu löystyy. Lisäksi loppuvaiheessa kohtu nostaa mahalaukkua ylös. Nämä seikat yhdistettyinä edistävät närästysoireiden kehittymistä. Ruokailu ja makuuasento lisäävät usein oireita. Yhdynnän aikaisia närästysoireita voidaan välttää yhdyntäasentoa muuttamalla.

Hormonitoiminnan muutokset, kasvava kohtu ja mahdollisesti tarvittava rautalääkitys lisäävät ummetuksen esiintymistä keski- ja loppuraskaudessa. Ummetus voi tehdä säännöllisen suolen tyhjentämisen vaikeaksi ja aiheuttaa peräpukamia. Täysinäinen suoli ja kivuliaat peräpukamat voivat vähentää seksuaalista halukkuutta ja tehdä yhdynnän epämiellyttäväksi.

Kun rinnat paisuvat ja valmistautuvat tulevaan tehtäväänsä lapsen ruokkijana, on naisen usein vaikea kuvitella rintojaan miehen eroottisen halun kohteena. Pienirintaiset naiset saattavat kuitenkin olla ylpeitä muuttuneesta vartalostaan. Rintojen suurempi koko ja muuttunut ulkonäkö voivat lisätä seksuaalista kiihottuneisuutta.

Hormonitoiminnan vaikutuksesta ihon pigmenttialueet tummuvat raskauden aikana. Nännipiha tummenee ja laajenee ja siinä olevat pienet nystyt (Montgomeryn rauhaset) lisääntyvät ja kasvavat. Myös nänni tummenee ja tulee selvemmin esille. Lisäksi laskimot rinnoissa laajenevat ja tulevat näkyviin sinisinä juovina. Miehestä tummuneet nännit saattavat näyttää erityisen kiihottavilta ja se voi vaikuttaa hänen sukupuoliseen kiihottumiseensa positiivisesti. Myös nainen voi pitää rintojaan kauniina.

Pigmentin lisääntyminen ilmenee rintojen lisäksi myös vatsan alakeskiviivassa ja välilihassa. Myös luomet tummuvat ja kasvoissa voi esiintyä maksaläiskiä. Raskausarpien muodostuminen on toinen raskauteen liittyvä ihomuutos. Näitä voi ilmestyä lähinnä vatsan, reisien ja rintojen alueelle. Raskausarpien esiintyminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti naisen mielikuvaan omasta viehättävyydestään.

Verenkiertoelimistön sekä hormonitoiminnan muutoksien vuoksi ruumiin peruslämpö on kohonnut ja raskaana olevilla on usein lämmin ja rusottava iho. Hemoglobiinin aleneminen aiheuttaa usein lisääntynyttä väsymystä. Suonikohjujen esiintyminen voi vaikuttaa negatiivisesti kokemukseen omasta kehosta. Elimistön lämmön nousu puolestaan saattaa lisätä hikoilua, mikä voi tuntua raskaana olevasta epämiellyttävältä. Nämä seikat voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta.

Hormonituotannon kasvu raskausaikana saa emättimen kosteuden yleensä lisääntymään, mikä helpottaa huomattavasti yhdyntää. Emätinerite lisääntyy kuitenkin joskus häiritsevässä määrin. Olo tuntuu nuhruiselta jatkuvan valkovuodon takia, millä voi olla psyykkisesti negatiivinen vaikutus yhdyntää ajatellen. Emätineritteen suuret hormoni- ja sokeripitoisuudet altistavat hiivasienitulehduksille. Hiivatulehduksen oireina esiintyvät lisääntyvä valkovuoto, kutina ja kirvely voivat tehdä yhdynnän epämiellyttäväksi.

Sukupuolielinten väri muuttuu hormonitoiminnan seurauksena normaalista vaaleanpunaisesta sinipunaiseksi jo alkuraskaudessa. Koska verekkyys lisääntyy edelleen keskiraskaudessa, ovat sukupuolielimet samalla tavalla paisuneina kuin seksuaalisen kiihotuksen aikana. Siksi nainen on tavallaan jatkuvassa seksuaalisen jännityksen tilassa raskauden loppuun saakka ja se lisää usein halukkuutta yhdyntään. Toisaalta ulkosynnyttimien paisuminen voi raskauden loppuvaiheessa tuntua naisesta epämiellyttävältä, koska genitaalit saattavat turvota ja kipeytyä orgasmin jälkeen. Ulkosynnyttimissä mahdollisesti esiintyvät suonikohjut voivat sekä näyttää että tuntua vastenmielisiltä.

Raskaana oleva saattaa myös kokea voimakkaampia orgasmeja kuin aikaisemmin. Myös niille naisille, jotka normaalisti eivät koe orgasmeja, ne voivat ilmaantua moninkertaisina. Orgasmista aiheutuvat supistukset voivat kestää jopa minuutin, mitä ei normaalisti tapahdu. Jotkut naiset säikähtävät reaktioidensa voimaa ja tuntevat, etteivät voi hallita itseään. Myös miehet voivat hämmentyä muuttuneesta tilanteesta, vaikka useat sen hyväksyvätkin.

Yksi näkyvimmistä muutoksista raskauden aikana on naisen vatsan kasvu ja painon nousu. Kasvava kohtu voi muuttaa parisuhteen seksuaalisuutta esimerkiksi muuttuneiden yhdyntäasentojen myötä. Kudosturvotuksia esiintyy usein raskauden loppuvaiheessa. Luonteenomaisia ovat sormien ja jalkojen turvotukset. Pyöristyneellä vartalolla saattaa olla vaikutusta naisen kokemukseen omasta kehostaan ja viehättävyydestään. Naiset kokevat oman olemuksensa raskauden aikana eri tavoin. Muuttuva vartalo voidaan kokea vähemmän houkuttelevaksi ja ihastuttavaksi, jopa isoksi, rumaksi ja kömpelöksi. Tämä niin sanottu negatiivinen kehonkuva heijastuu luonnollisesti seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Nainen saattaa myös pelätä, ettei hän ole enää viehättävä miehensä silmissä ja että tavallisen vartalon muotonsa kadotessa häntä on mahdoton rakastaa. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria. Raskaus ei vaikuta sukupuolielämään negatiivisesti, jos äiti kokee voivansa hyvin ja kehonkuva on positiivinen. Moni mies kokee raskaanaolevan puolisonsa hyvin puoleensavetäväksi. Jotkut miehet eivät kuitenkaan koe raskaana olevaa vaimoaan enää kauniina ja saattavat vetäytyä seksuaalisuhteesta.

Psyykkisten muutosten vaikutus seksuaalisuuteen

Raskauden toinen kolmannes on äidille yleensä psyykkisesti helpoin, sillä usein alkuajan epävarmuus, masennus ja väsymys ovat poissa. Tässä vaiheessa pari alkaa tottua ajatukseen lapsen saamisesta ja raskauden aiheuttamat huolet ovat yleensä ainakin osittain ratkaistu.

Keskiraskaudessa naisen seksuaalinen halukkuus usein korostuu, ja tuo kausi on odotusajan seksuaalielämän parasta aikaa. Seksistä voi tulla monille nautittavampaa, kun raskaaksitulon riski on hävinnyt. On helpompi antautua seksuaalisten tunteiden valtaan ja rentoutua ilman huolta ehkäisymenetelmistä.

Toisaalta jos raskautta on yritetty pitkään, on sukupuolielämä saattanut välineellistyä vain lapsen saamiseen tähtääväksi toiminnaksi. Raskauden alkamisen myötä voi pari nyt alkaa nauttia toisistaan täysipainoisemmin. Osa naisista saattaa kuitenkin kokea voimakkaat sukupuolitunteet ongelmallisiksi. He ovat epävarmoja ja häpeissään tuntiessaan voimakasta sukupuolista halua, koska he odottavat lasta.

Jotkut parit saattavat tuntea sikiön olemassaolon häiritseväksi yhdynnän aikana. Toiset jopa uskovat sikiön tarkkailevan rakastelutilannetta, koska tietävät sen kyvystä kuulla ja nähdä jo kohdussa ollessaan.

Seksuaaliseen kiihottumiseen ja tunteiden fyysiseen ilmaisuun saattaa suuresti vaikuttaa myös keskenmenon pelko. Sekä nainen että mies saattavat vältellä yhdyntöjä sikiön vahingoittumisen tai keskenmenon pelon takia. Pariskunnat, joilla on tällaisia pelkoja, lietsovat helposti toisen ahdistusta. He saattavat vältellä turhaan toistensa hyväilemistä ja hellimistä pelätessään kiihottavansa toisiaan seksuaalisesti.

Yhdyntäasennot

Vatsan kasvaessa saattaa olla miellyttävämpi rakastella esimerkiksi asennoissa, joissa nainen on miehen päällä tai joissa yhdyntä tapahtuu takaapäin polvi- tai kylkiasennoissa. Tällöin vatsaan ja rintoihin ei kohdistu painetta ja mies voi lisäksi hyväillä naista paremmin käsillään.

Keski- ja loppuraskaudessa naisesta voi tuntua miellyttävältä rakastella istuma-asennossa, jos makuuasento aiheuttaa hänelle heikotusta tai närästysoireita. Näissä asennoissa mies istuu tukevalla alustalla ja nainen hänen sylissään. Nainen päällä -asennot antavat naiselle mahdollisuuden kontrolloida peniksen sisäänviennin syvyyttä ja kulmaa.

Lähteet

  • lovine, V. 1997. Tyttökavereiden opas odottajalle. Suom. L. Jänisniemi. Keuruu:
  • Lemmenliekit. Kysymyksiä raskaus ja imetysajan seksistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto. 1994. Masters, W. & Johnson, V. 1967. Raportti ihmisen seksuaalisista reaktioista. Suom. M. Rutanen. Helsinki: Weilin+Göös.
  • Ronkainen, S. 1994b. Seksuaalisuus ja sukupuoli-identiteetti. Teoksessa Ron-kainen, S., Pohjolainen, P. & Ruth, J-E. Erotiikka ja elämänkulku. Juva: WSOY. 124-142Tordjman, G. 1998. Kahden kesken: Opas rakkauteen ja seksuaalisuuteen. Suom. L. Nivala. Helsinki: Otava.
  • Eskola, K. & Hytönen, E. 1997. Naisen elämä ja hoitotyö. Porvoo: WSOY
  • Quillam, S. 1997. Syntynyt seksuaaliseksi. Joka naisen opas hyvään sukupuo lielämään. Suom. M. Itkonen & P. Niinimäki. Italia: Tammi.
  • Hovatta, O. & Kilkku, P. 1995. Naisen seksiongelmat. Teoksessa Hovatta, O., Ojanlatva, A., Pelkonen, R. & Salmimies, P. (toim.), Seksuaalisuus. Pieksämäki: Duodecim. 153-165.
  • Palo, J. & Palo, L-M. 1999. Rakkaudesta seksiin. Porvoo: WSOY.
  • Hovatta, O. 1996. Seksologiaa. Teoksessa Ylikorkala, O. & Kauppila, A. (toim.) Naistentaudit ja synnytykset. 2. painos. Pieksämäki: Duodecim. 300-308.
© TerveSuomi.fi 2008About us