Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Parisuhteen seksuaalisuus synnytyksen lähestyessä

 • Ingrid Antikainen
 • Anne Pitkänen
Julkaistu 15.5.2008, tarkistettu 15.5.2008

Parisuhteen seksuaalisuus synnytyksen lähestyessä

Yhdyntä ei ole ainoa tapa saada seksuaalista nautintoa. Raskauden edetessä myös koskettelu, hieronta ja suuseksi ovat hyviä vaihtoehtoja osoittaa rakkautta ja täyttää seksuaalisia haluja. Usein myös pelkkä kumppanin lähellä oleminen antaa parille tyydytyksen tunteen.

Kun raskaus etenee, pariskunnat voivat uusien rakasteluasentojen lisäksi etsiä myös muita tapoja osoittaa rakkautta ja täyttää seksuaalisia haluja. Yksin tai yhdessä tapahtuva masturbaatio tai suuseksi ovat vaihtoehtoja tavallisen yhdynnän lisäksi. Muutamien viimeisten viikkojen aikana, jolloin kohdunkaula voi olla hieman auennut, on suuseksin aikana varottava kuitenkin voimakasta ilman puhaltamista emättimeen. Joskus miehet saattavat vältellä suuseksiä raskauden aikana, koska emättimen eritteet tuoksuvat silloin yleensä tavallista voimakkaammin.

Koskettelu ja hyvänäpito ovat hyviä vaihtoehtoja seksuaalisen nautinnon tuottamiselle, jos pari ei esimerkiksi tunne halua yhdyntään tai se on kokonaan kielletty lääketieteellisistä syistä.
Pitkitetty esileikki sisältäen hellää hierontaa, intohimoisia suudelmia ja seksuaalista hyväilyä saattaa johtaa orgasmiin. Usein kuitenkin pelkkä kumppanin lähellä oleminen ja läheisyys tuo parille tyydytyksen tunteen.

Hieronta on eräs tapa kosketella ja olla lähellä. Hellä ja eroottinen hieronta rentouttaa, kiihottaa ja lujittaa pariskunnan keskinäistä rakkautta. Hierontaan tulee asennoitua herkin aistein ja avoimin mielin. Molempien yllätykseksi saattaa kehosta löytyä uusia kiihottavia ja eroottisia alueita. Hieronta ei ole vain vanhempien välinen asia, vaan keino ottaa myös syntyvä lapsi mukaan tuohon läheisyyteen, sillä viidennestä raskauskuukaudesta alkaen vauva pystyy tuntemaan sivelevät liikkeet äidin vatsan läpi ja kokee ne hyvin lohduttavina ja rauhoittavina.

Lähteet

 • Eskola, K. & Hytönen, E. 1997. Naisen elämä ja hoitotyö. Porvoo: WSOY
 • Ronkainen, S. 1994b. Seksuaalisuus ja sukupuoli-identiteetti. Teoksessa Ron-kainen, S., Pohjolainen, P. & Ruth, J-E. Erotiikka ja elämänkulku. Juva: WSOY. 124-142 Tordjman, G. 1998. Kahden kesken: Opas rakkauteen ja seksuaalisuuteen. Suom. L. Nivala. Helsinki: Otava.
 • Lemmenliekit. Kysymyksiä raskaus ja imetysajan seksistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto. 1994.
 • Iovine, V. 1997. Tyttökavereiden opas odottajalle. Suom. L. Jänisniemi. Keu-ruu:
 • Quillam, S. 1997. Syntynyt seksuaaliseksi. Joka naisen opas hyvään sukupuo lielämään. Suom. M. Itkonen & P. Niinimäki. Italia: Tammi.
 • Hovatta, O. & Ojanlatva, A. 1995. Seksuaalisuus kuuluu elämään, opetukseen ja työhön, Teoksessa
 • Hovatta, O. & Kilkku, P. 1995. Naisen seksiongelmat. Teoksessa Hovatta, O., Ojanlatva, A., Pelkonen, R. & Salmimies, P. (toim.), Seksuaalisuus. Pieksämäki: Duodecim. 153-165.
 • Palo, J. & Palo, L-M. 1999. Rakkaudesta seksiin. Porvoo: WSOY.
 • Hovatta, O. 1996. Seksologiaa. Teoksessa Ylikorkala, O. & Kauppila, A. (toim.) Naistentaudit ja synnytykset. 2. painos. Pieksämäki: Duodecim. 300-308.
© TerveSuomi.fi 2008About us