Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Topic areas
- Mental health and sleep
- mental disorders
- schizophrenia and disorders with psychotic features
- Topic areas
- Conditions and symptoms
- conditions
- mental disorders
- schizophrenia and disorders with psychotic features
- Topic areas
- Conditions and symptoms
- conditions
- mental disorders
- schizophrenia and disorders with psychotic features
schizophrenia and disorders with psychotic features
- schizophrenia (24)
Psykoosi (mielisairaus )
Psykoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt ja hänellä on vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei.
Skitsofreenistyyppinen häiriö
Skitsofreenistyyppisellä häiriöllä henkilöllä ilmenee skitsofrenialle ominaisia akuutin mielisairauden (psykoosin) oireita vähintään kuukauden ajan, mutta hänen sairausjaksonsa ennakko- ja jälkitiloineen ei kestä tai ei ole kestänyt skitsofrenian diagnoosin edellyttämää kuutta kuukautta.
Lyhytkestoinen psykoosi
Lyhytkestoisessa psykoosissa henkilöllä ilmenee vähintään vuorokauden ja vähemmän kuin kuukauden ajan harhaluuloja, aistiharhoja tai selvästi hajanaista puhetta tai käytöstä. Lyhyen psykoottisen vaiheen jälkeen henkilön toimintakyky palaa entiselleen.
Skitsoaffektiivinen häiriö
Skitsoaffektiivisessa häiriössä saman sairausjakson aikana ilmenee sekä skitsofrenialle ominaisia psykoottisia oireita että vakava masennus- tai maniajakso (ks. mielialahäiriöt
Onnea äitiydestä vai masennuksen toivottomuutta
Lapsen syntymä on kaiken onnen keskellä naiselle myös järkyttävä tapahtuma. Siihen liittyy sarja luopumisia ja siten myös surutyötä. Valtaosa äideistä kuitenkin kykenee tai pääsee nauttimaan äitiyden onnesta. Psyykkisten ongelmien ilmaantuminen saattaa hämmentää ja yllättää monet perheet. Synnytyksen jälkeen lähes kaikilla äideillä esiintyy lievää herkistymistä, mikä ilmenee itkuisuutena ja alakulona. Herkistyminen on ohimenevää. Synnytyksen jälkeistä masennusta on joka kymmenennellä äidillä. Äidit ovat hyvin väsyneitä ja keskittymiskyvyttömiä toimissaan. Äideillä on pelkoja ja pakkoajatuksia, jotka liittyvät sekä oman itsen että lapsen selviytymiseen. Toipumisessa auttaa uskallus puhua tunteistaan lähiympäristön ja neuvolan henkilöstön kanssa. Synnytyksen jälkeiset psykoosit ovat harvinaisia. Psykoositila on vakava ja äiti tarvitsee välitöntä hoitoa. Lääkehoito onnistuu ja paraneminen on yleensä täydellistä. Artikkeli sisältää "kuvatauluja" tärkeistä asiasisällöistä.
Mielenterveys
Mielenterveyteen vaikuttavat monet erilaiset tekijät. Niiden ymmärtäminen edellyttää tietoa siitä, miten mielenterveys ilmenee ihmisten elämässä, mitkä tekijät suojaavat häiriöiltä ja..
Psykoosia sairastavilla muita huonompi fyysinen terveys
Suomessa on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota sosioekonomisten terveyserojen kaventamiseen. Psykoosia sairastavat ovat väestöryhmä, jossa ruumiilliset sairaudet ja niistä aiheutuva kuolleisuus ja toimintakyvyn heikentymä ovat erityisen suuria..
Neuropsykiatriset sairaudet osin geneettisiä
Perimällä on selkeästi osuus neuropsykiatrisien sairauksien kuten MS-taudin ja skitsofrenian synnyssä, mutta varsinaisen alttiuden aiheuttavan perimän muutoksen tunnistaminen on vaikeaa sillä nämäkin sairaudet...
Heritability and number of quantitative trait loci of neurocognitive functions in families with schizophrenia
Despite evidence for several chromosomal loci linked to schizophrenia, no susceptibility genes have been identified for the disorder. Using quantitative measures of phenotypic affection in place of clinical diagnostic categories or dichotomous...
Psykooseja voidaan ehkäistä
Skitsofreniaan sairastuu Suomessa runsas prosentti väestöstä, miehet hieman naisia useammin. Uusia tapauksia ilmaantuu selvästi enemmän Itä- ja Pohjois-Suomessa ja nykyisin myös yleisemmin kaupungeissa kuin maaseudulla.
information page
magazine article
- Psykoosia sairastavilla muita huonompi fyysinen terveys
- Neuropsykiatriset sairaudet osin geneettisiä
- Psykooseja voidaan ehkäistä
organizational info
- Heritability and number of quantitative trait loci of neurocognitive functions in families with schizophrenia
- Clinical phenotype of schizophrenia in a Finnish isolate
- Comorbid substance use reduces the health care contacts of suicide attempters with schizophrenia spectrum or mood disorders