Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (verksamhet)
- (muutos)
- (luonnontieteellinen muutos)
(luonnontieteellinen muutos)
- birth (3)
- absorption (1)
- growth (2)
Sydämenpysähdys ja äkkikuolema
Suomessa sydänperäisen kuoleman kokee vuosittain 15
Väsymys
Väsymys on sangen yleistä, ja yleisimmin siihen löytyy syy väsyneen henkilön elintavoista tai elämäntilanteesta: liian lyhyet yöunet, liikunnan puute, runsas alkoholin käyttö, ylenmääräinen rasittuneisuus tai työuupumus (ks.
Kuolemansyyn selvittäminen
Laki kuolemansyyn selvittämisestä edellyttää, että kaikissa kuolemantapauksissa kuolinsyy pitää selvittää. Jos henkilö sairastaa tautia, jonka tiedetään johtavan kuolemaan, ja kuolinolosuhteet ovat sellaiset, että ei ole syytä epäillä muuta syytä kuolemalle, kuolinsyyn selvittäminen on yleensä selkeää, tapahtuipa kuolema kotona tai sairaalassa. Joissakin tapauksissa voi silti olla tarpeen tehdä ruumiinavaus kuolinsyyn tai -mekanismin tarkemmaksi selvittämiseksi, vaikka kuolema olisikin ollut luonnollinen.
Laskettu aika
Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Neuvolassa lasketun ajan määrittämiseen käytetään kalenteria tai raskauskiekkoa. Sikiön liikkeistä laskettu lapsen todennäköinen syntymäaika on epävarmempi.
Kasvuhäiriöt
Lapsen kasvua seurataan säännöllisin pituuden ja painon mittauksin neuvolassa ja myöhemmin koulussa. Tulokset kirjataan kasvukäyrälle, josta helposti näkee, miten kasvu sujuu. Lapsen tulisi kasvaa johdonmukaisesti "omaa käyräänsä", ja hänelle voidaan myös äidin ja isän pituuden perusteella määritellä odotuspituus, sillä pituuskasvu selittyy pitkälti perintötekijöillä. Mikäli lapsen kasvuvauhdissa havaitaan selkeä poikkeama, hänet ohjataan tarkempaan arvioon. Varsinkin imeväisiässä lapset saattavat "vaihtaa kanavaa" ilman, että on kyse mistään hälyttävästä. Kasvu ei myöskään aina suju tasaisesti, ja esimerkiksi lapsen sairastaessa runsaasti infektioita voidaan usein havaita tilapäistä kasvun taittumista.
AIDS ja kuolemat
Vuosittain todettujen aidsiin sairastuneiden määrä nousi tasaisesti vuoteen 1994 asti. Vuonna 1995 käyttöön otettujen uusien HIV-lääkeyhdistelmähoitojen ansiosta sairastuneiden määrä on...
Alkoholi usein mukana tapaturmissa
Suomen suvessa käytetään alkoholia runsaasti. Vuodenaikojen mukaan kesäkuukaudet ovat ajanjakso, jolloin suomalaiset juovat eniten.Juhannuksena on joulun jälkeen toiseksi suurin alkoholinkulutuspiikki.
Alkoholi, huumeet ja muut päihteet
Alkoholin runsas käyttö lisää sairastavuutta ja pahentaa monien sairauksien oireita. Alkoholi on merkittävin suomalaisen työikäisen miehen ennenaikaiseen kuolemaan johtava tekijä.
Hedelmöityksestä synnytykseen - sikiön kasvu ja kehitys
Seuraava artikkeli kertoo hedelmöityksen kulun sekä kuvaa sikiön elintoimintojen, painon ja pituuden kehitystä eri raskauskuukausien mukaan. Artikkelia on havainnollistettu piirroskuvin.
Onnea äitiydestä vai masennuksen toivottomuutta
Lapsen syntymä on kaiken onnen keskellä naiselle myös järkyttävä tapahtuma. Siihen liittyy sarja luopumisia ja siten myös surutyötä. Valtaosa äideistä kuitenkin kykenee tai pääsee nauttimaan äitiyden onnesta. Psyykkisten ongelmien ilmaantuminen saattaa hämmentää ja yllättää monet perheet. Synnytyksen jälkeen lähes kaikilla äideillä esiintyy lievää herkistymistä, mikä ilmenee itkuisuutena ja alakulona. Herkistyminen on ohimenevää. Synnytyksen jälkeistä masennusta on joka kymmenennellä äidillä. Äidit ovat hyvin väsyneitä ja keskittymiskyvyttömiä toimissaan. Äideillä on pelkoja ja pakkoajatuksia, jotka liittyvät sekä oman itsen että lapsen selviytymiseen. Toipumisessa auttaa uskallus puhua tunteistaan lähiympäristön ja neuvolan henkilöstön kanssa. Synnytyksen jälkeiset psykoosit ovat harvinaisia. Psykoositila on vakava ja äiti tarvitsee välitöntä hoitoa. Lääkehoito onnistuu ja paraneminen on yleensä täydellistä. Artikkeli sisältää "kuvatauluja" tärkeistä asiasisällöistä.
information page
magazine article
- Joulupähkinä
- Www.ktl.fi/cvdr - helposti tietoa sepelvaltimotaudista
- Vapaa-ajan tapaturmat yleistyvät - mitä voidaan tehdä?
guide
organizational info
- No association between season of birth of patients with schizophrenia and risk of schizophrenia among their siblings
- Tapaustilastot