Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

cardiovascular diseases

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

125 hits

pages

Sydäninfarkti

Sydäninfarkti on hapenpuutteesta johtuva kuolio sydänlihaksessa. Se on sepelvaltimotaudin

Duodecim Lääkärikirja
29.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Sydämen rakenneviat lapsella

Lasten sydäntaudeista valtaosan muodostavat sydämen synnynnäiset rakenneviat, joista osa paljastuu jo synnytyssairaalassa ja osa myöhemmällä iällä. Suomessa syntyy runsaat 500 sydänvikaista lasta vuodessa. Vaikka sydän on melko yksinkertainen nelilokeroinen rakenne, siinä voi ilmetä hyvin monenlaisia rakennepoikkeavuuksia. Yleisimpiä vikoja tunnetaan kymmenkunta, ja niiden lisäksi erilaisia muunnelmia on lähes loputon määrä. Rakennepoikkeavuuksien syistä tiedetään yhä varsin vähän. Jos perheessä on yhdellä lapsella sydänvika, riski sydänvikaisen sisaruksen syntymiseen on noin 3 %.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Aortan laajentuma (aneurysma)

Aortta on sydämestä alkava iso valtimo, josta muut valtimot haarautuvat. Laajentuma voi syntyä aorttaan, jonka seinämä on heikentynyt valtimotaudin eli ateroskleroosin vuoksi. Laajentuma on miehillä yleisempi kuin naisilla ja sen yleisyys lisääntyy iän mukana. Yli 75-vuotiaista joka kymmenes sairastaa sitä.

Duodecim Lääkärikirja
19.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Suonikohjut

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Tämän seurauksena pystyasennossa oltaessa paine laskimoissa nousee ja nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle aiheuttaen jalkoihin turvotusta. Turvotus on tyypillisesti pahimmillaan iltaisin. Turvotukseen liittyy usein kipua ja kiristävää tunnetta. Yöllä raajojen ollessa lepoasennossa turvotus vähenee.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2007 → (kansalaiset)
information page

Pinnallinen laskimotulehdus

Pinnallinen laskimotulehdus esiintyy alaraajojen pintalaskimoissa. Laskimotulehdukselle altistavat alaraajojen krooninen laskimoiden vajaatoiminta ja suonikohjut

Duodecim Lääkärikirja
25.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Sydänlihastulehdus (myokardiitti)

Myokardiitti eli sydänlihaksen tulehdus johtuu useimmiten viruksista. Monet eri virukset voivat iskeä sydänlihakseen. Myös muiden mikrobien aiheuttamissa infektioissa sydänlihas voi tulehtua. Joskus myokardiitti liittyy reumaattiseen tautiin, jolloin sydänlihakseen syntyy tulehdusreaktio ilman mikrobeja.

Duodecim Lääkärikirja
25.9.2006 → (kansalaiset)
information page

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta tarkoittaa, että sydänlihas ei pysty normaalisti hoitamaan tehtäväänsä, joka on veren pumppaaminen valtimoihin. Vajaatoiminta ei ole erillinen sairaus, vaan useat eri sydänsairaudet voivat aiheuttaa sen. Vajaatoiminnan yleisyys kasvaa jyrkästi iän myötä. Alle 50-vuotiailla se on harvinainen, 60

Duodecim Lääkärikirja
6.11.2006 → (kansalaiset)
information page

Aivokalvon alainen verenvuoto (SAV)

Aivokalvon alaisen verenvuodon ammattilyhenne on SAV, joka tulee sanoista subaraknoidaalivuoto. Aivokalvoja on kolme, josta yhden, nimeltään araknoideakalvo, alaiseen tilaan veri vuotaa. Melkein 1 000 suomalaista sairastuu vuosittain SAV:oon. Alle 30-vuotiailla SAV on harvinainen, keski-ikä sairastuneilla miehillä on 45 ja naisilla 50 vuotta.

Duodecim Lääkärikirja
19.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Ravitsemusyksikön kalvosarjoja

Kalvosarjat ovat pääosin laadittu Kansanterveyslaitoksen tutkimuksista. Niitä voi käyttää, kunhan lähde mainitaan. Kalvoja voi siirtää omaan käyttöön kopioimalla niitä yksitellen...

Kansanterveyslaitos
2.12.2005 → (kansalaiset)
information page

Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotauti johtuu sydänlihaksen hapensaannista ja ravitsemuksesta huolehtivien sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Syynä on valtimotauti (valtimon kovettumatauti, ateroskleroosi), joka vaurioittaa sepelvaltimoita.

Duodecim Lääkärikirja
29.1.2007 → (kansalaiset)
information page
125 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us