Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tuntematon)

Rokotusten kirjaaminen

  • Pitkänen, Saila
Julkaistu 13.2.2006

Rokotusten kirjaaminen

Lapsuusiän ROS1 ja aikuisiän ROS2-rokotusseurantalomakkeeseen sekä vastaaviin sähköisiin järjestelmiin kirjataan

  • rokotteen nimi (esim. DTaP-IPV-Hib)
  • rokotteen kauppanimi
  • eränumero
  • pistoskohta (esim. or, oikea reisi)
  • rokotustapa (esim. im, lihakseen).

Tietoja tarvitaan, kun tutkitaan mahdollisia yksilöllisiä rokotusten haittavaikutuksia ja selvitetään  väestön rokotuskattavuutta.


Esimerkki rokotusten seurantalomakkeen täytöstä

Allaolevan pdf-tiedoston malliesimerkissä tammikuussa 2005 5 kk:n ikäinen lapsi on saanut vanhan rokotusohjelman mukaiset rokotteet 4 kk:n ikään asti (BCG-rokotteen, kaksi DTwP-rokotetta ja yhden Hib-rokotteen) sekä RONJA-ohjeen mukaisesti 5 kuukauden iässä DTaP-IPV-Hib -yhdistelmärokotteen (esim. Pentavac). Huom. Kyseessä on lapsen ensimmäinen DTaP-IPV-Hib -rokote, se merkitään kohtaan '1'. Rokotteesta kirjataan valmisteen kauppanimi ja rokotuksen päivämäärä. Rokote on pistetty oikeaan reiteen (pistoskohta=or) lihaksensisäisesti (rokotustapa=im), rokotteen eränumero on kirjattu sille varattuun tilaan ja rokottajan nimikirjaimet on kirjattu kohtaan 'Rokottaja'.

Lapsi kuuluu riskiryhmään, jolle annetaan HBV-rokotukset. Neljäs annos HBV-rokotetta (esim. HBVAXPRO) on kirjattu lomakkeeseen kohtaan 'Muut rokotteet'.

Avaa lomakkeen täyttömalli (pdf)


Pentavac rokote-erän kirjaaminen Pentavac rokotteen eränumero on merkitty 10 kerta-annosta sisältävän pahvipakkauksen kylkeen ja irrallisiin tarraetiketteihin pakkauksen sisällä. Kun otetaan käyttöön läpinäkyvässä muovikotelossa oleva yksittäinen rokoteannos irrotetaan samalla yksi tarraetiketeistä ja se liimataan muovikotelon kylkeen tai pidetään muuten saatavilla työpisteessä. Tämä on se erä-numero, joka kirjataan potilastietoihin, ROS-lomakkeelle tai vastaavaan sähköiseen potilastietojärjestelmään. Sama eränumero merkitään haittavaikutusten ilmoituslomakkeeseen, jos on tarve tehdä ilmoitus mahdollisesta haittavaikutuksesta. Läpinäkyvässä muovirasiassa on Hib kuiva-ainetta sisältävä injektiopullo, jonka etiketissä on oma erä-numero sekä kerta-annosruisku jolla on myös oma eränumeronsa. Näitä eränumerotietoja ei kirjata mihinkään.
© TerveSuomi.fi 2008About us