Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Keltakuumerokote

Julkaistu 3.11.2005

Keltakuumerokote

Kauppanimi ja myyntiluvan haltija

Stamaril; Sanofi Pasteur MSD, Belgia.

Pakkaus

Pakkaus sisältää kuiva-aineampullin ja neulalla varustetun, liuotinta sisältävän kertakäyttöruiskun (0,5 ml).

Säilytys

Rokote on säilytettävä valolta suojassa +2-+8 °C:n lämpotilassa. Liuotettu rokote on käytettävä tunnin kuluessa. Rokote ei kestä jäätymistä.

Koostumus

Yksi annos rokotetta sisältää vähintään tuhat elävää heikennettyä keltakuumevirusta, jotka on viljelty kananmunassa. Rokote ei sisällä mikrobilääkkeitä.

Käyttöaiheet

Keltakuumeen ehkäisy niille, jotka matkustavat tai oleskelevat keltakuumeen esiintymisalueilla päiväntasaajan Afrikassa tai Väli- ja Etelä-Amerikassa (ks. Matkailijan terveysopas).

Käyttövalmiiksi saattaminen

Kuiva-aine liuotetaan juuri ennen käyttöä lisäämällä liuotinampullin sisältö kuiva-ainepulloon. Valmis liuos on kirkas, väritön ja hieman opalisoiva.

Annostus ja antotapa

Annos 0,5 ml on sama aikuisille ja lapsille. Rokotusta suositellaan yleensä yli 1-vuotiaille (myös raskaana oleville, jos vaaraa ei voi muuten välttää), jotka matkustavat keltakuumeen esiintymisalueille, erityisesti kaupunkien ulkopuolelle ja viidakko-oloihin. Erityissyistä, esimerkiksi jos tartuntariski arvioidaan suureksi, rokotus voidaan antaa myös 6-12-kuukauden ikäisille. On kuitenkin otettava huomioon, että alle 9 kuukauden ikäisillä on pieni rokotuksenjälkeisen aivotulehduksen riski. Tehosteannos annetaan tarvittaessa kymmenen vuoden kuluttua. Rokotus annetaan ihon alle (s.c), esimerkiksi olkavarteen.

Suojateho

Rokotuksen suojateho on lähes sata prosenttia. Rokotustodistus on voimassa kymmenen vuotta kerrallaan, mutta rokotteen antama suoja kestää todennäköisesti pitempäänkin.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia, lähinnä paikallisia reaktioita tai lieviä yleisoireita (päänsärkyä, lihassärkyä tai lämpöilyä) 5-10 vuorokautta rokotuksen jälkeen. Pitkäaikaisen kokemuksen mukaan rokote on varsin turvallinen. Viime aikoina on kuitenkin Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Espanjasta kuvattu yhteensä 12 vakavaa keltakuumetta muistuttavaa taudinkuvaa rokotetuilla, joilla ei ole ollut tunnistettavia altistavia tekijöitä. Tämän vuoksi rokotukset on syytä rajoittaa tilanteisiin, joissa todella tarvitaan suojautumista tartunnalta.

Varotoimet ja vasta-aiheet

Raskaana olevia ei saa rokottaa ilman pakottavaa syytä ennen kuudetta raskauskuukautta. Alle puolivuotiaita lapsia ei pidä rokottaa. Immuunipuutostila ei yleensä ole rokotuksen ehdoton vasta-aihe. Keltakuumerokotteen voi antaa HIV-infektoituneelle, jos keltakuumeen vaara on suuri. (Ks. Immuunipuutteisten rokottaminen) Jos rokotettava on voimakkaasti allerginen kananmunalle (saa anafylaksian oireita jo kananmunaa sisältävien ruokien syönnistä), ei häntä pidä rokottaa.

Lisätietoja

Keltakuume on hyttysen välityksellä leviävä vakava, akuutti virustauti, joka usein johtaa kuolemaan. Tautia esiintyy vain Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Aasiassa keltakuumetta ei ole todettu.

Rokotustodistus. Kansainvälisessä matkailussa voidaan vaatia keltakuumerokotustodistus. Yleensä rokotustodistusta ei vaadita alle vuoden ikäisiltä. Rokotustodistus on voimassa kymmenen vuoden ajan. Todistuksen voimassaolo alkaa kymmenen vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja tehosteannoksen jälkeen heti. Kansainvälisiä rokotustodistuksia ("keltainen kortti") myy Edita Publishing Oyj/lomakkeiden postimyynti puh. 020 45005, faksi 020 450 2380.

Jos rokotus on vasta-aiheinen, tarvitaan virallisella keltakuumekeskuksen leimalla varustettu lääkärin allekirjoittama todistus, jossa selvitetään, miksi rokotusta ei voida antaa. Todistuksessa tulee olla virallinen numerolla varustettu keltakuumekeskuksen leima (Yellow Fever Vaccination Centre). Rokotustoiminnasta vastaava lääkäri voi tilata "Yellow fever vaccination centre - Finland" leimasimen allekirjoittamallaan vapaamuotoisella pyynnöllä osoitteesta Oy Helsingin Leimasintehdas Ab, PL 89, 00211 Helsinki. Leimasintehtaan vaihteen puhelinnumero on (09) 687 7350.

Keltakuumerokotuksia voivat antaa 1.3.2007 alkaen kaikki ne terveydenhuollon yksiköt, jotka ovat oikeutettuja antamaan muitakin rokotuksia. Erillistä lupaa ei enää tarvitse hakea lääninhallitukselta. Rokotteen voi antaa ja todistuksen allekirjoittaa joko lääkäri tai rokotuksiin asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö, esim. terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö.

Ks. Matkailijan terveysopas

Ks. tiedote keltakuumerokotuskäytännön muutoksesta


Keltakuumerokotus ja muut rokotukset.
Keltakuumerokotuksen voi antaa millä aikavälillä tahansa tai samanaikaisesti inaktivoituja mikrobeja tai puhdistettuja antigeeneja sisältävien rokotteiden kanssa, mutta eri ruiskulla ja eri raajaan. Keltakuumerokotteen kanssa voidaan antaa muita eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältäviä rokotteita samanaikaisesti tai neljän viikon välein.

© TerveSuomi.fi 2008About us