Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Lavantautirokotteet

Julkaistu 17.12.2004

Lavantautirokotteet


Suun kautta otettava lavantautirokote

Kauppanimi ja valmistaja

Vivotif Berna, Berna, Italia.

Pakkaus

Pakkaus sisältää kolme kapselia

Säilytys

Rokote on ehdottomasti säilytettävä +2 - +8ºC:n lämpötilassa. Huoneenlämmössä rokote tuhoutuu vuorokaudessa.

Koostumus

Yksi rokoteannoskapseli sisältää immunogeenina eläviä heikennettyjä ja kylmäkuivattuja Salmonella typhi Ty21a -bakteereja.

Käyttöaiheet

Lavantaudin endeemisillä alueilla pitkään oleskeleville tai matkustaville lavantaudin ehkäisyyn silloin, kun nautitun veden ja ruoan hygienia on puutteellista (ks. lisätietoja).

Annostus ja antotapa

Aikuisten ja yli viisivuotiaiden perusrokotus koostuu kolmesta enterokapselista, jotka suun kautta otetaan päivinä 1, 3 ja 5 kylmän vesilasillisen kera vähintään tunti ennen ateriaa. Rokoteaine on suolistossa hajoavan enterokapselin sisällä, minkä vuoksi on tärkeää, että kapseli nielaistaan kokonaisena; vain siten rokotebakteerit säilyvät elävinä vaikutuspaikkaansa ohutsuoleen asti.

Suojateho

Rokotteen suojateho lavantautia vastaan on ollut 43-72 % endeemisillä alueilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa. Rokote ei suojaa muilta salmonellainfektioilta. Immuniteetti saavutetaan noin kahden viikon kuluttua viimeisen kapselin nauttimisesta, minkä vuoksi rokottaminen on hyvä aloittaa noin kolme viikkoa ennen matkustamista endeemiselle alueelle. Suoja kestää 1-3 vuotta. Uusintarokotus koostuu kolmesta enterokapselista kuten perusrokotuskin. Haittavaikutukset Harvoissa tapauksissa ilmaantuu suolisto-oireita tai lämpöä.

Varotoimet ja vasta-aiheet

Yleiset vasta-aiheet. Valmistajan mukaan rokotetta ei tule antaa immunipuutteisille eikä alle kolmen kuukauden ikäisille. Enterokapselien suuren koon vuoksi rokotetta ei kuitenkaan suositella annettavaksi alle viisivuotiaille lapsille. Rokotetta ei saa antaa mikrobilääkehoidon aikana, koska se estää rokotebakteerin aiheuttaman suojan syntymistä. Mikrobilääkehoidon lopettamisen jälkeen tulee odottaa kolme vuorokautta, ennen kuin otetaan ensimmäinen rokotekapseli. Raskaus ei ole ehdoton vasta-aihe, mutta raskaana olevia rokotettaessa on punnittava saavutetun hyödyn ja mahdollisen haitan suhde. Malarian ennaltaehkäisy klorokiinilla (Heliopar ) tai meflokiinillä (Lariam) ei vaikuta oraalisen lavantautirokotteen tehoon. Proguaniililääkitys (Paludrine ja Malarone) voidaan aloittaa aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua viimeisen lavantautirokotekapselin nauttimisesta. Rokotetta ei tule ottaa samana päivänä Dukoral -kolerarokotteen kanssa. Muita rokotuksia ja gammaglobuliineja voidaan antaa yhtä aikaa lavantautirokotteen kanssa.


Pistettävä lavantautirokote

Kauppanimi ja myyntiluvan haltija

Typherix; GlaxoSmithKline, Belgia.

Pakkaus

Pakkaus sisältää valmiiksi täytetyn kerta-annosruiskun (0,5 ml).

Säilytys

Rokote on säilytettävä +2-+8 °C:n lämpötilassa valolta suojattuna. Se ei saa jäätyä. Kelpoisuusaika on kolme vuotta.

Koostumus

Yksi annos (0,5 ml) sisältää 25 µg Salmonella typhin puhdistettua Vi-kapselipolysakkaridia ja säilytteenä fenolia.

Käyttöaiheet

Lavantaudin ehkäisy. Rokotusta voidaan suositella annettavaksi epidemiatilanteissa sekä oleskeltaessa pitkään maaseudulla ja pikkukaupungeissa tavallisten turistialueiden ulkopuolella Aasian, Afrikan tai Etelä- ja Väli-Amerikan maissa.

Annostus ja antotapa

Aikuisille ja yli kaksivuotiaille lapsille injisoidaan 0,5 ml:n kerta-annos syvälle lihakseen (i.m.). Immuunivaste alle kaksivuotiaille saattaa olla heikko, joten heidän rokottamistaan ei suositella.

Suojateho

Yli 90 %:lle rokotetuista aikuisista ja yli viisivuotiaista lapsista kehittyy vasta-aineita kerta-annoksen jälkeen. Rokotteen suojateho lavantautia vastaan on ollut 42-80 % endeemisillä alueilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa. Immuniteetti saavutetaan noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Typherix-rokotteen suojatehoa ei ole tutkittu kliinisissä tutkimuksissa. Tehosterokotusta suositellaan ainakin kolmen vuoden välein.

Varotoimet ja vasta-aiheet

Yliherkkyys rokotteelle tai sen osalle. Muita rokotuksia ja gammaglobuliineja voidaan antaa yhtä aikaa lavantautirokotteen kanssa.

Haittavaikutukset

Paikallisia reaktioita saattaa esiintyä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Lisätietoja

Lavantauti on Salmonella Typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, johon ennen mikrobilääkkeiden käyttöönottoa kuoli joka kymmenes sairastunut. Lavantauti leviää saastuneen veden, maidon ja toisinaan muidenkin elintarvikkeiden välityksellä.

Suomessa lavantautia tavataan keskimäärin viisi tapausta vuodessa. Tartunta on useimmiten saatu trooppisiin maihin tehdyllä matkalla. Lavantautiendeemisiä alueita on Etelä- ja Väli-Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä. Rokotus ei vähennä elintarvikehygienian merkitystä taudin ehkäisemisessä.

© TerveSuomi.fi 2008About us