Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Riskitekijänä monisikiöraskaus

  • Ingrid Antikainen
Julkaistu 20.5.2008, tarkistettu 20.5.2008

Riskitekijänä monisikiöraskaus

Monisikiöraskauksista tavallisin on kaksosraskaus, kolmosten ja nelosten määrä on pienempi. Raskauden ja synnytyksen aikaiset komplikaatiot yleensä lisääntyvät monisikiöraskauksissa. Lisääntyneiden riskien takia äiti tarvitsee normaalia tarkempaa seurantaa raskauden aikana. Artikkelissa kuvataan piirrokuvan avulla kuusi eri mahdollisuutta sikiöiden asennoiksi kohdussa kaksosraskauden aikana.

Monisikiöisen raskauden todennäköisyys kulkee suvuttain ja periytyminen näyttää liittyvän äidinpuoleiseen sukuun. Tavallisin on kaksosraskaus, kolmosten ja nelosten määrä on harvinaisempi. Monisikiöraskaus on tavallisempi uudelleensynnyttäjällä kuin ensisynnyttäjillä. Lapsettomuushoitojen lopputuloksena on usein monisikiöraskaus.

Erimunaiset sikiöt, jotka muistuttavat toisiaan yhtä paljon kuin sisarukset yleensäkin, saavat alkunsa siten, että samalla kierrolla hedelmöittyy kaksi tai useampia munasoluja. Kaksosista on erimunaisia 2/3. Monisikiöraskaus voi syntyä myös siten, että munasolu jakautuu varhaisessa vaiheessa kahteen osaan, harvoin useampaan. Nämä osat kehittyvät itsenäisiksi alkioiksi ja sikiöiksi, jotka ovat perimältään täsmälleen samanlaisia, identtisiä yksilöitä. Kaksosista identtisiä on 1/3. Jos lapsia syntyy enemmän kuin kaksi, on osa heistä samamunaisia ja osa erimunaisia.

Monisikiöraskauksissa kohtu kasvaa normaalia nopeammin. Epäily liian nopeasta kohdun kasvusta syntyy neuvolassa usein vasta 18. – 20. raskausviikolta lähtien. Tilanne on usein selvinnyt alkuraskauden ultraäänitutkimuksella, koska useampi sikiöpussi voidaan havaita jo raskauden 1. kolmanneksen aikana. Sikiön sydänääniä kuullaan myös useita ja eri puolilta kohtua.

Raskauden ja synnytyksen aikaiset komplikaatiot lisääntyvät monisikiöraskauksissa. Lisääntyneiden riskien takia äiti tarvitsee normaalia tarkempaa seurantaa raskauden aikana. Ennenaikaisen synnytyksen riskin takia äiti on sairaslomalla usein jo raskauden loppupuoliskon alusta alkaen. Äiti käy äitiyspoliklinikan säännöllisessä ja tarkassa seurannassa. Kohdun ja sikiöiden kasvua seurataan kliinisin ja kaikututkimuksin.

Lasten syntymäpaino jää monisikiöraskauksissa selvästi yksisikiöistä pienemmäksi. Sikiöt voivat asettua kohdussa moniin eri asentoihin. Sikiöiden asettautuminen kohdussa vaikuttaa synnytystapaan. Jos molemmat sikiöt ovat pää alaspäin, on synnytystapa normaali alatiesynnytys, samoin jos A-sikiö on päätilassa ja B-sikiö on perätilassa. Jos A-sikiö on perätarjonnassa ja B-sikiö on pää alaspäin, päädytään tavallisesti keisarileikkaukseen. Kun sikiöitä on useampi kuin kaksi synnytys hoidetaan yleensä keisarileikkauksella noin 35. raskausviikolla.

Kaksossikiöiden asentoja kohdussa

Kaksossikiöiden asentoja kohdussa

Lähteet

  • Saarikoski: Synnytysopin perusteet. Vammalan Kirjapaino, 1996
  • Eskola, Hytönen: Naisen elämä ja hoitotyö. WSOY, 1997
  • Ylikorkala, Kauppila: Naistentaudit ja synnytykset. Duodecim, 1996
© TerveSuomi.fi 2008About us