Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Raskaudenaikaiset seulontatutkimukset

  • Lasten ja nuorten terveyden osasto
Julkaistu 27.8.2007

Raskaudenaikaiset seulontatutkimukset

Seulontaohjelma

Äitiysneuvolatoiminta on Suomessa ehkäisevän terveydenhuollon tärkeimpiä toimintamuotoja. Merkittävä osa tästä toiminnasta perustuu verinäytteistä tehtäviin seulontatutkimuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön antaman ja 1.1.1998 voimaantulleen ohjeen (nro 1997:47) mukaisesti “ raskauden aikana otetaan äidiltä verinäyte vastasyntyneen tartuntatautien ehkäisemikseksi. Verinäytteestä tehdään yksilökohtaisesti tutkimus kuppataudin ja HIV-infektion varhaiseksi toteamiseksi sekä hepatiitti B-viruksen kantajuuden toteamiseksi…

Tämän seulontaohjelman avulla pystytään löytämään lähes kaikki äidit, joilla on kuppatauti eli syfilis ja/tai HIV-tartunta ja äidit, jotka ovat hepatitis B-viruksen kantajia. Äidin lääkehoidolla (syfilis ja HIV-infektio) ja lapsen rokotuksella (hepatitis B) pystytään useimmiten ennalta torjumaan lapsen terveyttä ja elämää uhkaava tartuntatauti.

Kansanterveyslaitoksen Neuvolaserologian laboratorio vastaa valtakunnallisesti raskaudenaikaisten tartuntatautien seulontatutkimuksista. Usean tutkimuksen paketista käytetään nimitystä äitiysneuvoloiden seulontatutkimus ja lyhennystä äit-seul.
© TerveSuomi.fi 2008About us