Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Influenssa

Julkaistu 6.10.2006

Influenssa

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten (tyypit A ja B) aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Epidemioita esiintyy joka talvi jolloin 5─15 prosenttia väestöstä sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä perustauteja sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkokuume), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Mikä on influenssapandemia?

Influenssapandemiasta on kyse silloin kun muutaman vuosikymmenen välein epätavallisen voimakas uuden influenssa A-virustyypin aiheuttama influenssa-aalto leviää nopeasti ympäri maapallon. Tällöin siihen sairastuu ja kuolee huomattavasti enemmän ihmisiä kuin jokavuotisissa tavallisissa influenssaepidemioissa.

Miten influenssa tarttuu?

Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten varuskunnissa, kouluissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Tartunnan saanut henkilö on tartuttava jo päivää ennen oireiden alkua ja 3─7 päivän ajan tämän jälkeen. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2─3 päivää.

Millaisia oireita influenssa aiheuttaa?

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Kuumeen laskettua ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Miten influenssa todetaan?

Talviepidemioiden aikana tyypillisellä influenssan taudinkuvalla hoitoon hakeutuneista valtaosalla on todennäköisesti influenssa. Influenssadiagnoosin varmistaminen vaatii kuitenkin laboratoriokokeita. Influenssavirus ja sen rakenteita voidaan osoittaa ylähengitystie-eritteistä useilla menetelmillä. Pikatesteillä se voidaan todeta 15─30 minuutissa. Pikatestit ovat hyödyllisiä harkittaessa lääkehoidon aloitusta.

Influenssan ehkäisy ja hoito

Tärkein keino ehkäistä influenssaa ovat rokotukset. Lisää tietoja influenssarokotuksista ja riskiryhmistä, joille jokavuotista influenssarokotusta suositellaan.

Influenssarokotussuositusohje 2007
Yleiset hygieniaohjeet hengitystieinfektiotartuntojen ehkäisystä
Influenssarokotuksista usein kysyttyä

Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä ja ne soveltuvat sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Ennaltaehkäisevässä käytössä niillä voidaan estää influenssan puhkeaminen noin 70─90 % tartunnan saaneista. Influenssalääkkeet voivat lyhentää taudinkestoa ja lieventää vaikeusastetta edellyttäen että lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista.

Influenssa Suomessa

Suomessa influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2─3 kuukautta. Epidemian voimakkuutta kuvaavat mm. poissaolot kouluissa ja työpaikoilla, sekä vastaanottokäynnit terveyskeskuksissa. Vain laboratoriotutkimuksin varmistetut influenssatapaukset ilmoitetaan Kansanterveyslaitoksen valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin. Alla oleva viikoittain päivittyvä kuvaaja esittää näitä ilmoitettuja tapauksia viime vuosina. Lisää taulukoita ja kuvaajia saa tartuntatautirekisterin tilastotietokannasta.


Infektioepidemiologian ja -torjunnan osasto


© TerveSuomi.fi 2008About us