Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Kampylobakteeri

Julkaistu 14.11.2006

Kampylobakteeri

Mikä on kampylobakteeri?

Kampylobakteeri on kaikkialla maailmassa erittäin yleisesti sekä eläimillä että ihmisillä esiintyvä bakteeri. Kampylobakteerilajeja on useita: näistä Campylobacter jejuni (yli 90 %) ja Campylobacter coli (5–10 %) ovat Suomessa yleisimmät taudinaiheuttajat. Muista eläimistä monet linnut, nauta, sika, lampaat, vuohet, koira, kissa ja jyrsijät voivat olla bakteerin kantajia.

Kampylobakteeri-infektion yleisimmät oireet ovat ripuli, vatsakivut ja kuume. Itämisaika on keskimäärin kolme (1–7) päivää. Ripulioireet kestävät yleensä 3–5 päivää, mutta kivut ja vatsan kurina voivat jatkua jopa useita viikkoja. Bakteeria erittyy ulosteeseen noin kolmen viikon ajan, pitempään kestävä kantajuus on harvinaista. Muutamalle prosentille kampylobakteeritartunnan saaneista kehittyy reaktiivinen niveltulehdus.

Miten kampylobakteeri todetaan?

Kampylobakteeri voidaan viljellä ulostenäytteestä. Mikäli ulostenäyte otetaan äkillisen vatsataudin yhteydessä, tutkitaan siitä yleensä salmonella-, kampylo-, shigella- ja yersiniabakteerit. Ulostenäytteet tulee ottaa ennen mahdollisen mikrobilääkityksen aloittamista.

Miten tartunta tapahtuu?suomi/osastot/infe/kaivokuusisessa2007.jpg

Kampylobakteeri leviää yleensä ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Bakteeri voi tarttua myös ihmisestä toiseen, mutta tämä ei ole yhtä yleistä kuin esimerkiksi salmonelloilla. Tavallisimpia tartunnanlähteitä ovat erityisesti huonosti kypsennetty broilerin liha, pastöroimaton maito ja klooraamaton vesi.

Miten tartunta ehkäistään?

–Kypsennä kaikki liha (erityisesti broilerinliha) huolellisesti
–Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
–Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
–Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
–Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
–Vältä klooraamattoman pintaveden juontia
–Pese kädet saippualla ennen ateriaa, WC-käynnin jälkeen ja koskettuasi kotieläimiin

Miten hoidetaan?

Kampylobakteerin aiheuttamia infektioita ei pääsääntöisesti suositella hoidettavaksi mikrobilääkkeillä (antibiooteilla). Kampylobakteeri-infektion mikrobilääkehoidosta päätetään potilaan taudinkuvan ja perusterveydentilan mukaan.

Kampylobakteeri Suomessa

Tartuntatautirekisteriin raportoidaan vuosittain yli 3 000 kampylobakteeritapausta. Näistä valtaosa on saatu ulkomailla. Vuosina 1998–2002 on maassamme raportoitu 1–3 kotimaista kampylobakteeriepidemiaa vuosittain. Osassa näistä epidemioista tartunnat ovat levinneet juomaveden välityksellä. Suurimmassa epidemioissa sairastuneita oli yli 2 000. Katso tarkemmat tiedot tapausten esiintyvyydestä tartuntatautirekisterin www-palvelusta http://www3.ktl.fi/stat/Infektioepidemiologian ja -torjunnan osasto

infe@ktl.fi


© TerveSuomi.fi 2008About us