Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- child
child
Vauvan liikunnallisen kehityksen tukeminen sylihoidolla
Sylihoidolla voidaan tukea sekä vauvan liikunnallista että vauvan psyykkistä ja sosiaalista kehitystä. Sylihoidon avulla vauva saa monipuolisia liikemalleja ja asentokokemuksia sekä pystyy harjoittelemaan itse aktiivisesti liikkeitä. Sylihoidon kautta vauvan oma aktiivisuus lisääntyy, koska isän tai äidin tehdessä liikkeitä vauva on itse koko ajan mukana liikkeissä. Artikkeli sisältää useita valokuvia erilaisista vauvan kantoasennoista.
Lasten astma
Astmaa (ks. astma
Vastasyntyneen erityispiirteet ja niiden huomioiminen kotona
Vanhempien tulee seurata mm. vastasyntyneen navan paranemista, ihoa, silmiä ja elimistön toimintaa. Synnytys voi aiheuttaa vauvalle ohimeneviä muutoksia tai vaurioita, tai lapsella voi olla synnynnäisiä vaurioita.
Vastasyntyneen erityistarkkailua vaativat tilanteet - lastenlääkäri paikalle!
Lastenlääkäri on mukana synnytyksessä, jos vauva syntyy ennenaikaisesti tai sen syntymäpaino on pieni. Lääkäri on mukana myös monisikiöisessä synnytyksessä, perätilasynnytyksessä ja keisarileikkauksessa. Mikäli lapsivesi on veristä tai vihreää, lastenlääkäri tarkastaa vauvan ja puhdistaa tarvittaessa hengitystiet.
Hampaiston kehitys
Lapsen ensimmäiset hampaat ilmaantuvat noin 6 kuukauden iässä. Ensimmäisenä puhkeavat etu-alahampaat, joita ylähampaat seuraavat 1
Vauvan valmiuksien kehittyminen vuorovaikutukseen
Lapsen valmiudet vuorovaikutukseen kehittyvät vähitellen. Pieni vauva pystyy havaitsemaan samankaltaisuutta ja erilaisuutta ihmisissä, esineissä ja tilanteissa. Hän erottaa äidin vieraasta ihmisestä äänen, tuoksun tai ulkonäön perusteella. Hän tallentaa havaintoja muistiinsa. Jo pieni vauva toimii vastavuoroisesti. Hän jäljittelee toisen toimintaa ja opettelee ymmärtämään myös toisen tunteita. Toiselle ikävuodelle tullessaan lapsi siirtyy yhä enemmän Sanojen maailmaan. Lasten sosiaalinen tietämys kehittyy vähitellen leikki-iässä.
Vastasyntyneen ravinnoksi äidinmaitoa!
Äidinmaidon koostumukseen vaikuttavat vuorokaudenaika, vuodenaika, imetyksen kesto, äidin ravitsemus sekä yksilölliset ominaisuudet. Äidinmaidosta lapsi saa mm. valkuaisaineita, hiilihydraatteja, rasvahappoja, vitamiineja, rautaa sekä vasta-aineita ja valkosoluja, jotka suojaavat vauvan elimistöä infektioilta ja auttavat vastustuskyvyn kehittymisessä.
Tupakointi ja sen vaikutus lapsen terveyteen
Raskauden aikana runsaasti tupakoivien äitien lapset ovat vielä 10 - 14 vuoden iässä pienempiä kuin tupakoimattomien lapset. Raskauden aikainen tupakointi kaksinkertaistaa lapsen riskiä saada jokin atooppinen tauti, kuten astma, allerginen nuha tai ihottuma.
Lasten ja nuorten ravitsemus
Diabetes, allergiat ja ylipaino ovat lisääntyneet viime vuosina lapsiväestössä ja tuoneet uusia haasteita lasten ravitsemukseen. Kansantauteihin johtavat haitalliset elämäntavat alkavat muokkautua jo varhaislapsuudessa.
Väkivalta lapsen elämässä
Lapsen pahoinpitely, kaltoinkohtelu, on nykyisen tietämyksen mukaan laaja käsite, se voi sisältää fyysistä, psykologista ja seksuaalista väkivaltaa sekä laiminlyontiä. Tieto lasten pahoinpitelystä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hoidon laiminlyönnistä on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana ja tieto on hätkähdyttävää, sillä nykyisinkin kaikkialla maailmassa satoja, tuhansia lapsia pahoinpidellään tai jätetään huoltamatta. Lasten ruumiillinen kuritus on perheissä vielä tänäkin päivänä tavallista, kun lapsi on tottelematon ja tekee vastoin vanhempien tahtoa, vaikka ruumiillisen kurituksen kieltävä laki tuli voimaan Suomessa vuonna 1984.
information page
- Vauvan liikunnallisen kehityksen tukeminen sylihoidolla
- Lasten astma
- Vastasyntyneen erityispiirteet ja niiden huomioiminen kotona
guide
- Rotavirusrokotteet
- Rokottajan käsikirja 2005 on ilmestynyt
- Sosiaali- ja terveysministeriön antama D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus
magazine article
- Rokotusohjelma uudistuu vuoden 2005 alussa
- Tyypin 1 diabetes lisääntyy jatkuvasti
- Neuvolaikäisten infektiot
organizational info
- Hinkuyskä (Bordetella pertussis) vuonna 2006
- Do maternal psychotic symtoms predict offsprings psychotic disorder
- Child and adolescent suicide: epidemiology, risk factors, and approaches to prevention