Apunavigaatio
Leivänmurupolku
pain
- chest pain (2)
- abdominal pain (5)
- chronic pain (1)
- back pain (7)
- headache (4)
- neck pain (3)
- shoulder pain (2)
Selkäkivut
Selän kivut esiintyvät yleisimmin alaselän alueella. Lähes joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on viimeksi kuluneen kuukauden aikana ollut alaselän kipua, ja joka kymmenes on tämän vuoksi ollut viimeisen vuoden sisällä lääkärin hoidossa. Yleisin alaselän vaiva on äkillinen kipu, joka johtuu pääasiassa lihasten jännittymisestä mutta johon voivat myötävaikuttaa selän nikamien ja pikkunivelten kulumat.
Migreeni
Migreeni on kohtauksellista päänsärkyä aiheuttava sairaus, joka johtuu periytyvästä häiriöstä aivorungon hermotumakkeissa. Sitä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta, enemmän naisilla kuin miehillä.
Kipeä olkapää, kiertäjäkalvosinvaiva
Olkapään kiputila on erittäin yleinen ongelma. Hartia ja olkanivel ovat monen jänteen, lihaksen ja luun muodostuma kokonaisuus, jonka liikkuvuus moneen suuntaan ja monipuolinen käyttö altistavat kulumiselle, venytykselle ja pienille ja suurille vammoille. Olkanivel ottaa vastaan myös käsiin kohdistuvat kuormat ja tärähdykset, jotka vähitellen aiheuttavat muutoksia nivelessä ja sitä ympäröivissä kudoksissa.
Neuropatiakivut
Kiputilat jaetaan nosiseptiiviseen kipuun eli kudosvauriokipuun ja neuropaattiseen kipuun eli hermovauriokipuun. Diabeettisen neuropatian kipu kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, koska sen syynä ovat kipuradastossa tapahtuvat muutokset.
Synnytyskipua lievittää kosketus
Synnytyksen aikana esimerkiksi isä tai kätilö voi kosketuksella viestiä sympatiaa, osallistumista ja rohkaisua. Synnyttäjä tuntee, ettei hän ole yksin kivun kanssa. Terapeuttinen kosketus on hoitomenetelmä, jonka tarkoituksena on saada energiakenttää käsittelemällä potilaan omat voimavarat aktivoiduksi itsensä auttamiseen. Artikkelissa on valokuvia eri tavoista miten lievittää synnytyskipua koskettamalla.
Rintakipu
Rintakehä on kylkiluiden rajaama tila, jonka yläosia verhoavat hartioiden ja olkavarsien liikuttamiseen osallistuvat lihakset. Kylkiluiden välisessä tilassa ovat hengittämiseen osallistuvat kylkivälilihakset. Rintakehän sisällä sijaitsevat sydän, keuhkot ja suuret verisuonet sekä ruokatorvi. Kaikki mainitut kudokset ja elimet voivat olla rintakehällä tuntuvan kivun syynä, mutta kullakin sairaudella on myös omat ominaispiirteensä.
Vatsakipu lapsella
Vatsan toimintaan liittyy lapsuudessa monenlaisia pulmia, kuten pulauttelua
Rentoutuminen hallitaan hengityksellä!
Rentoutumisen taito ja oikea hengittäminen valmentavat odottavaa äitiä kestämään lapsen syntymään liittyvän rasituksen ja kivun. Vaikka hengitys on osittain tiedostamatonta toimintaa, sitä voi myös tietoisesti ohjata. Hengitysharjoitukset ja kehon rentoutuminen virkistävät usein enemmän kuin nukkuminen. Myös rentoutumista ja oikeaa hengitystä on harjoiteltava aivan samoin kuin kaikkia muitakin taitoja. Artikkeli sisältää useita valokuvia rentoutumisasennoista.
Synnytykseen osallistuminen - isä tai tukihenkilö sairaalassa
Synnytyksessä mukana oleva tukihenkilö voi olla tulevan lapsen isä, perheen ystävä, sukulainen tai erityiskoulutuksen saanut tukihenkilö. Tukihenkilön tärkein tehtävä synnytyksessä on olla äidin henkisenä tukena, rohkaista ja kannustaa äitiä. Synnytykseen osallistuminen edellyttää jonkin verran pohjatietoa ja siksi tukihenkilön toivotaan osallistuneen synnytysvalmennukseen tai että hänellä on aiempaa kokemusta synnytyksessä mukanaolosta. Synnyttävän äidin reaktiot voivat joskus olla hyvinkin yllättäviä, eikä tukihenkilön tulisi ottaa niitä henkilökohtaisena loukkauksena. On tärkeää, että äiti saa itse valita ottaako hän avun vastaan vai ei.
Välilevytyrä, iskias
Iskiasoireella tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa oiretta, joka voi alkaa lanneselästä ja voi ulottua varpaisiin saakka. Oireeseen voi kuulua alaraajan kipua, pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta, ja itse selkä voi olla kivutonkin.
information page
- Pitkäaikainen kipuoireyhtymä (kipuhäiriö)
- Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
- Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa)
magazine article
- Aktiivisuutta tule-sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen
- Pitkäkestoisten selkävaivojen aiheuttamia sairauspoissaoloja voidaan vähentää fyysisellä harjoittelulla