Apunavigaatio
Leivänmurupolku
pain
- chest pain (2)
- abdominal pain (5)
- chronic pain (1)
- back pain (7)
- headache (4)
- neck pain (3)
- shoulder pain (2)
Pitkäaikainen kipuoireyhtymä (kipuhäiriö)
Pitkäaikaisella kipuoireyhtymällä tarkoitetaan kiputilaa, joka jatkuu vähintään kuuden kuukauden yli mahdollisen kudosvaurion korjaantumisen vaatiman ajan. Pitkittynyt kipu ilmenee yhdessä tai useammassa paikassa, on hallitseva oire ja aiheuttaa merkittävää kärsimystä tai haittaa. Tässä kirjoituksessa käsitellään pitkittynyttä kipua psykiatrian kannalta.
Synnytyskipu
Kivun alkusyynä on kohde-elimessä syntyvä ärsyke, josta lähtevät impulssit muuttuvat matkallaan niin, että lopullinen kivun kokemus on eri ihmisillä samanlaisesta ärsykkeestä erilainen. Synnytykseen liittyvä kipu viestii synnytyksen alkamisesta, antaa tietoa synnytyksen eri vaiheista ja ohjaa synnyttäjää oikeisiin asentoihin ja oikeaan hengitykseen. Synnytyskipua lievitetään pyrkimällä estämään kipuärsykkeiden pääsy kipuportin läpi tehostamalla muita tapahtumaan liittyviä tuntemuksia. Artikkelissa esitetään piirroskuvan, käsitekartan, avulla synnytyskipuun vaikuttavia asioita.
Jännityspäänsärky
Jännityspäänsärky (tensiopäänsärky) on yleisin päänsäryn muoto. Se sisältää sekä lihasten jännityksestä että henkisestä jännittyneisyydestä johtuvat päänsäryt.
Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa)
Lääketieteessä "akuutti vatsa" tarkoittaa äkillisesti alkanutta tai hitaasti voimistuvaa useita tunteja kestävää vatsakipua. Kipu on yleensä "uusi", sellainen, jota potilas ei ole aikaisemmin kokenut. Useimmiten akuuttiin vatsan syynä on sairaus, johon tarvitaan nopeaa hoitoa.
Päänsärky
Päänsärky on erittäin yleinen oire, jota liki jokainen ihminen tuntee jossakin elämänsä vaiheessa, naiset useammin kuin miehet. Pään alueen särky voi olla peräisin hyvin erilaisista lähteistä, lihaksista, verisuonista, aivokalvoista, aivohermoista, luukalvoista, silmistä, poskionteloista, korvista tai hampaista. Itse aivoissa ei ole kipua aistivia hermopäätteitä.
Toistuvat vatsakivut lapsella
Noin 10
Lähtö synnytyssairaalaan?
Sairaalaan tulee lähteä, kun synnytys käynnistyy ja supistukset tulevat 5 - 10 minuutin välein. Lapsiveden menon jälkeen on syytä lähteä sairaalaan. Jos lapsivesi on vihreää tai sinulla on veristä vuotoa, lähde sairaalaan välittömästi. Turvallisin tapa tulla sairaalaan on vaakatasossa ambulanssilla.
Ylävatsavaivat (dyspepsia)
Ylävatsalla tuntuvat vaivat ovat tavattoman yleisiä. Vaivat voivat ilmetä aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, kipuna, pahoinvointina, jopa oksenteluna. Kansanomaisesti puhutaan usein ruoansulatusvaivoista, ammattikielellä dyspepsiasta. Toistuvaa vatsan turvottelua ja vaihtelevia vatsavaivoja esiintyy väestössä 2
Synnytyskipua lievittävät erilaiset asennot ja liikkuminen
Synnytykseen valmentautuessa kannattaa harjoitella erilaisia asentoja, joissa on hyvä rentoutua ja keskittyä. Synnytysasennon lisäksi äiti saa valita mieleisensä asennon myös avautumisvaiheessa. Perhevalmennuksessa yleensä harjoitellaan erilaisia asentoja ja niitä on mahdollisuus kokeilla myös synnytyssalissa äidin toiveiden mukaan Artikkelissa on useita valokuvia synnytyskipua lievittävistä asennoista.
Niskakivut
Niskan kivut ovat erittäin yleisiä. Yli 30-vuotiaista suomalaista naisista neljä kymmenestä ja miehistä 2
information page
- Pitkäaikainen kipuoireyhtymä (kipuhäiriö)
- Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
- Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa)
magazine article
- Aktiivisuutta tule-sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen
- Pitkäkestoisten selkävaivojen aiheuttamia sairauspoissaoloja voidaan vähentää fyysisellä harjoittelulla