Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- fetus
fetus
Sikiötutkimukset
Sikiödiagnostiikalla tarkoitetaan sikiön synnynnäisten kehityshäiriöiden tutkimusta. Näitä häiriöitä ovat kromosomi- ja geeniviat, synnynnäiset epämuodostumat ja sairaudet. Terveyden kannalta merkittäviä synnynnäisiä kehityshäiriöitä esiintyy 2
Synnytyksen aika lähestyy!
Synnytyksen lähestyessä tuleva äiti havaitsee itsessään erilaisia muutoksia ja tuntemuksia. Äidin kävely saattaa vaikeutua, kohdun supistusherkkyys lisääntyy ja suolentoiminta vilkastuu. Äidin ajatukset pyörivät synnytyksen ympärillä ja olo voi tuntua tuskaiselta ja levottomalta.
Riskitekijänä monisikiöraskaus
Monisikiöraskauksista tavallisin on kaksosraskaus, kolmosten ja nelosten määrä on pienempi. Raskauden ja synnytyksen aikaiset komplikaatiot yleensä lisääntyvät monisikiöraskauksissa. Lisääntyneiden riskien takia äiti tarvitsee normaalia tarkempaa seurantaa raskauden aikana. Artikkelissa kuvataan piirrokuvan avulla kuusi eri mahdollisuutta sikiöiden asennoiksi kohdussa kaksosraskauden aikana.
Raskaudenaikaisia seurantatutkimuksia äitiyspoliklinikalla
Raskauden aikana äidin ja sikiön hyvinvoinnin seuraamiseksi voidaan äitiyspoliklinikalla tehdä tutkimuksia, joita ovat esim. synnytystavan arvioiminen, sikiön sydämentoiminnan varmistaminen sykekäyrän avulla ja ultraäänitutkimus sikiön kasvun ja rakenteen selvittämiseksi ovat tavallisimpia. Myös yliaikaisen raskauden seuranta kuuluu äitiyspoliklinikalle. Artikkeli sisältää valokuvan sikiön sykekäyrästä.
Riskitekijänä synnyttäjän ikä
Elimistön mukautumismahdollisuudet raskauden läpiviemiseen ovat murrosikäisillä tytöillä huonommat kuin yli 19-vuotiailla naisilla. Kohdun kehittymättömyys saattaa johtaa keskenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen. Näiden riski on vielä 18-vuotiaalla noin kaksinkertainen verrattuna 19 – 35 vuotiaisiin naisiin. Iältään vanhan ensisynnyttäjän ongelmat ovat osin samat kuin nuoren synnyttäjän. Yli 35 vuoden ikäisten äitien sikiöiden kromosomihäiriöiden riski kasvaa vähitellen. Yleensä tällöin on kysymys 21-trisomiasta eli Downin synroomasta, mongoloidismista. Artikkelissa esitetään piirrokuvan avulla riskin lisääntyminen vähitellen äidin iän kohotessa.
Synnytyksen hätätilanteita
Jos seurantamenetelmät antavat viitteitä sikiötä uhkaavasta hapenpuutteesta, nopeutetaan lapsen syntymistä. Synnytyksen aikaisen verenvuodon taustalla voi olla kohdun alaosassa sijaitseva eteisistukka, istukan osittainen tai täydellinen irtoaminen tai kohdun repeäminen. Sikiön ulosauton ongelmat ovat harvinaisia synnytykseen liittyviä komplikaatioita. Napanuoran esiinluiskahdusta esiintyy enemmän kaksoissynnytyksessä ja joskus harvoin poikkeavatarjontaisissa raskauksissa. Lapsivesiembolioihin altistavia tekijöitä ovat istukan irtoaminen ennenaikaisesti, monisynnyttäjäisyys ja nopea synnytys. Raskauskouristus on vaikean raskausmyrkytyksen komplikaatio. Alatiesynnytys joudutaan joskus päättämään keisarileikkaukseen. Hätäkeisarileikkauksia tehdään n. 10-20% kaikista keisarileikkauksista ja 1-2%: lle kaikista synnytyksistä.
Tupakoinnin vaikutukset raskauteen
Tupakka sisältää monia kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat haitallisia naisen terveydelle ja sikiön voinnille. Yhdisteet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja vaikuttavat sikiön vointiin. Tupakointi huonontaa sikiön ravinnon saantia ja kasvua sekä altistaa sikiön hapenpuutteelle.
Päihteidenkäyttö ja raskaus - lääkkeiden väärinkäyttö
Raskauden aikana on turvallista käyttää vain lääkärin määräämiä sairauden tai oireen kannalta tarpeellisia ja turvallisia lääkkeitä ohjeiden mukaisesti.
Tupakoinnin vaikutukset hedelmällisyyteen
Tupakointi heikentää raskausmahdollisuuksia jopa enemmän kuin ilmansaasteet ja työympäristön kemikaalit. Lapsettomuuden riski on 35 %:nen tupakoivilla naisilla verrattuna tupakoimattomiin naisiin. Tupakoinnin vaikutus lapsettomuuteen miehen kautta ilmenee siittiöiden määrän ja liikkuvuuden vähenemisenä.
Raskaudenaikaisia häiriöitä - raskausmyrkytys eli pre eklampsia
Raskausmyrkytystä esiintyy useimmin ensisynnyttäjillä sekä nuorilla ja vanhoilla synnyttäjillä. Äidin krooniset sairaudet ja monisikiöinen raskaus altistavat taudin kehittymiselle. Tavallisimmin raskausmyrkytys ilmaantuu viimeisen raskauskolmanneksen aikana ja alkaa turvotuksilla. Verenpaineen nousu ja valkuaisen erittyminen virtsaan ovat raskausmyrkytyksen merkkejä. Synnytys on tehokkain hoito tilanteessa.