Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Tuhkarokko

Julkaistu 15.8.2008

Tuhkarokko


Mikä on tuhkarokko?

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama herkästi tarttuva infektio. Taudinkuvaan kuuluu kuume, hengitystietulehdus ja muutaman päivän kuluttua kehittyvä ihottuma. Komplikaationa voi kehittyä hengitysteiden bakteeri-infektio, usein korvatulehdus tai keuhkokuume. Tuhkarokkoon liittyvä enkefaliitti eli aivotulehdus on harvinainen komplikaatio. Aikuisiällä sairastettuna tauti on usein vakavampi.

Miten tartunta tapahtuu?

Tuhkarokko tarttuu kosketustartuntana ja ilmateitse. Itämisaika tartunnan ja ensioireiden välillä on yleensä 14 vuorokautta, vaihdellen 7–18 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava yhden vuorokauden ajan ennen kuumetta ja neljän vuorokauden ajan ihottuman alkamisesta.

Mitkä ovat oireet?

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.

Miten tuhkarokko todetaan?

Tuhkarokko varmennetaan määrittämällä tuhkarokkovirus-vasta-aineet verinäytteestä tai osoittamalla virus sylkinäytteestä. Kansanterveyslaitoksen viruslaboratorio varmentaa diagnoosin, mikäli epäillään tuhkarokkoa.

Miten tartunta ehkäistään?

Suomalaisessa rokotusohjelmassa rokotetaan lapset MPR-tauteja vastaan 14-18 kuukauden ja 6 vuoden iässä. Jos henkilö on altistunut tuhkarokolle, kolmen päivän kuluessa altistumisesta annettu rokote voi vielä ehkäistä taudin. Mikäli altistuksesta on kulunut yli kolme vuorokautta, mutta vähemmän kuin viikko, annetaan immunoglobuliinia eli vasta-aineita rokottamattomille henkilöille.

Miten tuhkarokkoa hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista eli kuumetta ja särkyä voidaan alentaa kuumelääkkeellä esim. parasetamolilla. Jos tuhkarokkopotilaalle kehittyy bakteerin aiheuttama tulehdus, voidaan tarvita mikrobilääkitystä.

Tuhkarokko Suomessa

MPR (eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) -rokotukset aloitettiin Suomessa 1982. Kaikkia kolmea tautia vastaan oli tätä aiemmin käytössä erilliset rokotteet. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan MPR-rokotteen rokotuskattavuus lapsilla oli 97,5 %. MPR-taudit vähenivätkin oleellisesti 1990-luvun alkuun mennessä.
MPR-tautien kotoperäisten tartuntujen katsotaan maassamme loppuneen vuonna 1994. Yksittäisiä tautitapauksia on raportoitu ulkomailta tartunnan saaneilla henkilöillä ja heidän lähikontakteillaan. Viime vuosina ei ole ilmoitettu yhtään kotimaista alkuperää olevaa tuhkarokko-, sikotauti- tai vihurirokkotapausta.

© TerveSuomi.fi 2008About us