Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Q-kuume

Julkaistu 5.9.2008

Q-kuume

Mikä on Q-kuume?

Q-kuume on eläinperäinen tartuntatauti (zoonoosi), jonka aiheuttaa Coxiella burnetii bakteeri. C. burnetii tartuttaa nautakarjaa, lampaita ja vuohia, sekä harvemmin myös muita eläimiä.

Miten tartunta saadaan?

Sairastunut eläin erittää bakteereja lähiympäristöönsä maidon, virtsan ja ulosteiden kautta. Erityisen runsaasti bakteeria erittyy poikimisen yhteydessä synnytysjätöksiin. Kuivuessaan eritteet pölyävät ilmaan aerosoliksi. Yleisimmin tartunta ihmiseen tapahtuu hengitysteiden kautta. Saastuneen pastöroimattoman maidon välityksellä tapahtuvat tartunnat ovat harvinaisia. Punkin pureman välityksellä tartunta on myös mahdollinen. Ihmisestä toiseen tartuntoja on tapahtunut vain erittäin harvoin.

Mitä oireita Q-kuumeeseen liittyy?

Tartunnan saaneista ihmisistä noin puolet sairastuu äkilliseen kuumetautiin yleensä 2-3 viikon kuluttua tartunnasta. Korkean kuumeen lisäksi oireina voi olla päänsärkyä, lihaskipuja, sekavuutta, kurkkukipua, kuivaa yskää, rintakipua, pahoinvointia ja oksentelua, vatsakipuja tai ripulia. Merkittävälle osalle kehittyy keuhkokuume. Suurella osalla potilaista maksa-arvot nousevat ja pienelle osalle kehittyy myös maksatulehdus. Osalla potilaista Q-kuume infektio voi pitkittyä, jolloin oireilu jatkuu jopa yli puoli vuotta ja voi aiheuttaa vakaviakin komplikaatioita, mm. sydänläppätulehduksen (endokardiitti). 


Suurin osa potilaista toipuu kokonaan muutaman kuukauden kuluessa myös ilman mikrobilääkehoitoa. Tauti jättää pysyvän  vastustuskyvyn.

Miten Q-kuume todetaan?

Q-kuume todetaan verikokeesta vasta-aineosoituksella. Vasta-aineet alkavat nousta vasta toisella sairausviikolla. Bakteerin nukleiinihappo voidaan osoittaa kudosnäytteestä PCR-tutkimuksella.

Miten Q-kuume hoidetaan?

Äkillinen Q-kuume hoidetaan mikrobilääkkeillä. Ensisijainen lääke on doksisykliini. Pitkittyneessä tautimuodossa antibioottihoito harkitaan tapauskohtaisesti ja se voi olla huomattavasti pidempikin.

Q-kuume Suomessa

Q-kuume on Suomessa erittäin harvinainen. Tapauksia on kuvattu lähinnä matkailijoilla.

Q-kuumeen ehkäisy

Q-kuumetta voidaan ehkäistä noudattamalla karjataloudessa hyvää hygieniakäytäntöä ja välttämällä pastörisoimattoman maidon nauttimista. 


Lisätietoa 


Ajantasaiset tiedot:
CDC (USA) : http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/qfever/ Smittskyddsinstitutet/

Ruotsi: http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/q-feber/

Evira: www.evira.fi

Vasta-ainetutkimus (HUSLAB): http://huslab.fi/cgi-bin/ohjekirja/tt_show.exe?assay=2557&terms=q-kuume

© TerveSuomi.fi 2008About us