Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Vauvan virottaminen rinnasta

  • tiina Halonen
Julkaistu 4.6.2008, tarkistettu 4.6.2008

Vauvan virottaminen rinnasta

Moni vauva harventaa ja lopettaa imemisen ajan mittaan aivan itse. Jos vauva kuitenkin täytyy vierottaa rinnasta, tee se vähitellen. Se on molemmille helpompaa ja hellävaraisempaa. Joissain harvinaisissa tapauksissa, esim. lääkityksen takia, vauva on tarpeen vierottaa rinnasta nopeasti.

Täysimetystä (= pelkkää äidinmaitoa D-vitamiinivalmisteen lisäksi) suositellaan jatkettavaksi 4 - 6 kuukauden ikään asti. Siitä eteenpäin imetystä jatketaan täysipainoisesti muun ruuan ohella 1 - 2 vuoden ikäiseksi.

Milloin vauva sitten tulee vierottaa rinnasta vai onko vierottaminen ylipäätään tarpeellista? Useimmiten vierottaminen tulee mieleen yön väsyneinä tunteina, kun kaipaa entistä vapaata päivärytmiä tai töihin paluun lähestyessä.

Imetys sitoo äitiä, se on totta, mutta kaikki se hyvä, mitä lapssi siitä saa, palkitsee vaivan monin verroin! Sitä paitsi moni vauva harventaa ja lopettaa imemisen ajan mittaan aivan itse. Kiinteä ruoka sekä ympäristön ihmeet ja mielenkiintoiset leikit vievät vähitellen hänen mielenkiintonsa.

Jos kuitenkin täytyy vierottaa vauva rinnasta, se tulee tehdä mieluummin vähitellen. Se on helpompaa ja hellävaraisempaa molemmille ja koko perheelle. Useimmat jättävät pois ensin päiväsyötöt ja sitten vähitellen aamu-, yö- ja iltaimetykset. Tosin äiti itse tietää, mikä järjestys on perheessäparas.

Joissain harvinaisissa tilanteissa (esimerkiksi imetyksen estävän lääkityksen takia) on tarpeen vierottaa vauva rinnasta nopeasti, yhdellä kertaa. Silloin on todennäköisesti tarpeen välillä tyhjentää maidosta täysiä, pakottavia rintoja tulehduksen ehkäisemiseksi.

On muistettava tyhjentää vain pahin pakotus pois, ettei pumppaamisella kiihdytettäisi maidoneritystä entisestään. Tietysti jos imetyskielto on väliaikainen, tulee rinnat tyhjentää kokonaan, jotta maidoneritys pysyisi ennallaan. Näin voi jatkaa imetystä taas lääkekuurin loputtua.

Lähteet

  • Minkkinen, Jokinen, Muurinen, Surakka. 1997. Lasten hoitotyö. Hygieia. Tammer-Paino Oy. Tampere. Deufel M, Montonen E & Parviainen M. 1996. Rinnalla. Suomen kätilöliitto. koskinen K. 1999. Onnistunut imetys. Osa 1 ja 2. Neuvolalehti 1-2. berner oy. painorauma 6-7. Kuusisto R. 1989. Imetän ja hoivaan. WSOY. Porvoo Katja Koskinen 2007. Imetysohjaus. Edita. Helsinki
© TerveSuomi.fi 2008About us