Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Rintaruokinta vauvan tahtiin!

  • Tiina Halonen
  • Tuula Varis
Julkaistu 20.5.2008, tarkistettu 20.5.2008

Rintaruokinta vauvan tahtiin!

Valmistaudu imettämään vauvaasi tämän omassa tahdissa. Anna vauvasi myös määrätä syötön pituus.Vauvat syövät eri aterioilla eri tavoin - emmehän itsekään syö aina saman suuruisia aterioita. Opettele arvioimaan vauvan tarpeita hänen käytöksestään, älä kellosta. Vauvan syömän maitomäärän voit arvioida tarkkailemalla, millainen vauva on ennen syöttöä ja syötön jälkeen sekä millainen rinta on ennen syöttöä ja syötön jälkeen. Lisäksi vauvan tulisi kastella vähintään kuusi vaippaa vuorokaudessa.

Valmistaudu imettämään vauvaasi tämän omassa tahdissa. Tämä tarkoittaa ensimmäisten viikkojen ja etenkin ensimmäisten päivien aikana 1 - 3 tunnin välein tapahtuvaa syöttöä. Ravinnon lisäksi vauvasi saa rintaa imemällä läheisyyttä ja turvaa, joten luota hänen viesteihinsä ja ota hänet rinnalle ainakin aluksi aina kun hän itkee.

Anna vauvasi myös määrätä syötön pituus. Jjos hän kuitenkin syötyään samasta rinnasta puoli tuntia imee vielä halukkaasti, irrota hänet hellästi ja siirrä toiseen rintaan. Vauvat ovat tässäkin hyvin erilaisia. Joku vauva syö kerrallaan yhdestä rinnasta 10 - 30 minuuttia ja nukkuu 2 - 4 tuntia. Toinen vauva taas saattaa samalla imetyskerralla syödä molemmista rinnoista kahteenkin kertaan ja nukkua ”vain” pari tuntia herätäkseen jälleen syömään. Kun maidon määrä ajan kuluessa kasvaa, pitenevät syöttövälitkin. Samoin, kun vauva terhakoituu, lyhenee yhteen syöttöön käytetty aika.

Yösyötöt ovat väistämättömiä. Ne ovat itse asiassa välttämättömiä, sillä yöllä sinulta erittyy runsaasti maidon tuotantoa ylläpitävää prolaktiinihormonia. Älä turhaan yritä opettaa vauvaasi pois yösyönneistä. Hän luopuu niistä kyllä sitten aikanaan, kun on siihen valmis. Koska vauvat syövät ympäri vuorokauden vanhempiensa aiemmasta elämänrytmistä välittämättä, muista levätä myös päivällä aina kun se on mahdollista. Sillä tavoin et väsy ja jaksat vastata vauvasi yksilöllisiin tarpeisiin.

Vauvat syövät eri aterioilla eri tavoin - emmehän itsekään syö aina saman suuruisia aterioita. Opettele arvioimaan vauvan tarpeita hänen käytöksestään, älä kellosta. Vauvan syömän maitomäärän voit arvioida tarkkailemalla, millainen vauva on ennen syöttöä ja syötön jälkeen sekä millainen rinta on ennen syöttöä ja syötön jälkeen. Lisäksi vauvan tulisi kastella vähintään kuusi vaippaa vuorokaudessa.

Vauvasi kasvaessa myös hänen tarvitsemansa maidon määrän tulisi kasvaa. Usein tämä tapahtuu 4 - 7 vuorokauden, 13 - 15 vuorokauden, 5 - 6 viikon ja 10 - 12 viikon iässä. Näinä imemisen tehopäivinä (= tiheän syömisen kaudet ) vauvasi syö tiheästi viestittäen näin kehollesi: ”tuota lisää maitoa”. Kun muistat tämän, et tulkitse vauvan tihentynyttä imemistarvetta maidon vähentymiseksi. Imemistarve tasaantuu ennalleen 1 - 3 vuorokaudessa.

Lähteet

  • Katja Koskinen 2007. Imetysohjaus. Edita. Helsinki
  • Koskinen K. 1999. Onnistunut imetys. Osa 1 ja 2. Neuvolalehti 1-2. Berner oy. Painorauma. 6-7.
  • Deufel M, Montonen E 6 Parviainen M. 1996. Rinnalla. Suomen kätilöliitto.
  • Armanto ja Koistinen. Toim. 2007. Neuvolatyön käsikirja. Tammi . Helsinki
  • Kuusisto R. 1989. Imetän ja hoivaan.WSOY. Porvoo
© TerveSuomi.fi 2008About us