Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (evenemang)
(evenemang)
Tuhopolttohimo (Pyromania)
Tuhopolttohimossa eli pyromaniassa henkilö sytyttää harkitusti useammin kuin kerran tulipalon tuhopolttotarkoituksessa. Häiriöstä kärsivä kokee tulen ja siihen liittyvät asiat kiehtoviksi. Sytyttäessään tulipalon ja katsellessaan sen seurauksia henkilö tuntee helpottuneisuutta ja mielihyvää. Pyromaniassa tulipaloa ei sytytetä rahallisista tai ideologisista syistä, ei myöskään vihan tai koston ilmaisemiseksi eikä harhaluulon vuoksi.
Ihopistokokeet
Ihopistokokeilla tutkitaan nopeaa allergiaa, jonka ensi oireet ilmaantuvat yleensä muutamassa minuutissa, joskus kymmenien minuuttien kuluessa. Ihopistokokeiden aiheita ovat allergiseksi epäilty nuha
Sydämenpysähdys ja äkkikuolema
Suomessa sydänperäisen kuoleman kokee vuosittain 15
Kuolemansyyn selvittäminen
Laki kuolemansyyn selvittämisestä edellyttää, että kaikissa kuolemantapauksissa kuolinsyy pitää selvittää. Jos henkilö sairastaa tautia, jonka tiedetään johtavan kuolemaan, ja kuolinolosuhteet ovat sellaiset, että ei ole syytä epäillä muuta syytä kuolemalle, kuolinsyyn selvittäminen on yleensä selkeää, tapahtuipa kuolema kotona tai sairaalassa. Joissakin tapauksissa voi silti olla tarpeen tehdä ruumiinavaus kuolinsyyn tai -mekanismin tarkemmaksi selvittämiseksi, vaikka kuolema olisikin ollut luonnollinen.
Laskettu aika
Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Neuvolassa lasketun ajan määrittämiseen käytetään kalenteria tai raskauskiekkoa. Sikiön liikkeistä laskettu lapsen todennäköinen syntymäaika on epävarmempi.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmat
Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Näistä yli 800 000 tapahtuu vapaa-aikana.
Maailman keuhkoahtaumapäivä 15.11.
Keskiviikkona 15.11. vietetään kansainvälistä keuhkoahtaumapäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta keuhkoahtaumataudista sekä edistää sen varhaista tunnistamista, diagnoosia ja hoitoa.
Pahoinpitely ja raiskaus
Pahoinpitelyllä tarkoitetaan mitä tahansa ruumiillisen väkivallan tekemistä toiselle tai toisen terveyden vahingoittamista. Ruumiillisen pahoinpitelyn seurauksena syntyvät vammat riippuvat väkivallan muodosta ja mahdollisesti käytetyistä välineistä. Joskus voivat väkivallasta aiheutuvat henkiset vammat olla ruumiillisia huomattavampia. Perinteisen väkivallan lisäksi pahoinpitelyyn sisällytetään myös esimerkiksi taudin tahallinen tartuttaminen toiseen ihmiseen.
Liikkumistapaturmat ja liukkauden torjunta
Tietoa liikkumistapaturmista ja keinoja niiden torjumiseksi
Kansainvälinen tupakkakonferenssi
Kyseessä on laajin kansainvälinen tupakkaa ja terveyttä käsittelevä konferenssi.
information page
test
guide
magazine article
- Lasten ja nuorten tapaturmat
- Vapaa-ajan tapaturmat yleistyvät - mitä voidaan tehdä?
- Ulkomaiset metsäpalosavut terveysriski myös Suomessa