Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (evenemang)
(evenemang)
Sairaalan toimenpiteet äidin vastaanottamisessa
Synnytysvastaanotto tapahtuu synnytyssalissa 22. raskausviikon jälkeen. Tulosyy ja raskausviikot ohjaavat äidille tehtävien tutkimusten määrää ja laatua.
Väkivalta lapsen elämässä
Lapsen pahoinpitely, kaltoinkohtelu, on nykyisen tietämyksen mukaan laaja käsite, se voi sisältää fyysistä, psykologista ja seksuaalista väkivaltaa sekä laiminlyontiä. Tieto lasten pahoinpitelystä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hoidon laiminlyönnistä on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana ja tieto on hätkähdyttävää, sillä nykyisinkin kaikkialla maailmassa satoja, tuhansia lapsia pahoinpidellään tai jätetään huoltamatta. Lasten ruumiillinen kuritus on perheissä vielä tänäkin päivänä tavallista, kun lapsi on tottelematon ja tekee vastoin vanhempien tahtoa, vaikka ruumiillisen kurituksen kieltävä laki tuli voimaan Suomessa vuonna 1984.
Rakennusalan ammattikohtaiset työpaikkaselvitykset (RATS)
RATS on tiivistetty tietopaketti työterveyshenkilöstölle ja työpaikoille rakennusalan ammattikohtaisista terveysvaaroista
Usein kysyttyä
Tälle sivulle on koottu usein esitettyjä kysymyksiä työterveyshuollosta.
Suoritusohje: tuolista ylösnousu -testi
Kaksivaiheiseen testiin kuuluu yksittäinen tuolista ylösnousu eli esitestaus sekä viisi kertaa toistettu ylösnousu ajanotolla. Yksittäisessä ylösnousussa testataan, kykeneekö testattava nousemaan tuolista ylös oikeassa testiasennossa yhden kerran.
Alkoholilaskuri
Alkoholilaskurilla voit arvioida, ylittääkö säännöllinen alkoholinkulutuksesi riskirajan.
Ryhdin tasapainottamiseksi tukevat kengät
Raskausajan jalkineiden tulee olla tukevat äidin ryhdin tasapainottamiseksi. Ulkopohjat ovat paksut, joustavat sekä liukumattomat. Raskauden edetessä jalat turpoavat ja vaativat kengiltä tilavuutta.
Kuolleisuus
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen merkittävin kuolleisuutta aiheuttava sairausryhmä. Tulokset perustuvat Tilastokeskuksen aineistoon vuosilta 2000─2003.
Onnea äitiydestä vai masennuksen toivottomuutta
Lapsen syntymä on kaiken onnen keskellä naiselle myös järkyttävä tapahtuma. Siihen liittyy sarja luopumisia ja siten myös surutyötä. Valtaosa äideistä kuitenkin kykenee tai pääsee nauttimaan äitiyden onnesta. Psyykkisten ongelmien ilmaantuminen saattaa hämmentää ja yllättää monet perheet. Synnytyksen jälkeen lähes kaikilla äideillä esiintyy lievää herkistymistä, mikä ilmenee itkuisuutena ja alakulona. Herkistyminen on ohimenevää. Synnytyksen jälkeistä masennusta on joka kymmenennellä äidillä. Äidit ovat hyvin väsyneitä ja keskittymiskyvyttömiä toimissaan. Äideillä on pelkoja ja pakkoajatuksia, jotka liittyvät sekä oman itsen että lapsen selviytymiseen. Toipumisessa auttaa uskallus puhua tunteistaan lähiympäristön ja neuvolan henkilöstön kanssa. Synnytyksen jälkeiset psykoosit ovat harvinaisia. Psykoositila on vakava ja äiti tarvitsee välitöntä hoitoa. Lääkehoito onnistuu ja paraneminen on yleensä täydellistä. Artikkeli sisältää "kuvatauluja" tärkeistä asiasisällöistä.
Safe Community -ohjelmat Suomessa
Erityisesti Kotitapaturmien ehkäisykampanja on tehnyt Safe Community –ajattelumallin mukaista toimintaa tutuksi Suomessa. Kotitapaturmien ehkäisykampanja järjesti vuosittain vuosina 1995 – 1999 Turvallinen kunta –kilpailun.
information page
test
guide
magazine article
- Lasten ja nuorten tapaturmat
- Vapaa-ajan tapaturmat yleistyvät - mitä voidaan tehdä?
- Ulkomaiset metsäpalosavut terveysriski myös Suomessa