Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- symptoms
symptoms
- bed-wetting (2)
- bulimia (2)
- incontinence (4)
- nausea (3)
- vertigo (3)
- anorexia nervosa (2)
- weariness (10)
- withdrawal symptoms (7)
- constipation (3)
- skin manifestations (1)
- itch (12)
- dyspnea (9)
- toothache (2)
- depersonalization (2)
- vomiting (4)
- snoring (2)
- sneezing (1)
- weight loss (3)
- behavioral symptoms (37)
- flatulence (4)
- cough (5)
- sciatica (2)
- pain (36)
- edema (7)
- diarrhoea (9)
- jaundice (6)
- neurologic manifestations (36)
- headache (4)
- hyperventilation (2)
- heartburn (5)
- muscle cramp (3)
- fever (7)
- dyspepsia (1)
Kouristukset
Yleistyneen kouristuksen aikana kaikki raajat ja vartalon lihakset kouristelevat. Samalla "filmi katkeaa" eli tajunta on poissa. Leukalihasten kouristuksen vuoksi potilas voi purra kieleensä ja hän voi virtsata tai ulostaa. Kouristus menee usein itsestään ohi, herätessä on tokkurainen olo eikä tapahtuneesta muista mitään. Paikallisessa kouristuksessa jokin kehonosa kouristaa ja tajunta säilyy.
Ihottuma
Erilaisia ihottumia, ihotauteja, on kolmisen tuhatta. Yleislääkäri tuntee niistä suoralta kädeltä viitisenkymmentä, ihotautilääkäri vajaa tuhat.
Keuhkoputkitulehdus lapsella
Keuhkoputkitulehdusta on lapsilla eri tyyppejä. Yleisimmin kyse on virusperäisestä tulehduksesta, sillä lasten flunssassa tulehdus leviää melko usein nielusta aina keuhkoputkiin asti. Oireina on nuhan, kuumeen ja yskän lisäksi usein hengityksen rohina. Pienikin määrä limaa aiheuttaa lapsilla selkeän rohinan. Jos rohinaan ei liity hengitysvaikeutta ja lapsen vointi on muutenkin hyvä, erityistä hoitoa ei tarvita, sillä virusperäinen keuhkoputkentulehdus paranee itsestään 1
Maksakirroosi
Maksakirroosissa eli maksan kovettumisessa osa maksakudoksesta on muuttunut sidekudokseksi. Maksakirroosi on monien maksatautien loppuvaihe. Yleisin aiheuttaja on alkoholi, mutta kirroosiin on myös muita syitä. Maksakirroosi on vakava sairaus, ja Suomessa siihen kuolee vuosittain yli 500 ihmistä.
Laihuushäiriö (anoreksia nervosa)
Anoreksia (anorexia nervosa) eli laihuushäiriö on taustaltaan ja olemukseltaan moniulotteinen syömishäiriö, jota ilmenee ensisijassa nuorilla tytöillä ja nuorilla naisilla mutta jota voi ilmetä myös pojilla. Anoreksiaan sairastuva nuori on usein hyvin menestyvä koululainen, joka harrastustensa vuoksi joutuu pitämään huolta painostaan.
Unenaikaiset hengityskatkot (uniapnea)
Noin 10 prosentilla kuorsaavista henkilöistä esiintyy unenaikaisia hengityskatkoja (ns. obstruktiivinen uniapnea). Tällöin hengitysteiden ahtaudesta johtuva sisäänhengityksen aiheuttama alipaine unen aikana tukkeaa kokonaan ilman virtaamisen sisäänpäin hetkellisesti. Katkoksen kesto voi olla muutamasta sekunnista jopa yli puoleen minuuttiin. Katkos päättyy nukkujan havahtumiseen, vaikkei hän aina tietoisesti herääkään. Toistuvien unenaikaisten hengityskatkosten vuoksi uni jää katkonaiseksi, ja tällainen kuorsaaja on aamulla väsynyt. Lisäksi väsymys voi päiväsaikaan olla poikkeuksellisen voimakasta ja johtaa nukahteluun.
Ahmimishäiriö (bulimia)
Bulimialla tarkoitetaan ruoan ahmintakohtauksia. Näille kohtauksille on ominaista tavallista suuremman runsasenergisen ruokamäärän syöminen lyhyessä ajassa ja samanaikainen tunne syömisen hallinnan puutteesta. Ahminnan jälkeen yleensä aiheutetaan itse oksentaminen.
Kutina
Kutina määritellään haluksi, useimmiten pakottavaksi tarpeeksi, raapia tai ainakin hieraista kutiavaa aluetta. Useimmiten kutiavan alueen hieraisu tai kyhnytys tapahtuu huomaamatta. Kutina muuttuu häiritseväksi, kun se vaikeuttaa uneen pääsyä, herättää keskellä yötä raapimaan tai valveilla ollessa pakottaa kynsimään ihon verille.
Mastosytoosi ja keltatäpläurtikaria (urticaria pigmentosa)
Mastosytoosi tarkoittaa syöttösolujen lisääntymistä ihossa, joskus sisäelimissä niin, että siitä aiheutuu oireita. Syöttösolut ovat veressä kiertäviä, elimistön torjuntajärjestelmään (immuunijärjestelmään) kuuluvia soluja. Syöttösoluja on normaalistikin kaikkialla ihossa ja limakalvoissa verisuonten ympäristössä. Ne sisältävät histamiinia ja monia muita aineita, jotka solun ulkopuolelle vapautuessaan aiheuttavat kutinaa, nokkosihottumaa, turvotusta ja suolistossa kipua ja ripulia.
Ahtauttava keuhkoputkitulehdus
Pienellä osalla eli 10 %:lla lapsista hengitystieinfektio laukaisee tulehdusreaktion, jota kutsutaan ahtauttavaksi keuhkoputkitulehdukseksi tai obstruktiiviseksi bronkiitiksi. Keuhkoputkiin kertyy tällöin runsaasti limaa, limakalvot turpoavat ja keuhkoputkien lihaksistokin voi supistua aiheuttaen ilmavirtauksen hanakaloitumista erityisesti uloshengityksessa. Seurauksena on puuskittainen ja limainen yskä, hengityksen rohina ja joskus vinkuminen sekä hengitysvaikeus. Osalla lapsista löydökset ovat lieviä, vain stetoskoopilla kuultavissa, mutta toisilla seurauksena on vaikea, sairaalahoitoa vaativa hengenahdistus. Ahtauttava keuhkoputkitulehdus ilmaantuu useimmiten 1
information page
guide
magazine article
- Konstit ovat monet, kun kolottaa
- Leipureilla on suurin vaara saada ammattiastma
- Aktiivisuutta tule-sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen
event
organizational info
- FINRISKI-laskuri. Riski sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.
- Aivohalvauksen perinnöllisyystutkimus STROGENE
- Clostridium difficile
news
- Varusmiesten selkävaivojen ja tapaturmien ehkäisytutkimus
- Alaselän neutraaliasennon hallinta auttaa selkäkivun uusiutumisen ehkäisyssä