Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (mänskliga relationer)
- couple relationship
couple relationship
- marriage (1)
- cohabitation (1)
Vauva perheessä - muutostilanne!
Toiset perheet pärjäävät helposti vauvansa kanssa heti alusta lähtien, kun taas toiset pääsevät vauvan kanssa rytmiin vasta vähitellen. Tärkeintä on tapa, jolla lasta hoidetaan. Jos vauva tuntee olevansa rakastettu ja toivottu, hänestä kasvaa iloinen ja onnellinen lapsi. Jokainen vauva ja vanhempi on kuitenkin oma yksilönsä. Tässä vaiheessa vanhempien on syytä antaa aikaa myös itselleen ja parisuhteen hoitamiselle.
Väkivalta parisuhteessa ja perheessä - selitysmalleja
Perheväkivallan selitysteorioiksi kutsutaan tavallisesti uhrien näkemyksiä lyöjän taustasta. Patologiset teoriat painottavat joko yksilön tai koko perheen poikkeavuutta. Kulttuuriteorioissa perheväkivalta nähdään yhteiskunnan ja pienryhmien häiriönä. Rakenneteorioissa korostetaan perheväkivallan rikosluonteisuutta, missä heijastuu myös yhteiskunnan eriarvoisuus käytännön elämässä.
Syitä yhdynnän välttämiseen raskausaikana
Normaaliraskaudessa sukupuolinen kanssakäyminen ja yhdyntä on sallittua koko raskauden ajan. Jos raskaudessa on keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaara, yhdynnöistä suositellaan luovuttavan. Myös aikaisemmat keskenmenot tai verenvuoto raskauden aikana antavat syyn välttää sukupuoliyhdyntää. Näissä tapauksissa on aina keskusteltava lääkärin kanssa. Artikkeli sisältää myös piirroskuvan sikiön pään sijainnista yhdynnän aikana.
Synnytykseen osallistuminen - isä tai tukihenkilö sairaalassa
Synnytyksessä mukana oleva tukihenkilö voi olla tulevan lapsen isä, perheen ystävä, sukulainen tai erityiskoulutuksen saanut tukihenkilö. Tukihenkilön tärkein tehtävä synnytyksessä on olla äidin henkisenä tukena, rohkaista ja kannustaa äitiä. Synnytykseen osallistuminen edellyttää jonkin verran pohjatietoa ja siksi tukihenkilön toivotaan osallistuneen synnytysvalmennukseen tai että hänellä on aiempaa kokemusta synnytyksessä mukanaolosta. Synnyttävän äidin reaktiot voivat joskus olla hyvinkin yllättäviä, eikä tukihenkilön tulisi ottaa niitä henkilökohtaisena loukkauksena. On tärkeää, että äiti saa itse valita ottaako hän avun vastaan vai ei.
Parisuhteen seksuaalisuus synnytyksen lähestyessä
Yhdyntä ei ole ainoa tapa saada seksuaalista nautintoa. Raskauden edetessä myös koskettelu, hieronta ja suuseksi ovat hyviä vaihtoehtoja osoittaa rakkautta ja täyttää seksuaalisia haluja. Usein myös pelkkä kumppanin lähellä oleminen antaa parille tyydytyksen tunteen.
Väkivalta parisuhteessa ja perheessä
Parisuhdeväkivalta on läheisissä suhteissa olevien aikuisten välistä väkivaltaa. Väkivallan kohteena on tutkimusten mukaan 90 %:ssa nainen. Vuosittain n. 50 naista kuolee väkivallan uhrina ja näistä kuolemista jopa yli puolet on perheväkivallan seurausta. Väkivalta parisuhteessa voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, omaisuuteen kohdistuvaa tai piilevää. Väkivalta parisuhteessa voidaan nähdä myös kolmiportaisena prosessina: jännitteen kasvaminen, pahoinpitelyvaihe ja anteeksi pyytämisen vaihe. Se on siis luonteeltaan syklistä, vaiheittain etenevää ja hyvin usein raaistuvaa; jokainen uusi tilanne on aina raaempi kuin edellinen. Tabumaisuus on yksi tekijä, joka ylläpitää väkivaltaa parisuhteessa. Perheväkivaltaa esiintyy kaikkialla maailmassa ja myöskin kaikissa kulttuureissa. Perheväkivalta vaurioittaa aina kaikkia siihen osallisia; lyöjää, lyötyä ja lapsia, jotka näkevät sen. Vuonna 1995 tuli Suomeen lainmuutos, jossa perheväkivaltarikokset muuttuivat asianomistajarikoksista yleisen syyttäjän alaisiksi rikoksiksi. Näin perheväkivalta tehtiin näkyväksi, siitä tuli koko yhteiskunnan asia ja rikos muuttui luonteeltaan viralliseksi rikokseksi.
Parisuhteen seksuaalisuus alkuraskaudessa
On tavallista, että naisen seksuaalinen halukkuus vähenee alkuraskaudessa. Esimerkiksi rintojen arkuus ja pahoinvointi voivat tehdä rakastelun epämukavaksi. Fyysisten muutosten lisäksi seksuaalisen halukkuuden vähenemisen syinä voivat olla raskauteen liityvät tunteiden vaihtelut. Oireet häviävät yleensä keskiraskaudessa ja seksuaalinen halukkuus palaa.
Parisuhteen seksuaalisuus loppuraskaudessa
Raskauden loppuvaiheelle on tyypillistä seksuaalisen aktiivisuuden väheneminen. Se voi johtua sekä rakastelun fyysisestä hankaluudesta että loppuraskauden peloista. Esimerkiksi erilaiset kiputuntemukset sekä tihentynyt virtsaamisen tarve voivat vähentää halua yhdyntään. Osa pareista nauttii kuitenkin yhdynnöistä raskauden loppuun saakka. Artikkelissa on piirroskuvan avulla esitetty loppuraskauden aikana mahdollinen yhdyntäasento.
Rintaruokinnan onnistumiseksi isän tukea
Myös isä voi edesauttaa imetyksen onnistumista. Puolisoa voi tukea mm. hankkimalla tietoa imetyksestä ja rintamaidon tärkeydestä vauvalle. Isyysloma antaa äidille mahdollisuuden keskittyä imettämiseen isän hoitaessa kotityöt. Imetyksen onnistuminen on pitkälti kiinni oikeasta tiedosta ja asenteesta, joten isän rooli tukihenkilönä on merkittävä.
Parisuhteen hyvinvointi
Suhde puolisoon on aikuisen tärkein ja läheisin ihmissuhde. Parisuhdetta pidetäänkin perheen perustana. Keskinäisen kommunikaation ja seksuaalisuhteen toimivuus on parisuhteen kannalta hyvin oleellista. Seksuaalisuuden ja yhdynnän toteuttamiselle ei ole mitään esteitä normaalisti etenevässä raskaudessa. Seksuaalisuus tuleekin nähdä kykynä ja haluna iloita oman ruumiin elämyksistä myös raskausaikana.