Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Topic areas
- Food and nutrition
- foodstuffs
- sweets
- sweetening agents
sweetening agents
Lisäaineyliherkkyys
Suomessa sallittuja ruokien lisäaineita on yli 200. Niitä käytetään ruokien säilyvyyden, maun, ulkonäön ja rakenteen parantamiseksi. Jotkin niistä voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, joista tavallisimpia ovat anafylaktiset reaktiot
Laktoosi-intoleranssi
Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri ei imeydy ohutsuolessa. Syynä on maitosokeria pilkkovan ruoansulatusentsyymin laktaasin puute. Sitä esiintyy noin 17 %:lla suomalaisista.
Diabeetikon ruokavalio
Ruokavaliolla on suuri merkitys diabeteksen hoidossa. Järkevä syöminen on osa lääkkeetöntä omahoitoa. Kyse on syömisen ja painon hallinnasta eli ruuan sopivasta määrästä ja laadusta.
Raskaudenaikaiset peruslaboratoriotutkimukset
Tutkimukset tehdään alkuraskaudessa äidin ja sikiön terveyden selvittämiseksi ja sairauksien ennaltaehkäisemiseksi.
Ruokakolmio - ruoka-aineita oikeassa suhteessa!
Ruokakolmio auttaa odottavaa äitiä syömään terveellisesti kertomalla, mitä ruoka-aineita kannattaa suosia ja mitä käyttää vähemmän. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä on suositeltavaa syödä runsaasti, rasvaa ja sokeria vain vähän. Artikkeli sisältää piirroskuvan ruokakolmiosta.
Hammaskaries
Karies eli hampaiden reikiintyminen on hampaan kovakudoksen syöpymisvaurio. Karieksen syntyyn vaikuttavat ravinto, suun bakteerikirjo, koostumus, syljen määrä sekä laatu.
Ruokapyramideja rakennellaan
Ravitsemussuosituksissa yritetään havainnollistaa ruokien suositeltavia määrällisiä suhteita ruokaympyrän, -kolmion tai -pyramidin avulla. Ruokapyramidissa usein ja runsaasti nautittavat ruoat sijoittuvat...
Ruokavalion erityissuosituksia
Maksan, tiettyjen kalojen, sakariinin, syklamaatin sekä alkoholin käyttöä raskausaikana tulee rajoittaa sikiön kasvun ja kehityksen turvallisuuden takaamiseksi. Kahvia kannattaa juoda kohtuudella.
Ruokavaliosuosituksia - ravintoaineet
Raskausaikana D-vitamiinin saanti on tärkeää. Foolihappoa, kalsiumia ja rautaa on saatava riittävästi, suolaa niukasti. Eenergian tarve lisääntyy vähän, kuitua saa syödä paljon, mutta rasvaa ja sokeria säästeliäästi.
Terveyden riskitekijät -testejä
Testejä, joilla voi testata mm. riskin sairastua diabetekseen tai sydän- ja verisuonitautiin.
information page
guide
test
organizational info
- Finravinto 2002 - Liite 5. Ravintoaineiden saanti
- Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankk
- Makeisten, juomien ja muiden tuotteiden annos- ja yksikköpainoja