Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- sickness
sickness
- neuromuscular diseases (1)
- breast diseases (9)
- diseases of the nervous system (118)
- meningitis, meningococcal (1)
- cardiovascular diseases (125)
- mental disorders (104)
depression, psychoses, schizophrenia and disorders with psychotic features
- parasitic diseases (3)
- pharyngitis (2)
- metabolic disorders (55)
glucose metabolism disorders, hyperglycemia, metabolic syndrome x
- lipidoses (2)
- diseases of the liver (60)
- alcohol-induced disorders (1)
- tick-borne diseases (1)
- skin diseases (55)
- infectious diseases (507)
- neuronal ceroid-lipofuscinoses (4)
- mouth diseases (7)
- hereditary diseases (5)
- endocrinal diseases (8)
- diseases of musculoskeletal system (72)
- diseases of the digestive system (97)
- emphysema (1)
- sclerosis (1)
- ENT (2)
- glandular fever (1)
- eye diseases (11)
- fatal outcome (1)
- connective tissue diseases (2)
- chronic illness (23)
- hypochondria (1)
- calculi (1)
- immune system diseases (148)
- blood diseases (17)
- respiratory diseases (230)
influenza, respiratory hypersensitivity, respiratory tract infections
- women's diseases (22)
- hernia (3)
- scabies (2)
Kuiva iho
Kuiva iho on subjektiivinen tunne siitä, että iho on kuiva, kutiaa ja hilseilee. Lääketieteellisesti kuiva iho tarkoittaa sellaista ihoa, jossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli marraskedessä on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista niin vapaasti. Seurauksena ihon pintakerros eli epidermis (= marraskesi + orvaskesi) kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana.
Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)
Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö) on lapsilla ja nuorilla, mutta myös aikuisikään jatkuva häiriö, jolle on ominaista kehitystasoon sopimaton jatkuva tarkkaamattomuus ja yliaktiivisuus (hyperaktiivisuus). Ennen kuin tilaa nimitetään varsinaiseksi häiriöksi, oireiden tulee kestää vähintään kuuden kuukauden ajan ja olla suhteellisen riippumattomia olosuhteista ja ajankohtaisesta tilanteesta.
Persoonallisuushäiriöt
Persoonallisuushäiriöiden olennainen piirre on jo nuorella iällä ilmennyt ja itsepäisen jäykkä kokemisen tai käyttäytymisen tapa, joka aiheuttaa henkilölle kärsimystä tai on hänelle muuten haitallinen. Eri persoonallisuushäiriöissä ongelmana voi olla tapa havainnoida tai tulkita itsen tai toisten tunteita ja ajatuksia, tunneilmaisujen voimakkuus tai häilyvyys, alttius impulsiiviseen käytökseen ja vuorovaikutuskyvyn vaikeudet.
Mitä on SARS
Sars on lyhenne taudin englanninkielisestä nimestä Severe Acute Respiratory Syndrome - vakava äkillinen hengitystieoireyhtymä. Tauti ilmenee yleisimmin vakavana keuhkokuumeena.
Downin oireyhtymä
Downin oireyhtymää sarastavia lapsia syntyy Suomessa noin 70 vuosittain. Se on yleisin kromosomihäiriö, joka aiheutuu solujen ylimääräisestä kromosomi 21:sta (trisomia 21). Valtaosalla Down-potilaista ylimääräinen kromosomi on kaikissa soluissa, mutta muutamalla prosentilla näin on vain osassa soluja (mosaikismi). Näillä lapsilla oireet voivat olla lievemmät kuin muilla. Downin oireyhtymässä lapsella todetaan tyypilliset kasvonpiirteet, kehityshäiriö, lihasten heikkous ja usein myös rakenteellinen sydänvika (ks. Sydämen rakenneviat lapsella
Sisäsynnytintulehdukset
Sisäsynnytintulehdusta (pelvic inflammatory disease, PID) esiintyy nuorilla hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Harvinainen se on vaihdevuosien jälkeen tai nuorilla tytöillä, joilla ei ole ollut yhdyntöjä. Tulehdus leviää nousevana infektiona kohdunkaulan kanavan kautta kohdun limakalvolle aiheuttaen kohdun limakalvon tulehduksen (endometriitin). Sen jälkeen se siirtyy munanjohtimiin aiheuttaen munanjohdinten tulehduksen (salpingiitin).
Laskimotukos (laskimoveritulppa)
Laskimoveritulppa tarkoittaa verihyytymän muodostumista laskimoon. Laskimoveritulppa on kohtalaisen yleinen ja sen yleistyy iän mukana. Laskimoveritulppia syntyy miltei yksinomaan alaraajoihin. Veritulppa syntyy laskimoihin täysin eri tavalla kuin valtimoihin, minkä vuoksi sen riskitekijät ovat kokonaan erilaiset kuin valtimotaudissa.
Alkaloosi (elimistön nesteiden liiallinen emäksisyys)
Nesteiden happamuus ja emäksisyys määräytyvät niiden vetyionipitoisuuden perusteella. Mitä enemmän vetyioneja, sitä happamampi neste. Happamuutta ilmaistaan pH-luvulla. Neutraali (ei hapan eikä emäksinen) pH-arvo on 7,0.
Tippuri
Tippuri eli gonorrea on gonokokin aiheuttama sukupuolitauti, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä. Suomessa tippuri on nykyään harvinainen. Taudin saa esimerkiksi Venäjältä ja Thaimaasta helpommin kuin Suomesta. Itämisaika on miehillä 2
Kromosomihäiriöt ja geenivirheet
Ihmisen geenit on pakattu kromosomeihin, joita jokaisessa solussa on 46. Puolet kromosomeista on peräisin äidiltä ja puolet isältä. Kaksi kromosomeista on sukukromosomia, joihin ovat sijoittuneet sukupuoliominaisuuksia säätelevät geenit. Jos molemmat sukukromosomit ovat X-kromosomeja, lapsesta tulee tyttö, ja jos toinen on Y-kromosomi, lopputuloksena on poika. Normaali tytön kromosomisto on siis 46,XX ja pojan 46,XY.
information page
magazine article
- Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset 8/2004
- Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset 8/2003
- Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset, 2/2003
guide
- Hepatiitti A -tapausten esiintyminen Suomessa
- Astmaatikolle sopii kevyt liikunta
- Näytteenotto ja -käsittelyohjeet
research activity
organizational info
test
frequently asked questions
news
- Lihasvoiman yhteys metabolisen oireyhtymän (MBO) ilmaantuvuuteen miehillä
- Vauhdikas ja hidas voimaharjoittelu suoritusnopeuden vaikutus varttuneiden naisten luun tiheyteen
- Uutta tietoa naisten syöpien ehkäisystä