Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (utlåtanden)
(utlåtanden)
Kohonnut verenpaine
Kohonneen verenpaineen käypä hoito –suosituksen tavoitteena on tehostaa ja yhdenmukaistaa verenpaineen ehkäisyä, diagnostiikkaa ja hoitoa. Tällä pyritään vähentämään sydämen ja...
Nuoruustyypin diabeetikon ruokavalio-ohjaus
Ruokavalio-ohjauksessa edetään diabeetikon tarpeiden mukaan siten, että hänellä on mahdollisuus täydentää tietojaan ja taitojaan muuttuvissa elämäntilanteissa.
Kasvikset, palkokasvit
Tietoa diabeteksesta: Hiilihydraattitaulukko: Kasvikset, palkokasvit
Tyypin 2 diabetes
Tyypin 2 diabetes on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö. Siinä haiman erittämä insuliini ei toimi toivotusti tai sitä ei erity riittävästi.
Ravintotekijöissäkin ehkä syytä tyypin 1 diabetekseen
Toistaiseksi ei tiedetä minkään ravintotekijän varmasti vaikuttavan tyypin 1 diabeteksen vaaraan. On viitteitä siitä, että imetys ja eräät ravintoaineet kuten D-vitamiini saattavat suojata tyypin 1...
Oirekyselylomake
Kyselylomake
Diabeetikon ajokortti
Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeätä, että diabeetikko ei aja hypoglykeemisenä. Tutkimusten mukaan 20-30 prosenttia diabeetikoista on saanut matalan verensokerin oireita ajaessaan. Merkittävä osa tyypin 1 diabeetikoista arvioi virheellisesti kykynsä ajaa autoa silloin, kun verensokeri on normaalia matalampi: he luulevat ajavansa oikein, vaikka tosiasiassa tekevät virheitä. Lääkärillä on nykyään ilmoitusvelvollisuus viranomaisille, mikäli diabeetikon terveydentila on muuttunut eikä enää täytä ajoterveydelle asetettuja edellytyksiä.
Ruokapyramideja rakennellaan
Ravitsemussuosituksissa yritetään havainnollistaa ruokien suositeltavia määrällisiä suhteita ruokaympyrän, -kolmion tai -pyramidin avulla. Ruokapyramidissa usein ja runsaasti nautittavat ruoat sijoittuvat...
Hypoglykemia
Hypoglykemia eli veren alhainen glukoosipitoisuus on tavallinen insuliinihoitoiseen diabetekseen liittyvä ongelma, ja se voi estää hyvän hoitotasapainon saavuttamisen. Diabeetikolle on tärkeätä tunnistaa hypoglykemian oireet, osata korjata matala verensokeri ja ennakoida vaaratilanteet. Kuitenkaan hypoglykemian pelko ei saisi häiritä jokapäiväistä elämää.
Näin arvioit ruuan hiilihydraattimääriä
Eri ruokien hiilihydraattipitoisuudet vaihtelevat. Oheisesta taulukosta näet, kuinka paljon yleisesti käytettyjen ruokien tavalliset annokset sisältävät hiilihydraatteja. Ota huomioon kulloisenkin annoksen koko, kun arvioit sen hiilihydraattimäärää.
information page
guide
fill-in form
magazine article
- Pääkirjoitus: Ruokapyramideja rakennellaan
- Täsmälliset suositukset edistävät hoitokäytäntöjen muuttamista
- MIKÄ LAJI? Lihasvoimaharjoittelu
news
- Suomalaiset terveysliikuntasuositukset ajan tasalla
- Uusi kestävyysliikunnan annoslaskuri
- Fyysinen aktiivisuus 5-6 ja 10-12-vuotiaiden lasten keskuudessa