Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- -synon methods
-synon methods
- laboratory techniques and procedures (16)
- methods of treatment (116)
- measuring methods (3)
- biological methods (2)
- methods of research (26)
- diets (100)
- contraceptive methods (1)
- good practices (2)
- (harjoitusmenetelmät) (2)
Nuoruustyypin diabeetikon ruokavalio-ohjaus
Ruokavalio-ohjauksessa edetään diabeetikon tarpeiden mukaan siten, että hänellä on mahdollisuus täydentää tietojaan ja taitojaan muuttuvissa elämäntilanteissa.
Kouluikäisten ravitsemus
Kouluikäiset lapset ja nuoret tarvitsevat monipuolista ruokaa kasvuun ja kehitykseen. Lasten ja nuorten energiantarpeen viitearvot ja ravintoaineiden saantisuositukset on esitetty suomalaisissa ravitsemussuosituksissa.
Kasvikset, palkokasvit
Tietoa diabeteksesta: Hiilihydraattitaulukko: Kasvikset, palkokasvit
Lapsen diabetes
Lasten diabetes ilmaantuu usein yllättäen. Vaikka alkuoireet ovat joskus rajuja, lapsen vointi korjaantuu viimeistään muutaman päivän kuluessa hoidon aloituksesta yhtä hyväksi kuin ennen sairastumista. Diabetes on kuitenkin pysyvä: se jatkuu koko elämän, ja sitä on hoidettava joka päivä. Hoito perustuu insuliiniin, joka annetaan pistoksina tai insuliinipumpun avulla. Diabeteksen pysyvyys erottaa sen useimmista muista sairauksista.
Tyypin 2 diabetes
Tyypin 2 diabetes on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö. Siinä haiman erittämä insuliini ei toimi toivotusti tai sitä ei erity riittävästi.
Keliakia
Keliakia on sairaus, jossa viljojen sisältämä gluteiini aiheuttaa ohutsuolen suolinukan tuhoutumista. Tämä vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Vauriot korjaantuvat gluteiinittomalla ruokavaliolla.
Ravintotekijöissäkin ehkä syytä tyypin 1 diabetekseen
Toistaiseksi ei tiedetä minkään ravintotekijän varmasti vaikuttavan tyypin 1 diabeteksen vaaraan. On viitteitä siitä, että imetys ja eräät ravintoaineet kuten D-vitamiini saattavat suojata tyypin 1...
Diabeetikon ajokortti
Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeätä, että diabeetikko ei aja hypoglykeemisenä. Tutkimusten mukaan 20-30 prosenttia diabeetikoista on saanut matalan verensokerin oireita ajaessaan. Merkittävä osa tyypin 1 diabeetikoista arvioi virheellisesti kykynsä ajaa autoa silloin, kun verensokeri on normaalia matalampi: he luulevat ajavansa oikein, vaikka tosiasiassa tekevät virheitä. Lääkärillä on nykyään ilmoitusvelvollisuus viranomaisille, mikäli diabeetikon terveydentila on muuttunut eikä enää täytä ajoterveydelle asetettuja edellytyksiä.
Suomalaisten terveys
Väestön terveyden ja sen kehityksen tuntemisen avulla voidaan edistää terveyttä, suunnitella terveyspalveluja ja terveys- ja sosiaaliturvaa sekä kehittää terveyspolitiikkaa. Tätä tarkoitusta varten laadita
Hypoglykemia
Hypoglykemia eli veren alhainen glukoosipitoisuus on tavallinen insuliinihoitoiseen diabetekseen liittyvä ongelma, ja se voi estää hyvän hoitotasapainon saavuttamisen. Diabeetikolle on tärkeätä tunnistaa hypoglykemian oireet, osata korjata matala verensokeri ja ennakoida vaaratilanteet. Kuitenkaan hypoglykemian pelko ei saisi häiritä jokapäiväistä elämää.
information page
- Synnytyskivun vaihtoehtoiset hoitomuodot
- Insuliinihoitoisen aikuistyypin diabeetikon ruokavaliohoito
- Aikuistyypin diabeetikon ruokavaliohoito
magazine article
guide
- Taulukko 23. Mantoux\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
- Immuunipuutteisten rokottaminen
- Kirjallisuutta/ Rokottajan käsikirja