Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

symptoms

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

300 hits

pages

Närästys

Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Useimmiten polte tuntuu rintalastan alaosan tienoilla, mutta se voi tuntua myös ylempänä. Joskus nieluun tuntuu nousevan hapanta. Närästys liittyy yleensä ruokailuun: runsas syöminen ja mahaa ärsyttävät ruoat (happamat mehut, kahvi, alkoholi) pahentavat sitä. Makuullaolo pahentaa närästystä, minkä vuoksi se vaivaa etenkin öisin. Samoin kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä.

Duodecim Lääkärikirja
6.11.2006 → (kansalaiset)
information page

Itsensä epätodelliseksi ja vieraaksi tunteminen (depersonalisaatio)

Depersonalisaatiolla tarkoitetaan kokemusta, jonka yhteydessä henkilö kokee persoonallisuutensa, identiteettinsä, ruumiinsa tai ympäristönsä muuttuneen niin, että ne eivät ole entisensä kaltaisia tai ovat jollakin tavoin epätodellisia. Tähän kokemukseen liittyy usein myös muita oireita, kuten mielialan muutos, keskittymisvaikeudet tai kokemus aivojen toiminnan lamaantumisesta.

Duodecim Lääkärikirja
20.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Kuorsaus

Kuorsausääni syntyy nukkuessa hengitysilman pyörteistä hengitysteiden ahtaissa kohdissa, erityisesti nenänielussa. Kuorsaus on sangen yleistä, noin 10

Duodecim Lääkärikirja
30.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Pitkittynyt kuumeilu

Kun kuume on jatkunut vähintään 2

Duodecim Lääkärikirja
7.8.2006 → (kansalaiset)
information page

Akuutti stressihäiriö

Akuutti stressireaktio kehittyy henkilön jouduttua kokemaan tai näkemään tapahtuman tai tapahtumia, joihin liittyy joko kuolema tai vakava loukkaantuminen tai niiden uhka tai oman tai toisen fyysisen koskemattomuuden vaarantuminen. Traumaattisen tapahtuman yhteydessä tai sen jälkeen henkilöllä ilmenee erilaisia oireita, joiden päämääränä on välttää ahdistavien mielikuvien pääsy tietoisuuteen. Tällaisia oireita kutsutaan dissosiatiivisiksi oireiksi. Dissosiatiivisia kokemuksia ovat subjektiivinen turtumuksen ja irrallisuuden tunne, tunnereaktioiden puuttuminen, vähentynyt tietoisuus ympäristöstä, itsensä tai ympäristönsä vieraana kokeminen (depersonalisaatio ja derealisaatio) sekä kyvyttömyys muistaa jotain traumaan keskeisesti liittynyttä seikkaa (dissosiatiivinen muistihäiriö).

Duodecim Lääkärikirja
20.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Gilbertin oireyhtymä

Gilbertin oireyhtymä on oireettomana keltaisuutena ilmenevä häiriö, joka johtuu lievästä perinnöllisestä maksan bilirubiinin aineenvaihdunnan muutoksesta (ks. Keltaisuus

Duodecim Lääkärikirja
19.12.2006 → (kansalaiset)
information page

Laihtuminen

Tahaton laihtuminen merkitsee, että paino laskee ilman tietoista laihduttamista.

Duodecim Lääkärikirja
26.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Verioksennus

Oksennuksen veri on peräisin ruokatorven tai mahalaukun alueen verenvuodosta. Jos oksentamisen yhteydessä tulee verta, kyseessä vakava tila, jonka vuoksi pitää välittömästi hakeutua hoitoon. Suomessa kuolee vuosittain yli 300 henkilöä ruoansulatuskanavan yläosan vuotoihin.

Duodecim Lääkärikirja
29.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Pulauttelu ja oksentelu

Pulauttelu syömisen yhteydessä tai sen jälkeen on normaalia kaikille vastasyntyneille ja pienille imeväisille. Se johtuu ruokatorven ja vatsalaukun yhteistoiminnan kehittymättömyydestä. Pulauttelun määrä on yksilöllistä ja valtaosalla se ei vaadi hoitoa. Mikäli lapsen painon ja pituuden kehitys todetaan neuvolakontrolleissa normaaliksi, on runsaskin pulauttelu vaaratonta. Pulloruokituilla tutin reiän koko voi joskus olla liian suuri ja lisätä runsaan maidon ja ilman saannin kautta pulauttelua.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Hammasytimen tulehdus (pulpiitti)

Hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin taustalla on tavallisesti hoitamaton kariespesäke, josta suun mikrobeita pääsee normaalisti steriilille alueelle. Myös hammasytimen eli pulpan läheisyyteen ulottuva paikka tai hammasta kohdannut isku voi olla pulpiitin syynä.

Duodecim Lääkärikirja
10.3.2007 → (kansalaiset)
information page
300 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us