Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Topic areas
- Finding help
- medical treatment
- Topic areas
- Conditions and symptoms
- treatment methods
- medical treatment
medical treatment
- kinship care (2)
- (specialsjukvård) (1)
Synnytyksen käynnistäminen
Synnytys joudutaan käynnistämään noin 10 - 15 %:lla synnyttäjistä. Syynä voivat olla mm. äidin perussairaus, äidin raskauden aikaiset sairaudet tai häiriöt, sikiön yliaikaisuus, Rh- immunisaatio tai sikiön sairaus. Syynä voi olla myös sikiön vaaratilanteen epäily tai ennaltaehkäisy kuten istukan toiminnan häiriö, poikkeava löydös sikiössä tai napanuoran virtausmittauksissa tai sikiökalvojen ennenaikainen puhkeaminen. Käynnistäminen voi tapahtua emättimen kautta annettavalla kohdunsuuta pehmittävällä lääkkeellä eli prostaglandiinilla, kalvojen puhkaisun avulla tai laskimoon tiputettavalla kohtua supistavalla lääkeaineella, oksitosiinitiputuksella. Artikkelissa esitetään piirroskuvan avulla kalvojen puhkaisu.
Synnytyskipua lievittävät erilaiset asennot ja liikkuminen
Synnytykseen valmentautuessa kannattaa harjoitella erilaisia asentoja, joissa on hyvä rentoutua ja keskittyä. Synnytysasennon lisäksi äiti saa valita mieleisensä asennon myös avautumisvaiheessa. Perhevalmennuksessa yleensä harjoitellaan erilaisia asentoja ja niitä on mahdollisuus kokeilla myös synnytyssalissa äidin toiveiden mukaan Artikkelissa on useita valokuvia synnytyskipua lievittävistä asennoista.
Synnytys keisarileikkauksella - suunniteltu keisarileikkaus eli elektiivinen sektio
Keisarileikkaus tehdään tilanteissa, joissa alatiesynnytys ei ole mahdollinen äidistä tai lapsesta johtuvien syiden vuoksi. Elektiivinen sektio suunnitellaan ennakolta raskauden aikana ennen synnytyksen käynnistymistä. Neuvola lähettää äidin loppuraskaudesta äitiyspoliklinikalle, jossa lääkäri tekee synnytystapa-arvion ja sen perusteella sektiopäätöksen. Äiti ja vauva voivat kotiutua toivomustensa ja vointinsa mukaan 4. - 6. päivänä keisarileikkauksesta. Jälkitarkastus leikkauksen jälkeen on yleensä neuvolassa.
Vastasyntyneen ensihoito ja tarkkailu
Synnytyksen jälkeen kätilö tarkastaa vastasyntyneen. Lapsen hengitystiet puhdistetaan mm. jos lapsivedessä on verta tai merkkejä tulehduksesta tai lapsivesi on vihreää. 60 sekunnin iässä lapsen kunto määritellään Apgarin pisteillä. Myös napanuora katkaistaan ja lapsi saa K-vitamiinipistoksen. Äidille ja isälle annetaan heti mahdollisuus tutustua vastasyntyneeseen. Lapsen syntyessä hoidon päämäärä on tukea hänen sopeutumistaan kohdun ulkopuoliseen elämään.
Rintojen hoito-ohjeita
Jotta rinnat pysyisivät terveenä, huolehdi siitä, että imetysasento on oikea ja vauvan imemisote on hyvä. Lisäksi rintojen tulee olla puhtaat, lämpimät ja tuetut ja niiden tulee tyhjentyä säännöllisesti.
Synnytyksen nopeuttaminen
Synnytyksen yhteydessä voidaan synnytystä nopeuttaa sikiön tai äidin voinnin niin vaatiessa kohtua supistavilla lääkkeillä, kalvojen puhkaisun avulla sekä välilihan leikkauksella. Artikkelissa esitetään piirroskuvan avulla välilihanleikkaus.
Vastasyntyneen virvoittelu
Tärkeintä on vastasyntyneen hapensaannista ja verenkierrosta huolehtiminen. Lapsi voidaan viedä lämpöä säteilevän lampun alle hengitysteiden puhdistamiseksi ja maskilla hapetettavaksi. Hätätilanteessa lapsi voidaan intuboida ja samalla aloitetaan virvoitustoimet. Lievä tai lyhytaikainen hapenpuute edellyttää harvoin lastenosastolle siirtämistä.
Vauvan tarvikkeet ensimmäisen vuoden aikana
Seuraava artikkeli kertoo, kuinka paljon vauva tarvitsee ensimmäisen vuoden aikana erilaisia tarvikkeita sekä ilmoittaa niiden arvioidut hinnat. Artikkelia on visualisoitu piirroskuvin.
Rintojen hoidon ja imetyksen apuvälineitä
Maidonkerääjä, rintakumi ja rintapumppu ovat imetyksessä ja rintojen hoidossa käytettäviä välineitä. Maidonkerääjää tarvitaan, jos rinnat valuvat vuolaasti. Rintakumia käytetään esimerkiksi silloin, jos rinnanpää on pieni tai sisäänpäin kääntynyt. Rintapumpun avulla rinta tyhjennetään liiasta maidosta.
Väkivalta lapsen elämässä
Lapsen pahoinpitely, kaltoinkohtelu, on nykyisen tietämyksen mukaan laaja käsite, se voi sisältää fyysistä, psykologista ja seksuaalista väkivaltaa sekä laiminlyontiä. Tieto lasten pahoinpitelystä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hoidon laiminlyönnistä on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana ja tieto on hätkähdyttävää, sillä nykyisinkin kaikkialla maailmassa satoja, tuhansia lapsia pahoinpidellään tai jätetään huoltamatta. Lasten ruumiillinen kuritus on perheissä vielä tänäkin päivänä tavallista, kun lapsi on tottelematon ja tekee vastoin vanhempien tahtoa, vaikka ruumiillisen kurituksen kieltävä laki tuli voimaan Suomessa vuonna 1984.