Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (mänskliga relationer)
(mänskliga relationer)
Rintaruokinnan onnistumiseksi isän tukea

Myös isä voi edesauttaa imetyksen onnistumista. Puolisoa voi tukea mm. hankkimalla tietoa imetyksestä ja rintamaidon tärkeydestä vauvalle. Isyysloma antaa äidille mahdollisuuden keskittyä imettämiseen isän hoitaessa kotityöt. Imetyksen onnistuminen on pitkälti kiinni oikeasta tiedosta ja asenteesta, joten isän rooli tukihenkilönä on merkittävä.

Parisuhteen seksuaalisuus keskiraskaudessa

Raskaudenaikainen närästys ja ummetus voivat tehdä yhdynnän naiselle epämiellyttäväksi raskauden keskivaiheilla. Myös ulkomuodon muutokset voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Kehon muutosten takia kannattaa kokeilla erilaisia yhdyntäasentoja, jotta rakastelu olisi molemmille osapuolille miellyttävä kokemus. Psyykkisesti seksi on monelle raskausaikana tavallista miellyttävämpää, kun ehkäisystä ei tarvitse huolehtia. Artikkelissa on esitetty piirroskuvin keskiraskauden aikana mahdollisia yhdyntäasentoja.

Kasvu isäksi alkaa hämmennyksen tunteesta

Isäksi tuleminen on monelle miehelle usein hämmentävä kokemus. Raskausaikaa ja isäksi kasvamista voidaan miehen kohdalla tarkastella kolmen vaiheen kautta: alkuinnostus, tekeytymisvaihe ja valmistautumisvaihe. Alkuinnostuksen ja hämmennyksen jälkeiselle tekeytymisvaiheelle on tyypillistä miehen emotionaalinen etäisyys raskaudesta. Valmistautumisvaiheessa mies havaitsee raskauden todellisuuden ja hän alkaa tutustua lapseen. Isyys konkretisoituu miehelle yleensä vasta lapsen synnyttyä.

Väkivalta parisuhteessa ja perheessä - hoitokeinoja

Perheväkivallan lopettamiseksi ja perheen hoitamiseksi on julkisuudessa esitetty monia keinoja. Tärkeimpänä ehtona väkivallan loppumiselle pidetään sen julkisuuteen tuloa eli uhrin tulisi mennä hakemaan apua viralliselta taholta. Turvakotien perustaminen oli yksi tärkeä mahdollisuus ja keino antaa väkivallan uhreille pieni hengähdystauko elämässä. Turvakoti toimii ensisijaisesti pikaisen ensiavun antajana. Ensivaiheen hoitaminen on tärkeää. Alkuvaiheessa on tärkeä erillinen tuki uhrille ja tekijälle. Väkivallan lopettamiseksi yksilökeskustelut miehen kanssa ovat yhtä tärkeät kuin naisenkin. Väkivaltaisille miehille voidaan rakentaa myös yksilöllinen hoito-ohjelma. Yksilökeskustelujen jälkeen siirrytään ryhmäkeskusteluihin.

Kasvu vanhemmuuteen - elämän mittainen päätös

Vanhemmuus on elämänmittainen päätös. Lähes kaikki odottavat vanhemmat kokevat jossain vaiheessa ristiriitaisia tunteita tulevaa lastaan kohtaan ja vastuu pelottaa. Epävarmuuden tunteet kuuluvat vanhemmaksi kasvuun ja odotusaika on hyvää aikaa kypsyä henkisesti vastaanottamaan lapsi. Vanhemmat ovat lapselleen huoltajia, rajojen asettajia, elämän opettajia ja rakkauden antajia. Vanhempien tehtävänä on turvata lapsen ruumiilliset, henkiset ja sosiaaliset tarpeet.

Lantionpohjan lihasten hallinta

Raskauden aikana lantionpohjaan kohdistuu pitkäaikainen paine ja hormonaaliset muutokset heikentävät lihasten supistusvoimaa. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen auttaa ennaltaehkäisemään virtsankarkailua. Lisäksi lihasten jäntevyys paranee ja kuntoutuminen synnytyksen jälkeen nopeutuu. Lantionpohjan lihasten hallinta auttaa myös synnytyksen ponnistusvaiheessa löytämään oikean ponnistussuunnan.

Kulttuurien ja myyttien vaikutus seksuaalisuuteen

Jokaisella kulttuurilla on tietty tapa määrittää ja kontrolloida seksuaalisuutta, mikä sitoo seksuaalisen halun tunnistamista ja ilmaisemista. Eri sukupuoliin suunnatut odotukset johtavat naisen ja miehen toisistaan eroavaan seksuaaliseen käyttäytymiseen. Seksuaalisuuden merkitys ja siihen liittyvät käyttäytymismallit ovat molemmille sukupuolille erilaiset, ja tätä voidaan pitää suurelta osalta kulttuurin tuotoksena.

Riittävän hyvä vanhemmuus

Lapsuudessa ja nuoruudessa muotoutuvat monet tavat ja tottumukset, jotka edistävät tai heikentävät myöhempää terveyttä, myös mielenterveyttä. Lapsen tärkein ihmissuhdeverkosto on perhe.

Päätoimittajalta: Nuori tarvitsee vanhempiaan

Kansanterveyslaitoksen aikuisväestön terveyskäyttäytymistä koskevassa seurantatutkimuksessa lähes joka kuudes 15–64-vuotias suomalainen ilmoittaa olleensa masentunut edeltävän kuukauden aikana. Tässä Kansanterveyslehdessä kerrotaan nuorten masennuksesta.

Miten reagoida nuoren huoliin?

Aikuisten tärkeä tehtävä nuoruusikäisten elämässä on olla käytettävissä. Tarjonta synnyttää kysyntää. Isotkin asiat voivat tulla puheeksi yllättäen ja yleensä...
