Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- puerperal period
puerperal period
Vastasyntyneen erityispiirteet ja niiden huomioiminen kotona
Vanhempien tulee seurata mm. vastasyntyneen navan paranemista, ihoa, silmiä ja elimistön toimintaa. Synnytys voi aiheuttaa vauvalle ohimeneviä muutoksia tai vaurioita, tai lapsella voi olla synnynnäisiä vaurioita.
Lepoa riittävästi - auttaa jaksamaan
Unen ja levon tarve lisääntyy. Lepo helpottaa sydämen työtä ja parantaa kohdun verenkiertoa. Myös nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat yleisiä vaivoja varsinkin raskauden loppupuolella. Mieltä askarruttavat asiat liittyvät usein tulevaan synnytykseen. Peloista puhuminen auttaa univaikeuksiin.
Rintaruokintaan yhdistettyjä vääriä väittämiä ja oletuksia
Imetykseen liittyy vääriä uskomuksia ja ennakkoluuloja. Niiden ei pidä antaa vaikuttaa omaan imetykseen. Usein se, joka esittää luulojaan, ei tiedä tarpeeksi asiasta.
Kasvu äidiksi - kehitysprosessi kohti äitiyttä
Ristiriitaiset tunteet tulevaa vauvaa kohtaaan ovat osa luonnollista kehitysprosessia kohti äitiyttä. Äidiksi kasvaminen jatkuu koko elämänkaaren ajan, eivätkä äidilliset tunteet välttämättä herää heti lapsen syntymän jälkeen. Äidiksi kypsyminen voidaan jakaa neljään vaiheeseen: havahtumisvaihe, sopetumisvaihe, keskittymisvaihe ja ennakointi- ja valmistautumisvaihe.
Rintaruokinta vauvan tahtiin!
Valmistaudu imettämään vauvaasi tämän omassa tahdissa. Anna vauvasi myös määrätä syötön pituus.Vauvat syövät eri aterioilla eri tavoin - emmehän itsekään syö aina saman suuruisia aterioita. Opettele arvioimaan vauvan tarpeita hänen käytöksestään, älä kellosta. Vauvan syömän maitomäärän voit arvioida tarkkailemalla, millainen vauva on ennen syöttöä ja syötön jälkeen sekä millainen rinta on ennen syöttöä ja syötön jälkeen. Lisäksi vauvan tulisi kastella vähintään kuusi vaippaa vuorokaudessa.
Synnytyksen jälkeinen ehkäisy
Imettäminen itsessään antaa 98 %:sen suojan uudelta raskaudelta edellyttäen, että synnytyksestä on kulunut enintään kuusi kuukautta, kuukautiset eivät ole vielä alkaneet ja äiti imettää säännöllisesti eikä lapsi saa lainkaan lisäravintoa. Naisella, joka ei imetä, munasolun kypsyminen ja irtoaminen voi tapahtua jo kuukauden kuluttua synnytyksestä, joten ehkäisy on aloitettava varsin pian. Niinpä äiti voi aloittaa yhdistelmäpillereiden tai minipillereiden käytön kolme viikkoa synnytyksestä tai ensimmäisten kuukautisten yhteydessä. Estemenetelmien käyttö sopii hyvin imetyksen aikana. Yhdistelmäpillerit voidaan aloittaa vasta imetyksen loppumisen jälkeen. Jälkiehkäisyä voidaan käyttää myös imetyksen aikana.
Rintojen tyhjennys käsin ja pumpulla
Imettämisen lisäksi rinnat voi tyhjentää käsin tai rintapumpun avulla. Tyhjennys on tarpeen esimerkiksi silloin, jos vauva ei osaa tai jaksa imeä rintaa, et jostain syystä voi imettää tai jos haluat lisätä maidoneritystä. Rinnantyhjennys käsin tai pumpulla vie enemmän aikaa kuin imettämällä: noin 20 - 30 minuuttia.
Sukkien valinta vaikuttaa jalkojen hyvinvointiin
Raskausaikana kannattaa käyttää puuvillaa tai muuta luonnonkuitua sisältäviä sukkia, sillä ne eivät painaudu turvonneisiin jalkoihin helposti. Tukisukat helpottavat suonikohjuista ja turvotuksesta johtuvaa jalkasärkyä. Äitiyssukkahousut tukevat jalkojen lisäksi kasvavaa vatsanseutua.
Synnytyksen jälkeen - iloisia kunnonpalauttamishetkiä!
Kukapa ei haluaisi raskautta edeltäviin mittoihin! Voimistelulla pyritään kiinteyttämään etenkin velttoa vatsan seutua sekä vahvistamaan selkä-, pakara- ja käsivarsien ja hartiaseudunlihaksia. Seuraavista vatsaa, selkää, pakaroita, hartiaa ja käsivarsia vahvistavista liikkeistä voit aloittaa omaehtoisen kunnon palauttamisen. Artikkeli sisältää useita valokuvin esitettyjä liikkeitä kunnon palauttamiseksi synnytyksen jälkeen.
Lapsivuodeaikana terveydenhoitaja kotikäynnille
Synnytyksen jälkeen terveydenhoitaja tekee kotikäynnin äidin ja vauvan tarpeiden mukaan. Kotikäynnillä käydään läpi mm. synnytyskokemus, mieliala, imetykseen liittyvät asiat sekä äidin palautuminen synnytyksestä. Artikkelissa on esitetty piirroskuvan, käsitekartan, avulla synnytyskokemukseen vaikuttavia asioita.