Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (utlåtanden)
- (rekommendationer)
(rekommendationer)
Insuliinihoito
Tyypin 1 diabetes on insuliininpuutostauti. Sen hoitona on tarkoituksenmukaisesti toteutettu insuliinin korvaushoito. Pika- ja lyhytvaikutteisia insuliineja käytetään ennen ateriaa. Niiden avulla hallitaan aterian aiheuttama verensokerin nousu. Perusinsuliinina käytetään pitkävaikutteisia insuliinijohdoksia tai NPH-insuliinia kerran tai useammin vuorokaudessa. Perusinsuliini turvaa riittävän insuliinipitoisuuden yöllä ja aterioiden välisenä aikana päivällä.
Ruokavalion kovien rasvojen lähteitä entistä vaikeampi tunnistaa - poimintoja Finravinto 2002 -tutkimuksen tuloksista
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaan rasvan osuus ruokavaliossa saisi olla noin 30%. Rasvan kulutuksen vähentäminen suositellulle tasolle ehkäisee lihavuutta, mutta takaa välttämättömien rasvahappojen...
Lisäsairaudet
Tyypin 1 diabeteksen hyvällä hoidolla estetään diabeteksen lisäsairauksien ilmeneminen tai ainakin vähennetään niiden ilmaantuvuutta. Koska hyvä hoito ei kaikille aina onnistu, lisäsairauksien, kuten retino-, neuro- ja nefropatian varhainen tunnistaminen on myös tärkeätä. Lisäsairauksien etenemistä voidaan hidastaa parantamalla hoitotasapainoa ja eräillä muilla toimilla. Lisäsairauksien riskiä arvioitaessa on verensokeritason lisäksi otettava huomioon verisuonisairauksien vaaratekijät. Lisäsairauksien seulonta kuuluu diabetesta hoitavalle lääkärille. Tämä arviointi on tehtävä kerran vuodessa.
Perifeerinen neuropatia 2
Diabeettisen neuropatian diagnostiikassa voidaan käyttää ENMG-tutkimusta varmentamaan kliinistä arviointia.
Hoidonohjaus
Hoidonohjaus on olennainen osa hoitoa, ja se sisältyy kaikkiin ammatillisiin kontakteihin, joissa diabeetikko tavataan. Hoidonohjaus on jatkuvaa ja suunnitelmallista, ja se etenee ajankohtaisen tilanteen mukaan. Hyvä hoidonohjaus perustuu nykyaikaisiin oppimisen ja ohjaamisen periaatteisiin ja soveltaa eri kohderyhmille ja yksilöille sopivia menetelmiä ja lähestymistapoja. Tavoitteena on, että diabeetikosta tulee oman hoitonsa paras asiantuntija.
Ruokavalion erityissuosituksia
Maksan, tiettyjen kalojen, sakariinin, syklamaatin sekä alkoholin käyttöä raskausaikana tulee rajoittaa sikiön kasvun ja kehityksen turvallisuuden takaamiseksi. Kahvia kannattaa juoda kohtuudella.
Ajankohtaista ravitsemuksesta
Annoskuvakirja on tehty ravitsemustutkimusten apuvälineeksi ruokamäärien arviointiin. Annoskuvat soveltuvat myös ravitsemusneuvonnan apuvälineeksi. Kirja sisältää 170 annoskuvaa, joissa kussakin on kolmesta...
Aikuistyypin diabetes
Aikuistyypin diabeteksen kehittyminen vie vuosia ja siinä voidaan erottaa kolme eri vaihetta.
Johdanto
Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta sairastavia on Suomessa hieman yli 31 000. Joka vuosi tautiin sairastuu noin 800 suomalaista, joista alle 16-vuotiaita on 450. Nykyiset hoitomuodot tarjoavat diabeetikolle mahdollisuuden normaalimittaiseen ja täysipainoiseen elämään. Nykytietämyksen mukaan diabeetikon hyvä hoitotasapaino estää taudille luonteenomaisten lisäsairauksien kehittymistä ja hidastaa niiden pahenemista. Edelleen vain vähemmistö diabeetikoista on hyvässä hoitotasapainossa, eikä tuoreiden selvitysten mukaan hoitotasapaino ole 2000-luvulla parantunut.
Vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuositukset
Ravitsemusneuvottelukunnan antamissa ravitsemussuosituksissa annetaan ohjeet ravintoaineen suositeltavasta saannista henkilöä ja päivää kohti. Suositeltava saanti on syötävästä ruoasta saatu ravintoainemä&
information page
guide
- Suositukset ja toimenpideohjelmat/ Ravitsemus
- Käypä hoito -suositukset
- Suositusten mukainen ruoka sopii kukkarolle
fill-in form
magazine article
- Pääkirjoitus: Ruokapyramideja rakennellaan
- Täsmälliset suositukset edistävät hoitokäytäntöjen muuttamista
- MIKSTRA-ohjelma muuttanut hoitokäytäntöjä
news
- Suomalaiset terveysliikuntasuositukset ajan tasalla
- Uusi kestävyysliikunnan annoslaskuri
- Fyysinen aktiivisuus 5-6 ja 10-12-vuotiaiden lasten keskuudessa
research activity
- Finravinto 2002 -tutkimus
- Hoitosuositusten aiheiden valintamenettely
- Hoito- ja toimintasuositukset terveyskeskuksissa