Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- parents
parents
Tuliko otettua liikaa?
Alkoholiannos on pullo keskiolutta, 12 cl mietoa viiniä, 8 cl väkevää viiniä tai 4 cl väkevää viinaa. Moni ajattelee ottavansa vain pari lasia viiniä, mutta jos lasi on iso eikä määrää mitata, pariin lasiin mahtuu helposti yli puoli pulloa viiniä.
Äidin kotiinlähtötarkastus
Kotiutumispäivänä äidille tehdään lähtötarkastus. Tarkastuksessa huomioidaan äidin yleisvointi ja toipuminen synnytyksestä. Äiti saa kirjalliset kotihoito-ohjeet. Ohjeet sisältävät tietoa vauvan ja äidin terveydenhoidosta ensimmäisinä viikkoina synnytyksen jälkeen. Sairaalasta kotiin lähtiessä annetaan mukaan synnytyskertomus. Äiti varaa itse ajan neuvolaan jälkitarkastusta varten 5 - 12 viikkoa synnytyksestä.
Vauvan valmiuksien kehittyminen vuorovaikutukseen
Lapsen valmiudet vuorovaikutukseen kehittyvät vähitellen. Pieni vauva pystyy havaitsemaan samankaltaisuutta ja erilaisuutta ihmisissä, esineissä ja tilanteissa. Hän erottaa äidin vieraasta ihmisestä äänen, tuoksun tai ulkonäön perusteella. Hän tallentaa havaintoja muistiinsa. Jo pieni vauva toimii vastavuoroisesti. Hän jäljittelee toisen toimintaa ja opettelee ymmärtämään myös toisen tunteita. Toiselle ikävuodelle tullessaan lapsi siirtyy yhä enemmän Sanojen maailmaan. Lasten sosiaalinen tietämys kehittyy vähitellen leikki-iässä.
Lepoa riittävästi - auttaa jaksamaan
Unen ja levon tarve lisääntyy. Lepo helpottaa sydämen työtä ja parantaa kohdun verenkiertoa. Myös nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat yleisiä vaivoja varsinkin raskauden loppupuolella. Mieltä askarruttavat asiat liittyvät usein tulevaan synnytykseen. Peloista puhuminen auttaa univaikeuksiin.
Vanhempien ja lapsen välinen vuorovaikutus - kiintymyssuhteen perusta
Kiintymyssuhde on kahden läheisen ihmisen välinen tunneside. Kiintymyssuhde kehittyy aina vuorovaikutuksessa toiseen ihmiseen. Lapsen kiintymyssuhteen kehittymisessä ovat vanhemmat avainasemassa. Vanhemmat ja hoitajat vaikuttavat omalla käyttäytymisellään lapsen turvallisen kiintymyssuhteen kehittymiseen. Artikkeliin sisältyy video vanhempien ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta hoitotilanteissa.
Kasvu äidiksi - kehitysprosessi kohti äitiyttä
Ristiriitaiset tunteet tulevaa vauvaa kohtaaan ovat osa luonnollista kehitysprosessia kohti äitiyttä. Äidiksi kasvaminen jatkuu koko elämänkaaren ajan, eivätkä äidilliset tunteet välttämättä herää heti lapsen syntymän jälkeen. Äidiksi kypsyminen voidaan jakaa neljään vaiheeseen: havahtumisvaihe, sopetumisvaihe, keskittymisvaihe ja ennakointi- ja valmistautumisvaihe.
Synnytykseen osallistuminen - isä tai tukihenkilö sairaalassa
Synnytyksessä mukana oleva tukihenkilö voi olla tulevan lapsen isä, perheen ystävä, sukulainen tai erityiskoulutuksen saanut tukihenkilö. Tukihenkilön tärkein tehtävä synnytyksessä on olla äidin henkisenä tukena, rohkaista ja kannustaa äitiä. Synnytykseen osallistuminen edellyttää jonkin verran pohjatietoa ja siksi tukihenkilön toivotaan osallistuneen synnytysvalmennukseen tai että hänellä on aiempaa kokemusta synnytyksessä mukanaolosta. Synnyttävän äidin reaktiot voivat joskus olla hyvinkin yllättäviä, eikä tukihenkilön tulisi ottaa niitä henkilökohtaisena loukkauksena. On tärkeää, että äiti saa itse valita ottaako hän avun vastaan vai ei.
Lapsivuodeaikana terveydenhoitaja kotikäynnille
Synnytyksen jälkeen terveydenhoitaja tekee kotikäynnin äidin ja vauvan tarpeiden mukaan. Kotikäynnillä käydään läpi mm. synnytyskokemus, mieliala, imetykseen liittyvät asiat sekä äidin palautuminen synnytyksestä. Artikkelissa on esitetty piirroskuvan, käsitekartan, avulla synnytyskokemukseen vaikuttavia asioita.
Raskauden aikainen ruokavalio/ Ravitsemus
Raskaudenaikaisen ravitsemuksen tavoitteena on syntyvän lapsen kasvun ja kehityksen sekä äidin hyvinvoinnin turvaaminen. Raskausaika tarjoaa myös oivan mahdollisuuden koko perheen elintapojen ja ruokatottumusten tarkasteluun.
Rintaruokinnan onnistumiseksi isän tukea
Myös isä voi edesauttaa imetyksen onnistumista. Puolisoa voi tukea mm. hankkimalla tietoa imetyksestä ja rintamaidon tärkeydestä vauvalle. Isyysloma antaa äidille mahdollisuuden keskittyä imettämiseen isän hoitaessa kotityöt. Imetyksen onnistuminen on pitkälti kiinni oikeasta tiedosta ja asenteesta, joten isän rooli tukihenkilönä on merkittävä.
information page
- Kulttuurien ja myyttien vaikutus seksuaalisuuteen
- Äidin kotiinlähtötarkastus
- Synnytykseen osallistuminen - isä tai tukihenkilö sairaalassa
guide
- Raskaana olevien ja imettävien äitien rokottaminen
- Erityisryhmien rokottaminen
- Tuberkuloositapausten esiintyminen Suomessa koko väestössä 1975–2003/ Rokottajan käsikirja
magazine article
- Raskauden aikainen ruokavalio - ansoja täynnä?
- Raskaudenaikainen infektio lasten leukemian syynä
- Väitöskirja-artikkeli: Vauva kärsii passiivisesta tupakoinnista
organizational info
- Yksityishenkilön tilaama isyystutkimus
- Äidin suostumus näytteen säilyttämiseen
- Do maternal psychotic symtoms predict offsprings psychotic disorder